Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

10.02.2021

12:43

PROSVEĆENI IDIOTIZAM! Nova kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Kolumne

PROSVEĆENI IDIOTIZAM! Nova kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Podeli vest

Svaki put kada Jelena Obućina progovori nakarbudženu tviter prozu iskipelog Georgijeva, ja se nanovo setim da je ćutanje zlato. I da je Pregled dana bio najbolji onomad kada je njega neko skinuo sa ringle, a ona samo blenula u kameru, bez reči


Zato što je sve ostalo što njih dvoje rade, tragično.

Prvo, zato što ne znaju, nego sve nešto na pola, kao da i Gugl i Vikipediju čitaju po marku, plašeći se da ih neko ne vidi, pa šta maznu, maznuli su, koga ionako briga šta je tu tačno, a šta ne.

Problem je samo što posle sami sebi izgledaju skroz prosvetljeni - šta reflektor zna od mozga da napravi, to je čudo - pa kada lupetaju to rade sa istom onom samouverenošću sa kojom je Neron mislio da zna da peva, Hitler da u Rusiji nema zime, a Đilas da će da se vakciniše istom vakcinom kao i Boris Džonson. U teoriji se to zove Prosvećeni idiotizam i razlikuje se od Prosvećenog apsolutizma baš po tome što ga sprovode idioti, sve ostalo je skoro isto. 

Rezultat tog nesrećnog imitiranja prosvećenosti je masakr svih naših čula, genocid nad kolektivnom svešću, tokom kojeg nam Obućina, glasom pokvarene motorne testere, otkriva da živimo na Životinjskoj farmi, ali, eto, "još nema ona dva mlada vepra, da nas izvuku".

Sveću da su bar koristili, dok su krali, bolje bi bilo. Pa bi, recimo, znali, da nisu dve, nego tri svinje predvodile pobunu na farmi (Napoleon, Snoubol i Skvirel).

I da nikoga te tri svinje nisu "izvukle", nego, upravo suprotno, da su sjebale i farmu i životinje, uvele ih u glad i bedu, poubijale neistomišljenike i stvorile pravi mali logor. 

Uostalom, kada je stvarao Farmu, Orvel je mislio na Boljševički teror, ne na početak Bune protiv dahija, a dok je kreirao lik Napoleona, u glavi mu je bio  Staljin, a ne Matija Gubec (G&O slobodno neka potraže na Guglu ko je dotični).

No, na stranu njihova opsednutost sopstvenim polu znanjem i polu pameću, jednu stvar su pogodili, onako, bez gledanja.

Animalizam. Ideologiju koju su svinje propagirale. A kao u svakoj ideologiji, i u animalizmu je važan neprijatelj. Utisak da on postoji i da ugrožava životinjsku zajednicu.

Pa su ga našli, bez gledanja. I to ne jednog, nego dva. I otkrili nama, koje doživljavaju kao životinje pred pravednu pobunu, da su ta dvojica učestvovala u poslu! Opasnom poslu u kojem je jedan prodao avion drugom! Užas! Gotovi smo, svi na našoj malenoj farmi.

Još je jedan, onaj koji je kupio avion, kum! Još veći užas! Da li da bežimo, spasavamo se, ili da udarimo po neprijatelju.

Kum, avion, posao! Odavno se takva opasnost nije nadvila nad nama.

A ako neki od nas bude onaj dragi Orvelov magarac, pa se zapita - izvinite, da li je to neko nešto ukrao, prekršio zakon, potrošio pare iz budžeta, utajio porez, e taj, magarac, ima da bude kažnjen, promptno, pošto animalizam ne priznaje pitanja, pogotovo ne ona logična.

Ona smetaju popevkama kojima počinje Pregled dana. Koji se razlikuje od Životinjske farme, ne samo po nedostatku talenta svojih autora, nego i po kraju.

Zato što na kraju farme, svinje više ne možeš da razlikuješ od ljudi.

A na kraju pregleda dana...zaključite sami. Ko je tu ko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni Bot

pre 3 godine

Samo ti slusaj sta Obucina prica ima tu dosta pametnih stvari,tebe ionako niko ne cita kad svi drzavni novinari isto pisu.

zozonbg

pre 3 godine

He,he,he. Tako mi je lepo dok citam tvoju kolumnu. Ali, stvarno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija