• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

30.03.2020

15:43

PISMA IZ MAGLE! Pročitajte novu kolumnu Milana Dobromirovića - EU nam dala "naše" pare, pa hoće aplauz!

Kolumne

PISMA IZ MAGLE! Pročitajte novu kolumnu Milana Dobromirovića - EU nam dala "naše" pare, pa hoće aplauz!

Podeli vest

Švedski diplomata Karl Bilt, aktuelni kopredsedavajući Saveta Evrope za spoljnu politiku, optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "pravi senzaciju" od pomoći Narodne Republike Kine, dok za pomoć Evropske unije "nema ni fanfara ni predsednika na vidiku". Ovaj ljubomorni diplomatski "ispad" švedskog političara možda najbolje govori o situaciji u kojoj se zvanični Brisel nalazi. A nalazi se u haosu. Velikom. I licemernom.

 

Zašto licemernom? Zato što je vajna Evropska unija donirala Srbiji "srpske" pare. Novac koji je, ako se ne varam (ne isključujem tu mogućnost), već bio opredeljen za našu državu pre izbijanja pandemije novog koronavirusa, ali za neke druge stvari. Dakle, zvanični Brisel je omogućio PRENAMENU 94 miliona neutrošenih evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i tekućih projekata. I ovo jeste dobro. Odlično. Svaka čast. I, šta sada? Da vam aplaudiramo kao lekarima u 20 sati?!

Zaista me mori misao da evropski zvaničnici misle da će prenamena novca, ili što bi naš narod rekao `presipanje iz šupljeg u prazno`, zamagliti oči Srba. Zbog ovoga, verovatno, treba da zaboravimo da je jedna od prvih mera briselskih ćata bila zabrana izvoza medicinske opreme u zemlje van okvira Evropske unije. Pa kad se digla kuka i motika, što u pojedinim zemljama same EU koje su takođe pogođene virusom, što u državama van nje, Brisel je `spustio loptu`. Toliko o tome.

Kada je reč o konkretnom Biltovom diplomatskom napadu na Srbiju zbog Kine, ovaj `nesporazum` izazvao je – slučajno ili namerno – Sem Fabrici, šef EU delegacije u Beogradu, objavivši da je pomoć iz Kine platila EU iako je plaćen samo transport, dok je sve ostalo u avionu ili donacija zvaničnog Pekinga ili je Srbija to sama platila. Mislite li da je Fabrici toliko `neobavešten`, a Bilt toliko `brzoplet`? Ni ja.

Kada već pričamo i pišemo o Kinezima, treba reći da su do sada poslali pet, šest aviona pomoći, a trebalo bi da ih bude desetak, možda i više. Poslali su i najbolje lekare da nam pomognu. Ljude koji su, samo što su pobedili opaki virus u Vuhanu, došli u Srbiju da pomognu da i mi završimo sve ovo. I pobedimo. Nije bilo `prenamene`. Samo pomoći. Čiste pomoći. Zašto im ne bismo pravili fanfare? Iako to ne traže.

Na kraju, svaka čast evropskim zvaničnicima. Bez ironije. Nešto su odlučili i to će nam pomoći. Ali, to je ipak bila samo birokratija. Papir i olovka. `Prazno i šuplje`. Kina nam je, na drugoj strani, dala i srce i dušu. Makar to bila srca i duše njihovih šest lekara.

Izađite iz magle. Hvala, braćo Kinezi!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Pa Dobromiroviću, mogao bi i ti da spustiš loptu, baš kao i oni. Koje su to NAŠE PARE? Nisu napravili prenamenu NAŠIH PARA, već NJIHOVIH!

Samosvesna građanka

pre 4 godine

BIla je i sada je mantra ,,Evropska unija nema alternativu'' prevarantaka i lansirali su je oni koji su posle 5. oktobra došli na vlast, a istina je i dugoročna preka potreba Srbije i ogromne većine srpskih građana je da Srbija postane članica Evroazijske unije (EAU).

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija