• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

06.12.2019

13:59

NI SLUČAJNO NE PROPUSTITE! Nova kolumna Ivana Radovanovića: HARANGUTANI!

Kolumne

NI SLUČAJNO NE PROPUSTITE! Nova kolumna Ivana Radovanovića: HARANGUTANI!

Podeli vest

Idiot uvek ima poslednju reč; protiv njegovih odluka nema žalbe. On određuje modu mišljenja i ukusa, diktira slobodu govora, i određuje granice ponašanja, piše u svojoj novoj kulmni poznati novinar

Dakle, pobedio sam. Savet za štampu, moja malenkost protivu Danasa. Rezultat: 9-2, za malenkost. Glatko.

Skratili moj odgovor, na jedan njihov tekstić, objavili ga, znači, osakaćenog, a onda su morali, pod pritiskom Kodeksa i Saveta, da objave sve, u celini i celosti, i još, uz to, i odluku Saveta za štampu.

I bio bih ja time sasvim zadovoljan, da drugovi iz Danasa nisu imali potrebu da, objavljući i odluku Saveta, i moj odgovor, još jednom napomenu da se sa tim ne slažu, da su bili upravu kada su odlučili da moje pisanije skrate, i da sada to rade tek zato što su fini pa hajde i odluke da poštuju, bez obzira na to koliko one pogrešne bile.

Lepo je to rekao Embrouz Birs, u “Đavolovom rečniku”, pod odrednicom “Idiot”:

"Idiot uvek ima poslednju reč; protiv njegovih odluka nema žalbe. On određuje modu mišljenja i ukusa, diktira slobodu govora, i određuje granice ponašanja".

Tako nekako, zar ne?

Možeš, prema tome, da budeš, opet po Birsu, harangutan – da pokreneš harangu – da lažeš, da stojiš sa strane i pljuješ ko god da prođe, da praviš novine sa tezom, da deliš ljude na naše i njihove, da kukaš kako si ugrožen dok ugrožavaš, da glupo spinuješ uređujući odgovore, da ne obaveštavaš nikoga ništa, nego samo da ubeđuješ, da patiš od deluzija da si ti nekakva grana vlasti i glavni kontrolor svega i svakoga, i da te pri tom zabole za to što je osnovna uloga novinarstava – puko obaveštavanje javnosti, o svemu, da svoj interes i interes onih za koje radiš proglasiš za javni, da se prodaješ za siću, a sve si kao slobodan, da vodiš kampanju za političare sve izigravajući tobože nezavisnost, da budeš sitni trošak političara i tajkuna koji te koriste, jer znaju da bez njih ne bi preživeo svoj sitni tiraž, da širiš mržnju prema svakom drugčijem mišljenju, da odjebeš pravila profesije, drugu stranu, proveravanje izvora, standarde, pa čak i sam jezik, dajući prostora onima kojima su i vokabular i sintagma i misao u bolesnim crevima, da vređaš, psuješ, da štampaš više istih komentara, svaki dan, sa istom tezom, nego vesti, da izmišljaš, da reklamiraš onu politiku koja je mrzela i javnost i medije, da, samim tim, zaboravljaš, da budeš nizak i pokvaren, da denunciraš, da ogovoraš...sve to, dakle možeš, ali da priznaš da si pogrešio, e to ti je već izuzetno teško.

Zato što si, palanka. To je tvoja sudbina, što bi rekao Konstantinović. Uvek da imaš nekog gospodara, i da uvek sve teraš da misle isto, onako kako su i tebe naterali.

Jadno je to, ali plašim se da ja tu ne mogu da pomognem.

Nego ću samo biti srećan što ste i u Svetu za štampu ostali manjina, i pustiću da vas posavetuje neko drugi:

“Recite mi, molim vas, može li čovek voleti drugog, ako mrzi sebe samog? Zar se može slagati sa nekim onaj ko se sa sobom ne slaže? Može li kome pružiti uživanje onaj ko je samom sebi težak i dosadan?”

Pronađite odakle sam ovo prepisao, pošto ste me već optužili za prepisivanje. I razmislite.

Ili ostanite bedni. I dosadni. Harangutani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija