• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.01.2024

12:30

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Antisrpski talibani i pravoslavni Božić

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ - Antisrpski talibani i pravoslavni Božić

Podeli vest

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Pravoslavni vernici proslavljaju ga 7. januara, a rimokatolici to čine 25 decembra.

Građanka Vesna Pešić piše na svom X nalogu: „pokušavala sam preko nekih veza da se i ovde slavi Božić 25. decembra i dobila odgovor da se napada srpski identitet. Pa tog identiteta i treba da se oslobodimo. Ubija“. Antisrpkinja i mrziteljka svega srpskog protestuje i zato što se za Badnje veče jede „grozna papula“, odnosno dobro raskuvan pasulj koji se izgnječi i bio je omiljeno jelo Karađorđa. Jedite Vesna sočivo ili kuvani ječam sa medom za Badnje veče, to jedu rimokatolici. Ili svinjske nogice u saftu, svejedno. I znajte da se srpska pravoslavna tradicija neće promeniti čak i ukoliko „se sprema doživotni Vučić“, a tada, kako ste napisali, „tu nema bojkota, samo cev u glavu“. 

Ideologija uvažene i sličnima njoj proizašla je iz srpskog komunjarskog šinjela. Zatim se munjevito okrenula na stranu „neoliberalnog“ zapadnog totalitarizma. Za takve su istorijski heroji oni rimokatolici koji su u XVI veku za nekoliko meseci pobili oko 50.000 protestanata u Francuskoj. Događaj poznat kao Vartolomejska noć. Ili čuvena Madlen Olbrajt koja 1996., komentarišući da je u Iraku umrlo pola miliona dece, kaže: „ Bio je to težak izbor, ali mislim da je vredelo!“.

Ima još mnogo antisrba koji su graknuli pred pravoslavni Božić, uglavnom u šolakovskim medijima. Novinar Radovanović piše da verski poglavari SPC „ šire netrpeljivost prema ljudima druge orijentacije, kakva god je ta orijentacija“. Verovatno uvaženi misli na Džefri Epstajna, američkog milijardera pedofila, koji je dečake i devojčice seksualno nudio moćnim belosvetskim političarima, prinčevima i bogatašima. A novinar Veljković, koji se predstavlja kao „nezavisan“, a bio je portparol stranke opozicionara Saše Jankovića, grubo vređa sve Srbe pravoslavce: „ Sad kad dreknu pravoslavotalibani da je to naša tradacija. A lomače realno pale zadnjih 5-6 godina.... za Božić su čuli 1989., a do 1987... mislili su da je Sveti Sava dobio ime po Savi Kovačeviću. Amilj.“ Besramno antisrpski, ustaškotalibanski. Veljkoviću, kratak ti je tekst, dopuni ga u uvodu rečima Ante Starčevića, „oca hrvatske domovine“, kada kaže da „sve ono što se srpskim zove mora iščeznuti ....biti predmet klanice“. 

I Draža Petrović piše da „naša velika mrsna, pravoslavna nacija dočekuje ovaj Božić u državi koja se bavi organizovanom hrišćanskom krađom izbora, a crkva o tome ne pušta ni glasa“. To je takozvani viski fenomen: posle prve flaše viskija 900.000  glasova razlike između liste Vučića i liste đilasovaca smanjuje se na 90.000; posle druge flaše viskija na 9.000; a posle treće flaše viskija gubi se razlika između pobede i poraza, između čina ljubljenja sveštenika u ruku i jahanja sveštenika.

Književnik Vuk Drašković piše da je za njega „drago sećanje na Božić, u mom sirotinjskom selu u Hercegovini, kada sam bio dete ... nisam ni znao da postoje dva Božića, jedan koji slave Rusi i Srbi i drugi koji slavi ostali hrišćanski svet“. Niste znali, uvaženi Draškoviću, a to vreme je bilo neposredno posle genocida Hrvata u NDH, kada je pobijeno preko  700.000 Srba. Samo zato što su bili Srbi i pravoslavci. Zato što su slavili svoj pravoslavni Božić 7. januara. To vreme je bilo vreme brozovog komunizma i lakrdijaškog „bratstva i jedinstva“. I tek toliko da znate, uvaženi, nisu samo Rusi i Srbi pravoslavni narodi, a svi ostali „hrišćanski svet“. 

Suština je jednostavna. Ultra-katolička Austrija, posle velikog verskog rata u zapadnoj Evropi u XVII veku, usvojila je glavne teze katoličke propagande – da je katoličanstvo jedino pravo hrišćanstvo i da su pravoslavci otpadnici od Rima. Po ovom učenju pravoslavci su raskolnici ili šizmatici. Prevedeno u interese Beča i Vatikana na Balkanu to znači da su Srbi šizmatici, lažni hrišćani koji treba da budu preobraćeni u pravu veru ili da se suoče sa istrebljenjem. 

Srpski narod i njegovo pravoslavlje opstali su i pod najtežom islamskom i katoličkom represijom. Vučić je završio Hram Svetog Save i pomaže svim pravoslavnim eparhijama. Vučić zna koliko je važno za srpski narod očuvati njegovu pravoslavnu veru, njegovu tradiciju i istorijsko sećanje. 

Mir Božji, Hristos se rodi. Srećan vam Božić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija