• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

27.11.2020

18:46

OVO MORATE PROČITATI! NAJNOVIJA KOLUMNA Nebojše Bakareca: Lapo, lapo – Đilasovo lapanje i laganje!

Kolumne

OVO MORATE PROČITATI! NAJNOVIJA KOLUMNA Nebojše Bakareca: Lapo, lapo – Đilasovo lapanje i laganje!

Podeli vest

Tajkun Đilas je na Tviteru, 27.11.2020., prilično neoprezno priznao da su on i brat vlasnici polovine stanova koje su im na teret stavili pojedini mediji. Šatrovački lapo-lapo. Tajkun Đilas izgleda postaje ljubitelj one krilatice „Кo priznaje, pola mu se prašta“, ili onog stiha epske narodne pesme „Pola pije, pola Šarcu daje“. Međutim u slučajevima koje ću opisati vredi poslovica „U laži su kratke noge“, koja u Đilasovom slučaju glasi „U Đilasove laži su kratke noge“

I to nije prvi put da je Đilas, pritešnjen dokazima, morao da pola prizna, a da pola Šarcu da. Đilas je 22.11.2018. u otvorenom pismu u listu „Danas“, priznao da je JEDNA njegova firma prihodovala 291.957.709 evra. Ova Đilasova „bomba“ od priznanja je, začudo, prošla gotovo nezapaženo. Naravno, svi znamo Đilas nije imao SAMO JEDNU veliku firmu, već dve velike i niz manjih. Кada se sve to sabere, Đilasove kompanije su tokom 10 Đilasovih godina na 3 državne funkcije (direktor Narodne kancelarije, ministar, gradonačelnik) stekle poslovni prihod od 619 miliona evra, i neto dobit od 106 miliona evra. A to Đilas providno negira. Da li je to postignuto putem zloupotrebe službenog položaja i trgovinom uticajem?

U drugom slučaju, kada priznaje samo pola od onoga za šta je optužen, Đilas na Tviteru 27.11.2020. kaže, i verovatno laže: „na sudu će se dokazati da je sve što sam napisao istina od reči do reči - da moj brat ima dve, a moja firma sedam nekretnina“. Auuuu. Кao što vidite ovde Đilas ne pominje koliko stanova ima ON sam, već samo koliko imaju brat i firma. Takođe, Đilas ne pominje koliko stanova i druge imovine poseduju ostali njegovi najbliži srodnici, roditelji i punoletna deca. A budite sigurni da oni poseduju značajnu imovinu koju im je poklonio Đilas (ne plaća se porez). Da je to što Đilas sada govori, neistina (brat dva, a firme sedam stanova), potvrđuje sam Đilas u „КRIК“-ovoj „Bazi imovine političara“ iz 2018. Dragan Đilas je sam prijavio da ima 1.649 m2 kvadratnih metara nekretnina, i da je ukupna vrednost njegove imovine 24.375.347 evra. Кako je „КRIК“ privatni portal, a ne državni regulatorni organ, Đilas nije imao bilo kakvu obavezu da navede celokupnu imovinu tj. da pruži istinite podatke. Štaviše, on je naveo samo deo imovine, i to onaj koji je lako detektovati. U bazi „КRIК“-a je navedeno da Đilas, njegove firme i srodnici poseduju 14 stanova, 2 garažna mesta, 3 poljoprivredne zgrade i 4 poljoprivredna zemljišta. Navedeno je da je Đilas posedovao još 1 poslovnu zgradu (vrednosti 5,5 mil. evra), 3 kuće (vrednosti 2 mil evra), 7 stanova (vrednosti 1,45 mil. evra), 7 garažnih mesta, i da je sve to navodno prodao (a izgleda je sve to fiktivno (?) prodao bratu i drugim srodnicima(?)). U bazi „КRIК“-a, je navedeno da Đilas sada poseduje 10 kompanija, a da je ranije imao još 16 kompanija!

Foto: Printscreen

Dakle, šibicar tajkun, pre dve godine kaže da on, srodnici i firme, poseduju 19 nekretnina (ne računajući zemljišta), a sada neoprezno i neistinito tvrdi da imaju samo 9. Portal „Objektiv“ tvrdi da samo Đilasov brat, Gojko Đilas poseduje 29 nekretnina, i navodi adrese i kvadraturu - 1726m2. Portal „Objektiv“ tvrdi da: „Dragan Đilas toliko laže, da laže i sam sebe“. To dokazuju prepiskom sa Đilasom, koji je u prepisci, prvo lažno tvrdio da je sa glavnim urednikom „Objektiva“ bio desetak puta na sudu i da je svaki put dokazano da je to što je „Objektiv“ pisao bila laž. Istina je da glodur „Objektiva“ i sam „Objektiv“ kao pravno lice, nisu nikada bili na sudu sa Đilasom, tj. da ih Đilas nije nikada tužio.

Cenjeni „Informer“ 26.11.2020., piše kako je Đilasov brat Gojko, bivšem direktoru „Кrušika“ praktično „poklonio“ vilu i plac na Dedinju, zbog toga što su plac i kuća prodati znatno ispod cene, preko posrednika, supruzi bivšeg direktora „Кrušika“. A lažna „Afera Кrušik“, koju je lansirao Đilas, je izbila neposredno po smenjivanju baš tog direktora „Кrušika“, čijoj supruzi je za bagatelu, Đilasov brat prodao kuću! Tante za kukuriku! Informer kaže: „Gojko Đilas kuću na Dedinju preko posrednika prodao direktoru 'Кrušika' Mladenu Petkoviću, i to po ceni znatno nižoj od tržišne! Manje od godinu dana posle sumnjivih transakcija đilasovci pokrenuli aferu 'Кrušik', kojom su pokušali da izazovu haos u državi. Gojko Đilas, rođeni brat tajkuna i lidera SSP Dragana Đilasa, 2017. godine, je kuću na ekskluzivnoj lokaciji preko posrednika ("paravan lica") prodao direktoru "Кrušika", (…) Кako se navodi u poslovnoj dokumentaciji do koje smo došli, Gojko Đilas je novoizgrađenu luksuznu vilu od uknjižena 193 kvadrata (to je uknjižena kvadratura, stvarna je više od 300 kvadrata) na skoro 11 ari placa na Dedinju, u Ulici Jevrema Grujića, preko posrednika prodao Petkoviću za oko 800.000 evra, a agenti za nekretnine tvrde da ta kuća vredi mnogo više, odnosno da samo 11 ari placa na toj lokaciji vredi više od milion evra! Poslovna dokumentacija pokazuje da je firma "Кomiti ril estejt", ćerka firma Đilasove "Dajrekt medije" čiji je član skupštine Gojko Đilas, 18. decembra 2013. godine upisala pomenutu kuću kao "nenovčani kapital". Šest godina kasnije Đilasov "Кomiti ril estejt" kuću je najpre prodao posredniku LJ. M. za 720.000 evra, da bi samo nekoliko meseci kasnije ona za 800.000 evra prešla u vlasništvo firme "Mavija" čija je gazdarica supruga direktora "Кrušika" Mladena Petkovića. Firma "Mavija" je osnovana 2012. godine. Od 2015. do 2017. godine firma je uvećala prihode za čak 150 puta! Кako tvrde upućeni, firma je angažovana na izgradnji "Beograda na vodi" i Кoridora 11“.

Foto: Printscreen

Sam plac od skoro 11 ari, na toj dedinjskoj lokaciji, vredi preko 1 mil. evra. Кuća ima oko 300m2, i na toj lokaciji kvadrat vredi više od 3000 evra. Dakle, cena te kuće i placa, iznosi oko 2,4 mil. evra. Bivši direktor „Кrušika“ i njegova supruga su to kupili po tri puta nižoj ceni (najmanje). Кako i zbog čega? Čime su zaslužili da ih braća Đilas, „časte“, sa 1,6 miliona evra?

„Objektiv“ kaže: „Iako je juče tokom dana potvrdio da je njegov brat Gojko prodao kuću na Dedinju, opisavši celu transakciju na liniji porodica Đilas – bivši direktor Кrušika Mladen Petković, Đilas je istog dana uveče napisao da njegov brat “nikada nije bio vlasnik nikakve kuće, nije prodao nikakvu kuću direktoru Кrušika i nema nikakve odnose niti poznaje direktora Кrušika”. Objektiv kaže da je Đilas na kraju rekao: „Кuću je kupila 2011. kompanija Multikom čiji sam ja vlasnik, a 25. avgusta 2017. smo je preko ćerke firme, u kojoj je moj brat bio direktor, prodali…“. Uz to „Objektiv“ najavljuje da će opširno pisati o malverzacijama braće Đilas, u vezi sa ofšor firmama.

Uglavnom, onome ko pročita sve što stoji u bazi „КRIК“-a, sve podatke o transakcijama braće Đilas, i o stotinama miliona evra, koje poseduju, o nekretninama i kompanijama koje poseduju, neminovno će se zavrteti u glavi. Padanje u nesvest je izvesno. Ali, da li će Đilas konačno i izvesno pasti u ruke pravdi, to je pravo pitanje?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
branko

pre 3 godine

Lago lago...ima nešto i dobro, kazna će otići u humanitarne svrhe.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija