• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

28.06.2021

20:53

NAJNOVIJA KOLUMNA ALEKSANDRA CRNOMARKOVIĆA! Ivon je pevala, Jokić je jahao za njoooom!

Kolumne

NAJNOVIJA KOLUMNA ALEKSANDRA CRNOMARKOVIĆA! Ivon je pevala, Jokić je jahao za njoooom!

Podeli vest

Ženska reprezentacija Srbije, postigla je ogroman uspeh na Evropskom prvenstvu u košarci i ubedljivo osvojila zlatnu medalju! To je najvažnija stvar mog pisanija, i nešto na šta moramo da budemo ponosni jer smo u finalu imali dva puta priliku da slušamo "Bože pravde". Uz to, sve ono što se desilo te junske, nedeljne, letnje većeri na najbolji način objašnjava moju dvodecenijsku konstataciju "Volim žene koje imaju m*da", i još bolje odgovara svim onim "nevernim Tomama" koji su me stalno zapitkivali šta to znaći. E pa dragi moji ako prethodnih dana, svoju homofobiju niste lečili gledajući Ronalda i ostale fudbalere, nego ste pažnju posvetili našim zlatnim devojkama onda vam je sigurno jasno šta znači

Međutim, iza kulisa uspeha ovih "spartakinja", koje nisu ustuknule ni pred kim i ni pred jednom nepravednom sudijskom odlukom, je jedna značajna slika kojom možemo da se podičimo u celom svetu. Nakon decenija i decenija, sportiskinje u našem dresu, iz sve snage i u glas pevaju srpsku himnu. Sa njima i međ njima bila je i  Ivon Anderson koja je uprkos tome što je američka košarkašica sa našim pasošem veličala "srpskog kralja", i "srpski rod" podjednako kao i sve njene saigračice. To je za primer, to je za ponos, to je suzu i za naklon do poda.

Sa druge strane ne želeći ni za promil da umanjim uspeh naših reprezentativki, imamo situaciju sa Nikolom Jokićem. Znate to je onaj Somborac, koji je najbolji košarkaš na svetu, zbog koga smo se tresli i noćima nismo spavali, kačili njegove slike na društvene mreže, stavljali ga na duplerice i naslovne strane... On je nažalost odlučio da ove godine ne igra za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama, i to je drugi put da odbija nastup za svoju državu sa samo 26. godina. Želi dečko da se odmori, da pomaže ženi u trudnoći, da jaše konje... I na to naravno ima prava, reprezentativni dres nikada i nikome ne sme da bude obaveza.

Ako Nikolu Jokića makar malo nije sramota kada vidi tamnoputu Ivon, iz malenog Springdejla u Arkanzasu kako peva "Boze pravde", dok će on na leto jahati konje po Somboru, onda mu je, makar od mene, sve prosto. Bićeš ti druže i najplaćeniji NBA igrač, i veliki NBA rekorder u budućnosti i vlasnik najveće hacijende konja u Evropi, ali ne i veliki čovek. A što rekao Andrejka u filmu "Montevideo", "Nekada se samo to računa sine"....

 

Ali, ne možemo da ne primetimo kako jedna Ivon Anderson iz malenog Springdejla, mesta od 60.000 stanovnika u Arkanzasu, od kojih 95 odsto ni ne zna gde je Srbija, može da gine za naš dres i peva iz sveg glasa himnu na srpskom, a jedan deran Nikola iz tem Sombora, koji je karijeru izgradio u Beogradu neće ni da se pojavi i obuče dres sa državnim grbom. Bez želje da vređam bilo koga ali ovu situaciju mi najbolje opisuju stihovi čuvene pesme pretkosovskog ciklusa "Ženidba kralja Vukašina", koje ću parafrazirati pa reći "Što Ivon bilo do kolena, Nikoli po zemlji se vuče, što Andersonovoj taman kalpak bio, Jokiću na ramena pada"...

Svakako ne vredi na ovu temu preterano trošiti reči. Ako Nikolu Jokića makar malo nije sramota kada vidi tamnoputu Ivon, iz malenog Springdejla u Arkanzasu kako peva "Boze pravde", dok će on na leto jahati konje po Somboru, onda mu je, makar od mene, sve prosto. Bićes ti druže i najplaćeniji NBA igrač, i veliki NBA rekorder u budućnosti i vlasnik najveće hacijende konja u Evropi, ali ne i veliki čovek. A sšo rekao Andrejka u filmu "Montevideo", "Nekada se samo to računa sine"....

p.s. Ne vezano za ovu temu, koga nije dirnulo kada su se sinoć jedna za drugom intonirale, "Boze pravde" pa "Marseljeza", koje su deo naše zajedničke slavne i herojske proslosti, taj ili ne zna istoriju ili nije Srbin... A neznanje se prašta...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Normalac

pre 2 godine

Nije ona iz Arkanzasa, ona je iz Srpske Crnje. A inače autore, ko si sad pa ti?

Fedja

pre 2 godine

Bravo za Ivon , verujem da je odusevila sve u Srbiji ne samo sto je naucila da peva himnu , vec sto dala srce u svakoj utakmici. A za Nikolu - razocaranje i to ogromno.

dragoljub m v p

pre 2 godine

Ma sto si se zalepio za Jokića? Ceo svet zna da je on Srbin i sta hoces jos od njega kad ceka da postane otac? Ostavio je slobodno mesto u reprezentaciji momcima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija