• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

12.07.2020

14:17

NEBOJŠA BAKAREC: "To nema veze sa SPS-om" - ili baš ima?

Kolumne

NEBOJŠA BAKAREC: "To nema veze sa SPS-om" - ili baš ima?

Podeli vest

Prvi slučaj "koji nema veze sa SPS-om". Kada je tokom rušilačkih demonstracija ispred Skupštine, pre neki dan, uhapšen četrdesetogodišnji Vladimir Škundrić, sin crvenog tajkuna i visokog funkcionera SPS – Petra Škundrića, zbog toga što je učestvovao u napadu na Skupštinu, sa sve bezbol palicom, Ivica Dačić je lakonski rekao: "Vladimir Škundrić nema nikakve veze sa SPS-om i treba da snosi sve zakonske posledice“

 

Nekoliko dana kasnije otac sredovečnog huligana, tajkun Petar Škundrić je lakonski izjavio: "Moj sin nije razbijao, samo je svratio na demonstracije!". Kakva nepodnošljiva lakoća gluposti. Kao da se na rušilačke demonstracije, koje su deo pokušaja državnog udara, i na kojima se ranjavaju policajci i nanosi ogromna materijalna šteta, kao da se tu svraća, onako, kao u kafić, u prodavnicu…

Evo, ja svratio - sa sve bezbol palicom i drugim rekvizitima (gas maska…). Tu izjavu tajkun Petar Škundrić je dao listu "Alo". Na pitanje "Alo" šta je njegov sin uopšte radio na nasilnim demonstracijama, Dačićev savetnik je odgovorio: "On je tamo svratio, nije hteo da beži kao drugi i to je to". Ko je razumeo, razumeo je! "Alo" izveštava da je Vladimir Škundrić u momentu hapšenja na licu imao masku, i da se policajcima rekao: "Da li znate da sam ja sin Petra Škundrića?". Ovi ga nisu zarezivali, pa je uhapšen.

Petar Škundrić je bio je ministar rudarstva i energetike u žutoj Vladi Mirka Cvetkovića od 2008. do 2011. godine. Učestvovao je u pisanju Deklaracije o pomirenju između SPS i DS. U septembru 2010. godine izabran je za predsednika Sportskog društva „Crvena zvezda“. Takođe je i član Veća Saveta kluba FK „Crvena Zvezda“.Član je Upravnog odbora Privredne Komore Zelene Srbije. Za Škundrića važi da pripada takozvanoj „tvrdoj“ struji SPS-a. Zapamćen je po govoru na kontramitingu SPS-a marta 1991. godine, posle martovskih demonstracija i u vreme protesta studenata na Terazijskom platou :"Započeli smo preporod Srbije, a sada evo oni hoće da nas zaustave. Kad nisu mogli drugačije, krenuli su motkama i kamenjem, pa i oružjem na našu demokratiju i demokratsku vlast Srbije. Kolovođe zla moraju odgovarati za pokušaj stvaranja haosa, anarhije, neviđenog užasa nad Srbijom koji su bezumno spremili", rekao je tada Škundrić, a masa pristalica socijalista je to propratila povicima: "Ubij, ubij, studenta!". Da li Petar Škundrić, shodno svom govoru iz 1991. smatra i svog sina „kolovođom zla koji mora odgovarati za pokušaj stvaranja haosa, anarhije, neviđenog užasa nad Srbijom koji je bezumno spremio“, pravo je pitanje? Hapšenje Vladimira Škundrića je iz Pariza prokomentarisao Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Ne mora to nužno da ima veze sa Ivicom Dačićem. Taj čovek ima 41 godinu, a uhapšen je tokom juriša na Skupštinu. Tajkunsko dete, koje ima milione, a tako se ponaša“. Komentarišući demonstracije Vučić je istakao da je u pitanju "čist terorizam".

Drugi slučaj „koji nema veze sa SPS-om“. Ako je Ivica Dačić smatrao da hapšenje Vladimira Škundrića nema veze sa SPS-om, pitanje je šta kaže o groznim stavovima pomoćnika i savetnika ministra Gorana Trivana (SPS), Srđana Stankovića, koji je zadužen za saradnju sa civilnim društvom u Ministarstvu zaštite životne sredine? Trivanov pomoćnik Srđan Stanković je izneo niz uvreda i pretnji, putem Fejsbuka, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da nasilna masa treba da ga sačeka na aerodromu i da treba paralisati sistem u državi. Stanković je napisao: „Vučiću, rekao bih ti da si pi*ka, ali nemaš ni toplinu, ni dubinu. Evo plana protesta za naredna tri dana: Subota, svi na aerodrom da dočekamo našeg voljenog predsednika. Nedelja: Beograd na vodi, da vidimo kako napreduje kula. Ponedeljak: Svi na Košutnjak“. Ivica Dačić nije komenarisao izjave pomoćnika ministra iz SPS. Ivica Dačić ćuti. Da li i ovaj skandal nema veze sa SPS-om?

Treći slučaj „koji nema veze sa SPS-om“. Srđan Nogo ima 40 godina i prijatelj je sa Vladimirom Škundrićem. Njihovi očevi su prijatelji i visoki funkcioneri SPS. Tako su se upoznala dva učesnika rušilačkih demonstracija. Otac Srđana Noga je Sreto Nogo, visoki funkcioner SPS, i danas i u doba Miloševića. Sreto Nogo je u Miloševićevo doba obavljao funkciju Sekretara saveznog ministarstva za telekomunikacije. Sreto Nogo je omogućio svom sinu Srđanu Nogu, velikom patrioti i borcu za Kosovo i Metohiju, da izbegne služenje vojnog roka. Srđan Nogo je studirao pravni fakultet, ali za razliku od svog oca koji je doktor prava, Srđan Nogo je studirao 10 godina i jedva je završio fakultet, zahvaljujući vezama svog oca, funkcionera SPS. Prisetimo se, Srđan Nogo je postao poznat po pretnjama koje je uputio Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću pre dve godine: „Anu Brnabić i Vučića treba obesiti na Terazijama“. Potom je Srđan Nogo, da bi sve uverio u ozbiljnost svoje pretnje, tokom protesta 2018-2019. nosio ogromna vešala! Nogo je trenutno u pokretu „Svetlo”. Srđan Nogo sebe pretstavlja  kao „antisistemskog“ političara, koji nema veze sa sistemom. A taj „sistem“ ga plaća 4 godine kao poslanika, taj sistem ga je oslobodio služenja vojnog roka, i u tom sistemu je njegov otac bio i jeste visoki državni i partijski funkcioner SPS-a. Da li će Ivica Dačić reći da i ovaj slučaj nema veze sa SPS-om?

Kada sve pročitate, teško je oteti se utisku da sve ovo ima baš velike veze sa SPS-om! Jedna lasta ne čini proleće, ali tri…? Ja imam poruku za SPS. Gospodo socijalisti, opredelite se. Ili podržavate terorizam, pokušaj izazivanja građanskog rata i pokušaj državnog udara ili ne? Da li ćete za sva tri slučaja tvrditi „da nemaju veze sa SPS-om“? Ili ćete po običaju ćutati, i čekati da sve prođe, a onda se lepo ukrcati u novu vladu?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomić Bane

pre 3 godine

Ivica Dačić ko i albanci, kad ih pritisneš " ne razum"!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija