• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.01.2024

12:13

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ: Devojčica Pavlina iz Orahovca i antisrpski ološ

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTIN MATANOVIĆ: Devojčica Pavlina iz Orahovca i antisrpski ološ

Podeli vest

Gledam devojčicu Pavlinu Radovanović kako govori: „Želim da kada za 100 godina narod opet bude obilazio Orahovac... Veliku Hoču... Metohiju... Kosovo... i kada budu obilazili tu našu crkvu... želim da me pamte po tome ... e to je ta Pavlina koja je učinila da se njena crkva freskopiše“. Pavlina je devojčica krupnih, pametnih očiju. Četrnaest godina. Iz Orahovca sa Kosova i Metohije. Da bi izašla iz Orahovca mora da prođe bezbrojne šiptarske straže. Isto je očekuje i pri povratku. Zato što je Orahovac geto za Srbe u XXI veku usred Evrope.

Pavlina ima anđeoski glas. Slušam je na video-snimku kako peva „Hriste Bože“. U narodnoj nošnji, ponosna, veličanstvena. To komentariše šolakovac Ž.V. kao „opštenarodni povratak u srednji vek“, a šolakovka V.Đ. piše da „mala zvuči kao neka staramajka iz kosovskog ciklusa“. Zato što Pavlina peva o pravoslalju, zato što Pavlina peva „Đenerale, đenerale, nek je tvojoj majci hvala“, čuvenu pesmu o oslobođenju Orahovca. Zato što Pavlina peva „Teci reko“ pesmu posvećenu Jasenovcu i svim Srbima koji su zverski mučeni, klani i ubijani od strane Hrvata.

Suština je da ova antisrpska gamad vređa ovu devojčicu zato što ona peva o snazi srpskog naroda. O opstanku uprkos svemu. Zato što peva pesme o slobodi i časti. Zato što je Srpkinja iz Metohije. Zato što neće da zaboravi svoje poreklo i svoje pretke. Gnev antisrpskog ološa posebno je snažan zato što se Pavlina ne uklapa u prozapadnu propagandu, u njihovu anacionalnu ideologiju. 

Antisrpska mržnja šolakovaca i drugosrbijanske kvazielite nije slučajna, jer su oni  vojnici hibridnog rata Zapada. Naime, poslednjih decenija došlo je do porasta hegemonije moćnih zapadnih država i nametanja feudalizacije čitavih regija. Posledica je razbijanje država i podstrekivanje na secesionizam, a prostori Balkana su očigledan primer. Prateći proces je urušavanje nacionalne moći pojedinih država. Postavljanje kolonijalnih pravila i principa, iza kojih stoje geopolitički i ekonomski interesi Zapada. Čuveni američki političar Stroub Talbot 2005. piše da „suverenost pojedinačnih zemalja nije apsolutna!“. Cilj je brisanje kolektivnog, nacionalnog identiteta i njegovo proglašavanje „mitomanijom“, povratkom u srednji vek, anarhijom.

Realizatori ovog procesa u Srbiji su domaći poslušnici, „kvazielita“, novinari, političari, analitičari, „medijski istraživači“. Njihov zadatak je da ideološki truju narod anacionalnim ideologijom, pre svega preko medija i NVO pod kontrolom zapadnih moćnika. Njihov cilj je da traže sankcije prema sopstvenom narodu, izazivaju „obojene revolucije“, samošovinizmom urušavaju srpsko nacionalno biće.

Njihov cilj je i da slabe državu Srbiju. Otuda vriska šolakovaca i đilasovske opozicije zato što Srbija hoće da uvede vojni rok. I zato što Vučić kaže: „Ogroman je napredak srpske vojske. Izuzetno smo snažna sila po pitanju ratnog vazduhoplovstva... Danas imamo pancire, FK3, uzimamo i neke nove sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu... Danas smo tenkovska velesila… Potrebna nam je još snažnija vojska... Bez vojske ste niko i ništa, zgazili bi nas kao muvu, komarca, bubašvabu. Biću uvek za vojnu neutralnost i da sami čuvamo svoju zemlju i nebo.“ 

Napadi na Vučića i devojčicu Pavlinu iz Orahovca imaju isti cilj. Uništiti srpski nacionalni identitet. Uništiti politiku nezavisne i samostalne Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija