• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

10.11.2020

10:11

OBAVEZNO PROČITAJTE - Nova kolumna Ivana Radovanovića! TUGOSLAVE, LOŠ SI NOVINAR, A JOŠ GORI PARTIJSKI KOMESAR!

Kolumne

OBAVEZNO PROČITAJTE - Nova kolumna Ivana Radovanovića! TUGOSLAVE, LOŠ SI NOVINAR, A JOŠ GORI PARTIJSKI KOMESAR!

Podeli vest

Imam jedno prosto pitanje: Da li ću ja, kada napišem, evo baš u Informeru, da se direktor N1 ne zove Jugoslav, nego Tugoslav Ćosić, istog trena "podići obračun provladinih medija sa nezavisnim medijima na novi nivo"?

I da li ću tako poslati "opasnu poruku da će na isti način proći svi oni koji profesionalno rade svoj posao i kritički izveštavaju"?

Na kraju, da li će to biti dokaz da je Srbija "zakoračila u novu fazu dubljih društvenih podela i isključivosti"?

I pitam sve to baš Tugoslava, pošto sam citirao delove najave njegove emisije Presing (valjda hteo da bude košarkaš, pa mu nije išlo), u kojoj će se baviti Acom Lukasom i njegovim uvredama upućenim Žaklini Tatalović.

Dakle, Tugoslave, zašto zbog jednog kafanskog pevača, koji se svugde ponaša kao u kafani, odmah pišeš partijska saopštenja?

Šta si ti, urednik ili sekretar Gradskog komiteta? I pošto sam priznaješ da ne znaš šta je lid, gde si ovo, sa saopštenjima naučio? U Kumrovcu?

Zašto jedan slučaj, prizeman, odmah postane povod za stare partijske fore i fazone, pa promptno imamo i Odjeke i Reagovanja, i staru dobru diferencijaciju, i novije histerične verzije istog, samo sada sa zvučnijim i modernijim imenima: Je suis Žaklina, Me too, Sajlens iz vajlens...

U šta se odmah uključe svi verni partijci, oni koji, na tviteru i po novinama, žene zovu kurvama, droljama, fuksama, pa oni što malo i biju i žene i decu, pa svi koji onanišu na Dariju Kisić, što javno, što tajno, zabavljači koji su karijeru izgradili sprdajući se nečijim izgledom, prevaranti, opsenari, demagozi, lenjivci, i ostali Tugoslavi, ujedinjeni u odbrani vrednosti koje postoje, jelte, samo na N1.

Da li me zajebavate? Cela emisija napravljena, kako je u Odjecima i reagovanjima odmah saopštio Tugoslav, samo zbog Žakline? I zbog napada na N1 koji je izvršio strašni Ćirjaković!? A Šapić na sve to ćutao!? Pa stvarno, odmah ih treba opkoliti, uralati im u lice "Sajlens iz vajlens" i terati ih da podignu ruku i viknu: "Je suis Žaklina!".

Gradski komitet kada nešto kaže, to je to. Demokratski centralizam, tako se nekada zvalo, kada vrh odluči, a baza potom glasa (zna se kako glasa), sprovodi i potpisuje, ako treba.

Pa se alarmiraju i sindikati, organizacije udruženog rada, socijalistički savez, mesne organizacije SK, pa stignu pisma podrške, možda se i miting organizuje, sve protiv Ace Lukasa, protiv Pinka, Informera, režima i Vučića koji je sve to smislio i poslao pevača na novinarku i na Tugoslava.

Pa stvarno, šta radite to? Zašto od svega pravite predstavu u kojoj Tugoslav treba da ispadne žrtva, kada već nije u stanju da bude novinar.

Odakle vam ideja da se izveštavanje deli na "kritičko" i "nekritičko", da je vaš posao da kontrolišete a ne da prosto javljate vesti, da ste društveno politički radnici i da treba od svakog događaja odmah da pravite partijski sastanak, i to na jebenoj naslovnoj strani portala, novina i TV vesti?

Niste vi stranka, ne borite se za vlast, pa da razumem toliku potrebu da budete žrtve, i to od onih što leže na podu, deru se i svakoga ko im se učini na dželata odvaljuju po cevanicama. Silne noge tako polomiste, a da vas niko nije ni pipnuo.

Vi treba samo da izveštavate, o svemu, pa i o kafanskim uvredama kafanskog pevača, a ne odmah da organizujete plenum na kojem će, svakome ko drugčije misli, jasno biti saopšteno isto ono što je jednom nesrećniku saopšteno na jednoj sednici GK Beograda, netom posle Osme sednice: "Mi smo se druže K... ovde skupili ne tebe da slušamo, nego da osudimo drugove Pavlovića i Stambolića".

I druga Acu Lukasa. Druga Pinka, i druga Vučića, pre svih. Sve da bi sačuvali tačno profesionalno, kontrolno, objektivno, nezavisno, nepristrasno i istraživačko sveto novinarstvo, koje, kada mi primenjujemo, može sve, pa i da navija da se vlast promeni i u tu svrhu napravi emisiju u kojoj će njih deset neprestano da baja, kao kod seoske vračare: "Ludak, otrovan, radioaktivan, bolestan, psihopata...", jerbo je to, valjda, objektivna analiza vlasti, a ne puka frustracija i mržnja.

Ne mislite, posle svega, da ste ozbiljno skrenuli. Sa novinarstva, u komesarstvo? Sa izveštavanja, u razvrstavanje? Sa vesti, u partijska saopštenja?

Ne? Ne mislite tako?

Dobro, onda moram, na kraju, ponovo da pitam: kada, od sada pa nadalje, ovoga što je javno priznao da ne zna šta je lid, budem nazivao Tugoslavom, da li ću stvarno "pogoditi ton gotovo svakodnevnih napada na N1 i njegove novinare (sve Tugoslav do Tugoslava), koji dolaze iz krugova vlasti i provladinih tabloida".

Ako slučajno taj ton promašim, molim da me se prijavi i OEBS-u, i Reporterima bez granica, Amnestiju i Tanji Fajon lično. Ako pogodim, isto. Neka me se prijavi. I da se pomenem u Odjecima. I u Reagovanjima. Na tviteru, obavezno. A Tugoslav neka se diferencira. I ode u Kumrovac, tamo da uređuje program, ovde ga je teško gledati.

A vi ostali, uključujući tu i Žaklinu, hajde, probajte ponovo da budete novinari. Onda će i kafanski pevači biti tamo gde im je mesto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Slažem se sa tobom, ali isto važi i za "Kumrovačku školu" i Četnike iz SNS, predvođene Bakarnim i Menadžerom za sve, pa uniformisanog Julovca od tetke iz Kanade, pa rotirajućed doktora policije i odbrane i sve redom... Nema NIKAKVE RAZLIKE. Partijska baza je čudo.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija