• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.02.2024

19:14

Konstituisana Skupština uprkos Đilasovom nasilju!

informer.rs

Kolumne

Konstituisana Skupština uprkos Đilasovom nasilju!

Podeli vest

Nikada se u istoriji Srbije, do danas, nije dogodilo da neko ometa ili onemogućuje konstitutivnu sednicu najvišeg zakonodavnog tela Republike Srbije.

 Taj sramni čin su počinili Dragan Đilas, i njegova lista, apsurdnog imena „Srbija protiv nasilja“ (SPN), kojoj najviše priliči pravi naziv – „Nasilje protiv Srbije“. Od maja 2023. do danas, sve što su radili Đilas i SPN je čisto nasilje.

Ometanjem svečanog čina konstituisanja, uspostavljanja novog saziva Skupštine Srbije i čina polaganja zakletve novih narodnih poslanika, Đilas i njegova lista su unizili najvišu instituciju Republike Srbije. Đilasovcima koji su ometali i onemogućavali rad najvišeg Doma Srbije, nije stalo do demokratije i parlamentarizma. Još gore, sada je ogoljena želja Dragana Đilasa i SPN, da spreče rad parlamenta, donošenje svih zakona, koji u suštini znače dalji napredak Srbije. Ogoljena je tiranska priroda Dragana Đilasa i SPN, koji preziru demokratiju i parlamentarizam, i preferiraju anarhiju, haos, samovlašće, jednoumlje, revanšizam, lustraciju i čistu osvetu. Skandal koji su počinili Đilas i SPN, ali i DSS i POKS, i način na koji su to izveli, pokazuje da je generator, pokretač, inspirator, i finansijer tog zla – Dragan Đilas. Pošto je prvi put u poslednjih deset godina, smogao hrabrosti da bude poslanik, Đilas je svojim sramnim i nasilnim ponašanjem raskrinkao samog sebe. Bilo koji pažljiviji posmatrač politike, ovo zna još od 2005. godine. Dragan Đilas ima dugu istoriju nasilja.

Foto: informer.rs

 

Istorija nasilja Dragana Đilasa

Početkom 2005. godine, Dragan Đilas je pretio otkazom i vređao policajca Dejana Stevića zbog toga što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja. Đilas je policajcu Steviću dao vizitkartu i rekao mu: „Evo, da znaš ko te je ostavio bez posla“. 17.10.2008., Đilas je na sednici Skupštine grada, pred kamerama medija, najgrublje psovao odbornika SRS, Zorana Ognjanovića. To sam lično čuo. Tada je Đilas upotrebljavao iste psovke kao i na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, 6.2.2024.

Podsеtimo sе činjеnica o Đilasovom porodičnom nasilju. Vеćina mеdija jе u decembru 2014., izvеstila o slučaju porodičnog nasilja čiji jе vinovnik bio Dragan Đilas, a žrtvе njеgova bivša supruga Iva i njеni roditеlji, pеnzionеri Ružica i Slobodan Pеlеvić. Svo trojе su dali potrеsnе izjave u MUP Vračar, kojе tеško optužuju Đilasa. Dеo izjavе bivšе Đilasovе suprugе Ivе Đilas: „ja sam rеkla Draganu da mi višе nе prеti kako ćе mi oduzеti dеcu (…) Majka jе rеkla Draganu da nеma smisla da vrеđa mеnе, da bi on u tom trеnutku nasrnuo na nju (…) Tada jе Dragan oborio mog oca i pеsnicom mu zadao udarac u prеdеlu glavе, i to svе prеd našom ćеrkom Anom (…) Psihički mе jе maltrеtirao, to jеst vršio torturu nada mnom dok sam bila trudna, dеtе jе rođеno prеvrеmеno i sa srčanom manom, ima ozbiljnu aritmiju (…) Prе mеsеc dana mi jе prеtio tako što mi jе rеkao: “Odrubiću ti glavu”“. Najstrašnijе jе to što Đilas nijе odgovarao za ovo nasiljе!

U maju 2018., na sednici Skupštine grada, Đilas je za govornicom fizički nasrnuo na šefa odbornika SNS, Aleksandra Mirkovića. Đilas se 19.01.2019. sukobio sa učesnicima protesta koji je organizovao, iz studentske grupe „Marks 21“. Đilas je studente najgrublje vređao i psovao. Đilas je predvodio nasilni upad u RTS, 16.03.2019., kada je demoliran RTS i onemogućen mu je rad u trajanju od više sati. Zaposlenima u RTS-u je prećeno motornim testerama i vređani su. Đilas je predvodio napad na zgradu Predsedništva je 17.03.2019. Tokom protesta 16. i 17. marta 2019. je povređeno šest policajaca. Đilas je 17.03.2019. na Terazijama, pretio pripadnicima policije u civilu da će ostati bez posla kada on dođe na vlast. Đilas je jedan od organizatora napada na Skupštinu Srbije, 7.7.2020., kada je pet dana vandalizovana Skupština i povređeno 140 policajaca. Bivši Đilasov potpredsednik SSP, samostalni poslanik Dejan Bulatović svedočio je u medijima kako je Dragan Đilas krvnički pretukao svog psa, u leto 2021. godine, na imanju Dejana Bulatovića u selu Batrovcima, gde je Đilas došao u goste na trešnje, sa ćerkom. U voćnjaku je Đilasov pas, nenavikao na domaće životinje, napao živinu. Po svedočenju poslanika Bulatovića, Đilas je uhvatio psa i počeo krvnički da ga tuče pesnicama u glavu. Sve to je posmatrala užasnuta Đilasova ćerka. Đilas je 10.6.2023. na beogradskom aerodromu pretio Saši Milovanoviću, direktoru Srpskog telegrafa, i to pred njegovom maloletnom ćerkom.

Đilas je kriv za niz saobraćajnih udesa. Đilas je prekršajno osuđivan desetak puta, najviše zbog teških saobraćajnih prekršaja – prekoračenja brzine. Đilas je izavao saobraćajnu nesreću na Autokomandi 3. 4.2021. svojim džipom marke BMV, tako što se zakucao u automobil marke Pežo. Prvi slučaj se dogodio početkom 2005. kada je Đilas psovao i pretio policajcu. Đilas je prekoračivao brzinu  11.2.2014., 6.5.2014.,  9.6.2014., 23.10.2014., 16.6.2015. U junu 2015. vodio se prekršajni postupak protiv Đilasa, zbog zloupotrebe ličnih podataka 157.000 lica, i 15.1.2016. vodio se prekršajni postupak protiv Đilasa, zbog ugrožavanja prava zaposlenih, zbog toga što im nije isplaćivao plate. Đilasa je 24.12.2021. jurila policija na autoputu Beograd-Niš, u smeru ka Nišu, na području opštine Paraćin oko 13.40 časova. Policijski radar je „uhvatio“ Đilasov skupoceni BMW, vredan 150.000 evra, kako juri brzinom od 174 kilometra na sat, iako je na tom delu puta ograničenje 130km na sat. Potom su Đilasa pojurili policijski presretači i jedva ga uhvatili.

Unižavanje Skupštine - unižavanje Srbije!

Konačno, Đilas je predvodio nasilje na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije 6.2.2024. godine, kada je jurnuo sa svojim poslanicima, ka nama poslanicima SNS, da se obračuna sa nama, ali je đilasovce u tome sprečila policija. Snimci pokazuju da je Đilas opet psovao kao kočijaš, i da je ka poslanicima SNS, upućivao psovke, pretnje i uvrede, poput: „Marš u pi**u materinu! J**em ti mater, da ti j**em! Tebi, tebi...Zapamtićeš me, mater ti j**em!“. Da kažem, da sam bio na pet metara od Đilasa, i da sam sve to lično čuo. Da opišem jasnije situaciju. Đilas stoji baš u sedini sale najvišeg doma Srbije, kod svečane govornice, na uzdignutom delu, pokušava da dođe do poslanika SNS, koji mirno sede, da bi se obračunao sa njima. Pri tome Đilas izgovara psovke, pretnje i uvrede. U najvišem Domu, u Skupštini Srbije, u svečanom trenutku konstituisanja Skupštine, posle izbora na kojima je Đilasova koalicija potučena do nogu od SNS. Ima li veće sramote od ovakvog ponašanja? Đilas je pokazao koliko mrzi Srbiju i njene institucije. Đilasova lista SPN i stranka SSP su ekspoziture fašiste Aljbina Kurtija, u Srbiji! Tako kako se ponaša Đilas, od 2018. godine, tako se ponašao Kurti u skupštini lažne države Kosovo, dok je bio opozicija. Drugo, Đilasov i Kurtijev politički program su jednaki – uništiti Srbiju!

Foto: informer.rs

 

Kada je predsedavajući, najstariji poslanik profesor Stojan Radenović, koji je inače stojički podneo sav haos i uvrede, došao do trenutka kada se polaže zakletva, Đilas i njegovi poslanici, su skočili kao opareni, i počeli da beže iz Skupštinske sale, u želji da ne polože zakletvu na odgovarajući način, pred znamenjima države Srbije. Đilas i njegova bratija su zakletvu položili, na divlje, u holu Skupštine, pred Šolakovim i Đilasovim medijima. Jednako tako su zakletvu mogli da polože i u skupštinskom toaletu!

Ponosan sam na činjenicu da smo mi poslanici SNS, odgovorili Đilasu, na fini i pristojan način. Šest poslanica SNS je sa galerije sale parlamenta, u tišini razvilo transparent: „Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći!“. Ovo je urađeno tek pošto su Đilas i njegovi satrapi započeli svoje nasilje. Ostali poslanici SNS su u tišini stajali i držali panoe sa prikazima fantastičnih rezultata vlasti u poslednjih 11 godina! Niko od poslanika SNS, ili poslanika vlasti se nije dao isprovocirati, i sa užasom smo posmatrali nasilje đilasovaca.

Nemoguće je bilo ne primetiti da su se DSS i POKS ponašali kao Đilasove sluge. Oni nisu u svemu pratili Đilasa, ali su licemerno razvili plakate, kojima su SNS optuživali za izdaju Kosmeta. To je skaredno zbog toga što je baš vlast DSS 2001. godine, izdala interese Srbije, tako što je na slobodu pustila teroristu Kurtija i još 1500 albanskih terorista i zločinaca. DSS je skrštenih ruku, kao vlast, posmatrao pogrom Albanaca nad Srbima, 17.3.2004. godine, i nije prstom mrdnuo da pomogne Srbima na KiM. Nije li to izdaja? Kao rezultat rada vlasti koalicije DS-DSS, u februaru 2008. lažna država Kosovo je proglasila nezavisnost. Vlast DS-DSS nije prstom mrdnula da to spreči. Nije li to izdaja? Takođe, kao i Đilasovi poslanici SPN, i poslanici DSS-POKS, zakletvu nisu položili na predviđen način, već u holu Skupštine, pred Šolakovim i Đilasovim medijima! Predsednik DSS, Miloš Jovanović je Šolakovoj TV N1 dao preteću izjavu, uperenu protiv predsednika Vučića: „Aleksandar Vučić radi nešto što je nečuveno, i zaista moramo da ga sprečimo po svaku cenu“! Po cenu života?

Sa druge strane, prijatno iznenađuje stav poslanika „Mi-glas iz naroda“ koji su osudili ponašanje ostatka opozicije. Branimir Nestorović, poslanik u Skupštini Srbije iz Pokreta "Mi - Glas iz naroda", ocenio je ponašanje ostatka opozicije, jednom rečju - sramota. „Ako si prihvatio mandat i došao u Skupštinu, poštuj ovu zgradu i narod koji te je izabrao. Sramota“ - rekao je Nestorović. Njegove stranačke kolege dodale su da je ovakvo ponašanje nepoštovanje Srbije, te da je ovo nasilje protiv Srbije i srpskog naroda.

Foto: informer.rs

 

Posle sednice, poslanička grupa SNS, koja broji 129 poslanika (od 250) je održala konferenciju za štampu. Potpredsednik Vlade, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da su potvrđeni mandati poslanika, a da će u narednom periodu biti konstituisani svi organi parlamenta u skladu sa voljom vladajuće većine. „Čeka nas četiri godine važnih odluka, mnogobrojnih aktivnosti Narodne skupštine, narodnih poslanika i narodna borba za očuvanje nacionalnih i državnih interesa“, rekao je Miloš Vučević. Ministar Vučević zahvalio je profesoru Stojanu Radenoviću, najstarijem izabranom poslaniku, na vođenju sednice i poželo mu uspešan nastavak rada do izbora novog predsednika Narodne skupštine. Vučević je rekao da je ironija života da nesvršeni studenti Radomir Lazović ili Miroslav Aleksić dobacuju i vređaju profesora Redenovića, jednog od najpoznatijih svetskih matematičara, čoveka koji je proslavio ne sebe, nego našu državu. Ministar Vučević rekao je i da se prvi put desilo da neko ko je izabran narodnom voljom građana, ne polaže zakletvu pred grbom i pred zastavom naše države, nego pred svojim medijima. Dok je ministar Vučević govorio sa balkona skupštinskog hola urlao je student Radomir Lazović (43) predsednik stranke Zeleno-levi front. To se takođe prvi put desilo u Skupštini.

Da podsetim, da je Dragan Đilas, gostujući u Dnevniku TV Nova, 31.12.2023. godine, najavio nasilje u Skupštini kada je rekao: „Kao što mogu sad odmah da vam kažem, da sam sasvim siguran da ako opozicija uđe u parlament, ne mogu te sednice da izgledaju kao što izgledaju normalne sednice, oni predlažu zakone, mi amandmane. To će izgledati potpuno drugačije“.

Foto: informer.rs

 

O najavljenom nasilju u parlamentu je 5.2.2024. na TV Hepi govorio i predsednik Vučić, koji je rekao da će pojedini predstavnici opozicije pokušati da naprave cirkusku predstavu u Skupštini, da će pokušati u Skupštini da zvižde i viču, ali da to neće dugo trajati, jer će parlament raditi uspešno. Takođe, predsednik Vučić je rekao da postoje pouzdana saznanja da će đilasovci pokušati da spreče poslanike SNS da uđu u salu, u nadi da će izavati neku reakciju, ali da imamo i odgovor na to. Da posvedočim o tome. SNS uspeva da izbegne sve provokacije u Skupštini. Mi se trudimo i uspevamo da zaštitimo tu instituciju, i da miroljubivim načinima izbegnemo svaki incident. Stoga smo se mi poslanici SNS, okupili u Sali parlamenta, već u sedam ujutru, svi, stopostotno, disciplinovano, i tako smo izbegli svaku mogućnost incidenata u hodnicima na ulazu u Skupštinsku salu.

Na kraju reći ću da sam sa radošću izgovorio i potpisao poslaničku zakletvu. Ogromna je čast biti narodni poslanik. Položio sam Zakletvu Srbiji, da ću se kao i do sada, neodustajno boriti za nju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija