• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

09.07.2019

18:36

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Samo moja zabava

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Samo moja zabava

Podeli vest

Ovih dana proslavili smo jubilej koji je mnogima promakao, a koji obeležava događaj mnogo značajniji nego što to prvi pogled izgleda

Naime, navršilo se tačno četrdeset godina otkako se na tržištu pojavio prvi vokmen, prenosni audio-uređaj koji je koristio audio-kasete. Period od te 1979. godine do danas obeležio je dramatičan i veoma brz razvoj tehnologije, pa verujem da su čak i stariji čitaoci zaboravili kako je to izgledalo kada smo morali da čekamo da se kaseta premota na početak, kada su slušalice bile poprilično nezgrapne i kada smo neprekidno morali da menjamo baterije u uređaju.

Pre četrdeset godina se pojavio prvi vokmen, prenosni audio-uređaj koji je koristio audio-kasete

Ipak, i pored svih problema koje sam pomenuo, vokmen je doneo značajnu novinu u živote ljudi. Po prvi put otkako je 90 godina ranije konstruisan gramofon, dobili smo audio-uređaj koji smo mogli da nosimo svuda sa sobom i da slušamo muziku sami za sebe. Zabava je postala lična i iz korena je promenjen pogled na elektronske uređaje. U međuvremenu smo dobili CD diskove - premda diskmen, naslednik vokmena, nije doživeo ni približnu popularnost svog prethodnika - a ubrzo zatim i mp3 plejere. Oni su omogućili da neverovatna količina muzike stane u minijaturni uređaj desetak puta manji od originalnog vokmena. Malo je poznato da kompanija "Epl", koja je u jednom momentu bila na rubu propasti, svoj povratak na tržište dobrim delom duguje iPod audio-uređaju velikog kapaciteta. Potom su uređaji za različite namene potpuno integrisani u pametni telefon koji danas služi za komunikaciju, čuvanje podataka, korišćenje internet servisa, gledanje video sadržaja i slušanje muzike. Napredovale su i slušalice, koje su postale manje i kvalitetnije, a u poslednje vreme i bežične, podižući na taj način mobilnost na još viši nivo.

Premda je vokmen najviše uticao na način na koji ljudi uživaju u muzici, ideja zabave koja nije obavezno kolektivna i uređaja koje možemo da nosimo svuda sa sobom proširila se tokom godina i na mnoge druge oblasti. Mogli bismo slobodno da kažemo da današnji pametni telefoni, tableti, džepne konzole za video-igrice i drugi mobilni elektronski aparati za svoje postojanje u velikoj meri mogu da zahvale baš vokmenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17