• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

19.10.2022

10:23

Nebojša Bakarec: Ubistvo Dušana Jovanovića - Dobrice, pamtimo!

nebojša bakarec

Kolumne

Nebojša Bakarec: Ubistvo Dušana Jovanovića - Dobrice, pamtimo!

Podeli vest

Tog 18. oktobra 1997. godine, ubijen je četrnaestogodišnI romski dečak Dušan Jovanović iz Beograda. Dušan Jovanović je išao u osmi razred osnovne škole „Vladislav Ribnikar". Oko devet uveče, Dušana Jovanovića su ispred prodavnice blizu Trga Slavije napadači, neonacisti skinhedsi, oborili na zemlju gde su ga šutirali cokulama u glavu, a onda i udarali delom odvaljenog oluka

 

Dušana su ubili samo zato što je bio Rom. Ubice su bili stariji maloletnici, stari 17 godina. Bili su kratko ošišani, obučeni u crne pantalone, spitfajer jakne, na nogama su imali cokule. Te večeri Dušan je otišao u prodavnicu da kupi sok. Prodavnica se nalazila pored ulaza zgrade gde je stanovao, u Beogradskoj 35. Ispred prodavnice su ga napala dvojica neonacističkih skinhedsa. Tukli su ga do smrti.

Foto: nebojša bakarec

Dušanov otac je izašao da ga potraži, jer se ovaj nije vraćao. Zatekao je sina Dušana kako leži na betonu ispred radnje. Jedna Dušanova ruka je bila ispružena, druga na stomaku, oči su bile otvorene, nije bilo krvi. Dušanov otac je pomislio da je Dušan pao, opipao je puls sinu, ali ga nije bilo. Ubrzo je na ulicu istrčala i Dušanova majka. Potom su na mesto zločina stigla i kola hitne pomoći i policija. Pokušali su reanimaciju Dušana Jovanovića, ali nisu uspeli zbog toga što mu je bio polomljen vrat. Porodica Jovanović je posle tragedije prodala stan i odselila se iz Beogradske ulice. Prvo su se preselili u Marinkovu baru, isto ono naselje čije stanovnike su ponižavali reditelj Goran Marković, i propali kandidat za gradonačelnika Vladeta Janković. Posle toga porodica Jovanović se odselila u Mirijevo gde su podigli kuću. Na mestu tragedije su postavljene dve spomen-ploče sa slikom Dušana Jovanovića, dok se u beogradskom naselju Mirijevu, Dušanu u čast održava memorijalni turnir u malom fudbalu. Grad Beograd je odlučio da park na Slaviji, bude nazvan po Dušanu Jovanoviću.Tamo je 18. oktobra 2022. postavljena tabla „Park Dušana Jovanovića".

Žrtva neonacističkih skinhedsa je novembra 2000. postao i poznati jugoslovenski glumac Dragan Maksimović, koga su neonacisti, pretukli i polomili mu butnu kost. Smatrali su da je Dragan Maksimović Rom. Od posledica prebijanja preminuo je 4. februara 2001. godine, a napadači nikada nisu pronađeni.

Foto: nebojša bakarec

Foto: nebojša bakarec

Juče je Dobrica Veselinović, lider stranke „Ne davimo Beograd“ na svoj Tviter, postavio post „Danas se navršava 25. godina od ubistva Dušana Jovanovića. Dule, pamtimo“ i fotografije spomen tabli Dušanu Jovanoviću. Vrlo licemerno. Možda pokajnički? Dobrica Veselinović je više godina, a sve do 2000. godine, bio skinheds. Kao takav, 2000. godine je nastupio u spotu neonacističke skinheds grupe „COKULE“. Ono što Veselinović krije i ne stavlja u svoju biografiju, je činjenica da je bio neonaci skinheds i da je zbog toga „glumio“ u spotu benda „COKULE“. Tako je voditeljka TV „Euronews Srbija“ Minja Miletić, gde je Veselinović gostovao 11.02.2022. jasno rekla da pesma „Šljam“, Veselinovićeve grupe „Cokule“, poziva na svaku vrstu nacinalne i verske mržnje. Citiram Minju Miletić i njeno pitanje Veselinoviću: „Znate zašto vas to pitam? Ne znam da li ste imali priliku da vidite, ali to se deli po društvenim mrežama. Ako neko vidi Dobricu Veselinovića koji ima uverenje da je ekolog, urbanista, u spotu benda „Cokule“ koji je ekstremno desničarski bend i koji poziva na svaku vrstu nacinalne i verske mržnje… Možete li mi objasniti odakle vi u tom spotu?“. Veselinović na to odgovara nevešto vrdajući: „To nije ta pesma. Vi ste krivo informisani. To je nešto što se širi društvenim mrežama, što je očigledno podmetačina. To nije taj spot u kom sam bio“. Minja Miletić: „Ali, videli smo vašu fotografiju?“. Veselinović ipak priznaje: „To je spot u kojem sam ja glumio. Ljudi glume u spotovima. Stvarno, ne bih to komentarisao. Ovo je bio početak 2000ih, ja sam tada imao 19 godina“. I onda se Dobrica Veselinović usuđuje da piše otužne i demagoške postove na Tviteru: „Dule, pamtimo“. I mi Dobrice, pamtimo. Juče, na godišnjicu ubistva, moj kolega uvaženi poslanik Goran Vesić je podsetio na ubistvo dečaka Dušana Jovanovića, tekstom u cenjenom listu „Informer“.

Foto: nebojša bakarec

Za kraj da pomenem da mi je čast da kao poslanik SNS, u poslaničkoj grupi SNS imamo sjajne kolege romske nacionalnosti, Dragoljuba Ackovića, Natašu Tasić Knežević i Sandru Joković. Takođe, ponosim se time što je SNS pravi zastupnik svih Roma Srbije. Jedan od dokaza je i to što SNS ima tri narodna poslanika romske nacionalnosti. Opozicija nije našla za shodno da pronađe bar jedno mesto za pripadnike romske nacionalnosti. Ali je zato poslanik opozicije, propali kandidat za gradonačelnika, Vladeta Janković, koji je u kampanji, na televiziji vređao i podsmevao se Romima u Marinkovoj bari. U kampanji je obećao da će otići u Marinkovu baru, ali obećanje nije ispunio!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec: Jeremija Vuk Branković, himera gmaza i tvora!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Jeremija Vuk Branković, himera gmaza i tvora!

Stara poslovica kaže „Ko o čemu kurva o moralu, a lopov o poštenju“. Tako je juče Jeremija Vuk Branković, jedan od tvoraca lažne države Kosovo, pokušao da predsedniku Vučiću drži pridike iz Topole, gde je pokušao da ide tragovima predsednika Vučića. U pokušaju da se pozicionira kao „desnica“ (što mu stoji ko piletu sise) Jeremija Vuk Branković ovih nedelja piše jalove rezolucije i deklaracije o Kosovu, simulira aktivnost

09.10.2022

12:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija