• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.12.2023

18:08

Dragutin Matanović: Hrvat Ante Ponoš sramno izvređao srpskog vladiku!

Zoran Sinko

Kolumne

Dragutin Matanović: Hrvat Ante Ponoš sramno izvređao srpskog vladiku!

Podeli vest

Hrvat Ante Zdravko Ponoš iz koalicije Đilasa sramno je na Tviteru izvređao episkopa bihaćko-petrovačkog, vladiku Sergija, zbog reagovanja na uvrede koje je opozicija uputila Srbima iz Republike Srpske: „Oglasio se još jedan vladika. Sergej. Okasnio sa zavetovanjem na pokornost Vučiću.... E moj vladiko i ovo će se jednom bivšim zvati. Šta ćeš onda?“

Ante Ponošu, ništavilo hrvatsko! Ti preosvećenom episkopu Sergiju ne znaš ime, pa ga zoveš „Sergej“. I još si dovoljno drzak da ga iz svog ustaškog duhovnog podruma podučavaš šta znači reč vladika. Nisi, Ante, dostojan ni ime da mu pomeneš.

A tebi više smetaju druge reči vladike Sergija: „Zna Srbija da Vučić neće izdati, takav mu je genetski kod“. Ili njegova izjava da „dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo, da nam ide, da smo tu gde jesmo. Kad ućute, znaću da nije kako treba, da nestajemo i da nas neće biti“. Ante Ponošu, ustaška pena te sigurno oblije kada čitaš besedu vladike Sergija o zverstvima Hrvata: „Vezani, u koloni, jedan za drugim, vođeni su naši srpski preci na klanje. Nikome krivi, nikome dužni... Krivo je bilo njihovo ime i njihova vera... Okončali su svoj zemaljski hod preklanih vratova, u jamama i jarkovima, u bezdanima i na poljima, a da se jedni od drugih nisu mogli ni oprostiti... A sada potomci onih istih predaka... jurišaju na more... da potomcima dželata poboljšaju turističku sezonu“.

Zašto ne pišeš Ante Ponošu da su u NDH stotine hrvatskih rimokatoličkih sveštenika učestvovali u ustaškom genocidu? Promovisali nasilno preobraćanje Srba pravoslavaca u rimokatolike, pod pretnjama mučenjem i smrću. Zašto ne pišeš Ante Ponošu o zločinima fratra Miroslava Filipovića zvanog „fra Sotona“, fratra Brzice i drugih hrvatskih sveštenika koji su pobili na hiljade Srba pravoslavaca? Zašto ne pišeš Ponošu o franjevcu Dioniziju Juričevu, koji je za časopis „Novi list“ napisao da „danas nije grehota ubiti ni malo dijete do 7 godina, a koje smeta našem ustaškom pokretu”?

Istoričar Gideon Grajf napisao je knjigu „Alojzije Stepinac ustaški vikar – pokrsti se ili umri“. Navodi Grajf pismo papi Piju XII u kome Stepinac piše: "Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod utiskom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći ni da ih tera i sva bijeda šizmatičke crkve! Vjerujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili posve likvidirani iz Hrvatske". Likvidirani – piše Stepinac! Posve likvidirani! Da li si o tome mislio Ante Ponošu kada si napisao „i ovo će se jednom bivšim zvati“?

Samo možeš sanjati o tome Ponošu! Srbija će opstati – ekonomski još jača,  politički nezavisna i slobodarska. Zato što je narod dao ogromno poverenje listi Aleksandra Vučića – skoro dva miliona glasova.

I sanjaj Ponošu ponekad o Garavicama, mestu u neposrednoj blizini Bihaća, gde je eparhija vladike Sergija. Tamo je jula 1941. izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva i ubijeno oko 12 000 ljudi, među kojima veliki broj dece. Pokolj su izvšili Hrvati! Ili ako ti je lepše Ante Ponošu – hrvatske ustaše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija