• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

03.12.2019

17:53

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Tehnologija za bolji svet

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Tehnologija za bolji svet

Podeli vest

Ako ste pratili o čemu sam pisao u prethodnim tekstovima, onda znate da su naučnici u više institucija i kompanija uspeli da konstruišu prve eksperimentalno upotrebljive kvantne procesore

Radi se o kompjuterima koji koriste teško pojmljive kvantne osobine elementarnih čestica za omogućavanje neuporedivo bržih i kompleksnijih proračuna nego što je to izvodljivo na klasičnim računarima. Došli smo i do ostvarenja "kvantne nadmoći" - kvantnog računara kome ne može da parira niti jedan postojeći klasični superkompjuter. Sada se postavlja pitanje šta to znači u praktičnoj primeni.

Kvantni kompjuteri funkcionišu na potpuno nov i drugačiji način, pa ih ne treba posmatrati kao zamenu za postojeće računare. U praksi će oni biti korišćeni u sprezi sa postojećom infrastrukturom, tako što će klasični računari pripremati podatke i slati ih kvantnim procesorima na obradu, a zatim rezultate tumačiti, prezentovati i pohranjivati.

Kvantni računari ne pristupaju mreži, ne mogu da prikažu sliku ni da rade s fajlovima

Razlog je jednostavan - kvantni računari ne pristupaju mreži, ne mogu da prikažu sliku na ekranu, niti da rade s fajlovima. Ono što mogu je da simuliraju izuzetno kompleksne sisteme i prediđaju njihovo ponašanje.

Zbog toga su osnovne oblasti kojima će se baviti kvantna tehnologija: praćenje klimatskih promena i vremenska prognoza, optimizacija saobraćaja i drugih infrastrukturnih sistema, razvoj novih lekova i materijala, analiza genetskog materijala, svemirska istraživanja, fizika elementarnih čestica, modelovanje i predviđanje ekonomskih kretanja, bezbednost interneta i veštačka inteligencija.

Iz nabrojanog možemo da vidimo kako većina polja na kojima kvantni računari mogu da reše nerešive probleme ima za cilj podizanje kvaliteta života ljudi i kreiranje boljeg sveta. Na ljudima je da se potrude da njihovu moć ne zloupotrebe.

Kada će kvantni računari moći da se koriste u svakodnevnim aktivnostima, još nije zahvalno prognozirati. Činjenica je da će, zbog svojih osobina, kao i problema izrade, hlađenja i održavanja, još dugo vremena biti rezervisani za velike sisteme i univerzitete. Kao što ste mogli da vidite, njihova praktična primena pre svega i jeste usmerena ka kompleksnim problemima i naučno-istraživačkim proračunima.

To ne znači da jednoga dana, u nekom obliku, kvantni procesor neće postati deo mobilnog uređaja u džepovima ljudi. Uostalom, ko je mogao da zamisli pametni telefon u doba kada su klasični računari zauzimali čitave prostorije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija