• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. J. Vučićević

23.06.2019

20:31

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - MILO I ĐED BLAŽO!

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - MILO I ĐED BLAŽO!

Podeli vest

Bilo je to negde u jesen 1997. godine kada mi je, kao mlađanom novinaru, zapalo da se u Podgorici sretnem sa Milom Đukanovićem. Bilo je to vreme raskola između Mila i Momira, a pres-služba tadašnjeg premijera Crne Gore organizovala je razgovor za nas nekoliko beogradskih žurnalista


Ulazili smo svako sa svojim foto-reporterom jedan po jedan u kancelariju kod Mila, a prvo što sam ga ja pitao bilo je da li je istina ono što tvrde Momirovi ljudi - da je protiv zajedničke države sa Srbijom i da je proleća iste te 1997. u Vašingtonu zavrbovan od CIA i da je preuzeo zadatak da rasturi SR Jugoslaviju?

Kako me je Milo Đukanović 1997. u nikad objavljenom intervjuu ubedio da je veliki Srbin

Milo je, evo kao da ga sada gledam, značajno podigao glavu gore udesno izdužujući vrat, činilo mi se, do same granice pucanja, napravio je uvređeni izraz lica i gledajući me pravo u oči, posle dramske pauze od desetak sekundi, rekao:

- Gospodine... kako ono biješe... Vučićeviću?! Pa i vi ste rodom iz ove naše Crne Gore, mora biti da jeste...

Odgovorio sam da nisam, da sam iz Ivanjice i da baš nikakve veze sa Crnom Gorom nemam. Milo se onda značajno nakašljao i rekao:

- Ja sam, gospodine Vučićeviću, Srbin. Upamtite to. Crnogorac sam, ali i Srbin ponosan na svoje porijeklo... Pa znate li vi kako se zove moj sin?!

Nisam znao, odmahnuo sam glavom.

- Zove se Blažo, dogodine puni deset godina. A znate li po kome nosi ime?

- Ne, stvarno ne znam...

- Po mom đedu-stricu Blažu Đukanoviću, četničkom komandantu koga su 1943. ubili dok je branio Ostrog od komunista. I zato, nemojte vi sumnjati u moje srpstvo! I ne vjerujte, molim vas, nikome ko vas laže da sam protiv zajedničke države sa Srbijom. Crna Gora, dajem vam riječ, nikada neće ići protiv Srbije. Nikada. Ili barem dok se ja u Crnoj Gori za to pitam. Slobodno sve tako objavite!

Milov dokaz

Foto: Youtube printscreen

Ja sam, gospodine Vučićeviću, Srbin. Upamtite to. Crnogorac sam, ali i Srbin ponosan na svoje porijeklo... Pa znate li vi kako se zove moj sin?!

 

Milo me je tada, onako zelenog i naivnog, moram priznati ubedio. Bilo me je čak nekako i sramota što sam mu postavio to jedno neprijatno pitanje.

Čim sam izašao iz te kancelarije, pozvao sam urednika u Beograd i oduševljeno mu rekao da imam super priču, da mi je Đukanović u diktafon rekao da je veliki Srbin i da nikada neće raditi protiv zajedničke države. Očekivao sam, siguran sam bio, objaviće neku od Milovih rečenica kao glavnu najavu na naslovnoj strani. Ali kad sam sutradan sleteo u Beograd, video sam da nema ništa od naslovne i da je od celog razgovora izašla tek malo veća vest na dvostupcu sa strane. Ni reči o 'srpskoj zakletvi', sinu Blažu, ni slovo o đedu četniku, samo neki suvoparni citat iz četvrtog ili petog, poprilično nebitnog pitanja...

Besan, pozvao sam urednika i pitao ga zašto je sakrio tako važnu priču. Hladno mi je odgovorio:

- Zato što laže! Sve laže! Pa znaš li ti, bre, da je taj četnički komandant Blažo Đukanović bio italijanski kolaboracionista?! I znaš li ti da on nije nikakav rod Milu Đukanoviću?!

Ćutao sam.

Ništa mi nije bilo jasno.

Danas mi je baš sve jasno.

A vama?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Vučićeviću,sinko,sinoćke te Kesić načisto izrezili!Do daske!Proglasi te za LAŽOVSKI LIST! Izmišljenim senzacijama ,,da će da bidne,, a ono ne bidne.Eto,spao ti je Informer na to da sa njim humoristi teraju komendiju!A I JA SAM TE NA TO DOBRONAMERNO UPOZORAVAO!Eto,ja čitam NEZAVISNE DNEVNE NOVINE a ono ispada NEZAVISNE VESIĆEVE NOVINE! ... Da ne zaboravim ... Onomad Dačić podeli izbeglima skoto 300 stanova.PITAM? El to na poklon ili na kredit šo znači da ga otplaćuju.Ako je sve to na poklon evo ti na znanje ... Žena mašinovođa Ljilja Zarić ima ratu kredita za stan 200 evra a ide ka penziji.A kako koji bosanac ili crnogorac navratio u Srbiju eto mu stan!

Ćirilica

pre 4 godine

Блажо Ђукановић је само формално признао Дражу Михаиловића као свог команданта, али његове заслуге су велике! Зауставио је италијанске репресалије над народом који је учествовао у устанку и обезбедио да Италијани обилно снабдевају Црну Гору основним животним намирницама.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija