A
VUČIĆ: Da nije žalosno bilo bi smešno - oslobodili Haradinaja jer bi mu izručenje Srbiji teško palo!
Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući oslobađanje Ramuša Haradinaja izjavio je da je odluka suda u Kolmaru sramna, politička i protivpravna...
informer.rs 27. 04. 2017. 13:15
79
Tanjug

Komentarišući odluku apelacionog suda u Kolmaru, Vučić je rekao da je Pod tačkom jedan sud konstatovao da su uslovi za razmatranje osnovnog zahteva za ekstradiciju od 6.1. 2017. ispunjeni, što, kaže, znači da je Srbija dostavila dokumentaciju u skladu sa zahtevom.

- U tački dva obrazloženja odbucuje se podnesak od 1. 3. 2017. dostavljen od države podnosioca, iako su na tome oni insistirali da bi moglo da se utvrdi da li imamo nove činjenice, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haskog ad hok tribunala - rekao je premijer i dodao:

- Ali, da nije žalosno i tužno, bilo bi smešno, u četvrtoj tački odluke stoji da bi izručenje Srbiji bilo jako teško za Haradinaja. Pa nismo ga mi zvali na čokolade i bombone, nego da bi odgovarao za ratne zločine nad Srbima. Šta ovo znači, na šta liči? - rekao je Vučić, komentarišući odluku apelacionog suda u Kolmaru koji je danas odlučio da odbaci zahtev Srbije za izručenje.

Vučić je rekao da odluku francuskog suda "niko normalan ne može da razume".

- Vlada smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je najavio da će ambasador Srbije biti pozvan na konsultacije i da će biti upućena nota Francuskoj. 

On je rekao da vodi suverenu i nezavisnu zemlju, te da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlje ili štiti zločince.

Tanjug

Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasdorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

- U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očivanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prođe nekažnjeno -  rekao je Vučić.

Ovo su četiri tačke sramne odluke suda u Kolmaru

U obrazloženju odluke francuskog suda navedene su četiri tačke kojima se sud rukovodio u odluci da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji, a saopštio ih je na pres konferenciji premijer Aleksandar Vučić.

To su:

1. Sud konstatuje da su u razmotranju zahteva od 6.1. 2017. ispunjeni svi uslovi, što znači da je Srbija dostavila dokumenta potrebna za taj slučaj

2. Odbacuje se podnesak od 1. marta 2017. države podnosioca, tražen inače da bi se proverilo da li Srbija ima nove činjenice i iskaze, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haškog ad hok tribunala.

3. Ramuš Haradinaj nije saglasan da bude izručen

4. Sud je utvrdio da izručenje Ramuša Haradinaja podnosiocu zahteva može da ima izuzetno teške posledice po njega.

Premijer je istakao da je ključna 4. tačka, koja je, kako je naveo sramna, protivpravna, apsolutno nepravična i pre svega politička.

- Meni je najvažnije da možemo svakog da pogledamo u lice, mi se dičimo time da se protiv takvih ljudi koji siluju žene borimo - rekao je Vučić i istakao da Srbija od svojih odluka i rada svojih tužilačkih organa neće odustati.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

Tanjug

Nećemo prekidati diplomatske odnose s Francuskom,ali...

Nismo planirali da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ali je jasno da današnja odluka suda u toj zemlji ne utiče povoljno na odnose dve zemlje.

- Ne želim da ugrozim stabilnost Srbije i njenu budućnost bilo kakvim hitnim ili hitrim potezom. Ovo je najviši stepen našeg protesta, pred otkazivanje gostoprimstva francuskom ambasadoru. Mislim da smo našli pravu meru i najbolji način da to uradimo - rekao je Vučić.

Srbiji važno da ima odnose sa Francuskom, ali je na nama da pošaljemo jasnu poruku šta mislimo o odluci suda te zemlje o odbijanju zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

On je istakao da sada postaje besmisleno uopšte razgovarati o potpisanim dokumentima o saradnji i strateškom partnerstvu dve zemlje.

Konferenciji za novinare prisustvuju i ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI79
OSTAVI KOMENTAR
xxdet27.04.2017. 13:33
Braco moja, verujte mi, nek se siptari slade kratko ce trajati, nece jos dugo siptari biti dole na Kosovu i Metohiji. Kad taj zlikovac bude shvatio sta mu dolazi, pozelece da je izrucen Srbiji.
Odgovori
Radomir27.04.2017. 13:38
Srbija moze sada da uzvrati isto Francuskoj i svim drzavama članica EU u slucaju da je Francuska raspisala interpolovu potrnicu protiv nekog njihovog ili bilo kog državljanina da ga iste sekunde oslobodi i da mu da državljanstvo Republike Srbije pa bi onda videli kako bi bilo i sta su uradili sa tim sto nisu isporučili Haradinaja Srbiji to je jedna stvar,a druga stvar u slučaju da je Haradinaj izručen Srbiji,sigurno bi izbio rat na Kosovu tako da razmislite malo posledice bi bile o bilo kojoj odluci,osim ako bi Francuska donela treću odluku.n
Odgovori
Ana27.04.2017. 13:42
Njihova dluka je sramna i neosnovana!
Odgovori
Pedja27.04.2017. 13:43
Ocekivao sam ovaku odluku francuza. Odugovlacili su previse za takvog ubicu i osvedocenog kriminalca. Zalosno.
Odgovori
ogi27.04.2017. 13:43
Tuzno je to sto politika odlucuje a ne sudije i pravda. Strasno.
Odgovori
BorisDe27.04.2017. 13:44
Koga briga MIŠLJENJE, REZULTATI su važni i sila i ultimatum!
Odgovori
Zoran27.04.2017. 13:45
"Волимо француску колико је она волела нас"?!!!
Odgovori
Miloje27.04.2017. 13:47
umesto note, žrtve i Srbija treba da tuže državu Francusku za neispunjenje svojih obaveza. Ako smatraju da je Haradinaj nevin onda su to trebali i da kažu
Odgovori
arsa27.04.2017. 13:51
Toliko o veccnom prijateljstvu Francuske. Onaj spomenik sa Kalemegdana poslati brzom posstom u Prisstinu da bude pored spomenika Klintonu, Vokeru i Olbrajtovoj jer posle ove odluke za njega nema prikladnijeg mesta na kugli zemaljskoj.nn
Odgovori
mira27.04.2017. 13:52
U Srbiji njegovi zločini ne bi bili tako lako oprošteni.
Odgovori
filip27.04.2017. 13:52
Stvarno je žalosno zbog odluke koja je doneta.
Odgovori
tana27.04.2017. 13:53
Slazem se sa Vucicem, ovo sto je uradjeno je van svake pameti. Sramota.
Odgovori
robert slobodan zivkovic27.04.2017. 13:54
Od kosovske bitke ovo je najtuzniji dan za srbiju. ja bih prekinuo diplomatske odnose sa francuskom. to su bajke da su nam franzuzi prijatelji
Odgovori
Dejo27.04.2017. 13:56
Ovo je jedna velika sramota i šamar svim poštenim i dobrim ljudima u celoj Evropi. U ovom trenutku mi se čovek malo zapita da li je Francuska zaslužila one napade terorista kada pojedine tako olako pušta na slobodu.
Odgovori
Steva27.04.2017. 13:58
Odnosi Srbije sa Francuskom su čini mi se sada najgori od kada znam za sebe. Mislim da bi Srbija sada trebala podobnije da porazmisli sa kojim državama ima dobre odnose i koje od njih zaslužuju naše poverenje a koje ne.
Odgovori
Goran27.04.2017. 14:00
Ljude su ubijali i ko može biti tako hladnokrvan i podržati to?!
Odgovori
Nikola27.04.2017. 14:02
Eu u svetu ratuje zbog navodnog terorizma a u sred Francuske teroristu i ratnog zlocinca oslobadjaju, to je jedno ogromno licemerje i sramota.
Odgovori
ljiks27.04.2017. 14:04
Ovo je katastrofa, osloboditi takvog zločinca!
Odgovori
Ance27.04.2017. 14:06
Ovako nesto nisam ocekivala od Francuske .
Odgovori
Pjer27.04.2017. 14:09
Svakom zločincu teško pada,kada treba da odgovara za svoje zločine ,ali ovo ima i svojih dobrih strana ,da se osvestimo i dozvolimo izgradnju ruske baze u Srbiji !!!
Odgovori
Djoxy27.04.2017. 14:11
A ti Srbijo sudi nasem coveku za "ubistvo" Brisa Tatona dok pustaju na slobodu !!!ubicu!!! hiljade srba na nasem Kosovu i Metohiji. 😡nn
Odgovori
Sladjana27.04.2017. 14:14
Krvnik je oslobodjen, ponizavajuce. Verujem u Boziju pravdu koju svakako nece izbeci. Lepo kaze Vucic "Da nije zalosno bilo bi smesno".
Odgovori
Biljana27.04.2017. 14:17
Sramota.Oslobodili su zver, i jos jednom mu omogucili da bude nekaznjen za svoja zlodela.Ovo je pobeda zla.A najtuznije od svega mi je videti da nema razlike izmedju komentara nase opozicije i Albanaca.
Odgovori
Milan27.04.2017. 14:17
Da li i dalje da verujem u "demokratsku" Evropu. Da li se g. Predsednice i dalje zalazete za Evropske Standarde. Neka hvala. Ostajem u Mokroj gori Uzicka republika. Prva slobodna republika u porobljenoj Jevropi. Ali ne od nacista nego od Nord American Teroristiche Organisation ili po ercovski NATO
Odgovori
Ja27.04.2017. 14:22
A sada sve one koji su osudjeni za Tatona uz izvinjenje i odstetu pustiti na slobodu.
Odgovori
Vasa27.04.2017. 14:24
Neverovatno glup i patetičan razlog da ga ne isporuče, prekinuti diplomatske odnose sa Francuskom pod hitno.
Odgovori
Kekec27.04.2017. 14:30
BIA treba završi ono što Francuzi nisu smeli i hteli.
Odgovori
Mladjo27.04.2017. 14:33
Sa Francuskom pod hitno prekinuti svaki odnos, ambasadora vratiti u Srbiji i nikad vise ne dozvoliti da o zlocincima odlucuju kvislinski sudovi kvislinskih drzava, neho takve stvari prepustiti sposobnim ljudima i sluzbama koji. Mnogo brze "sude" Vucicu imas inace svu moju podrsku ali ako sad opet ustuknes bices veliko razocarenje za mnoge, treba uzvratiti zestoko Francuskoj cisto da vide da nam niko nije vazniji od nas samih i nasih zrtava
Odgovori
englezii27.04.2017. 14:37
Gospodo moja draga sve to je bilo za ocekivati od takve "drzave" kakva je ta Francuska kojoj je jedno vreme bio i kancelar bivsi svercer ljudskim organima Bernar Kusner pa su ga pod hitno smenili kada je krenula "istraga" o trgovini ljudskim organima pobijenih Srba na KiM i u Aljbaniji !
Odgovori
AS27.04.2017. 14:42
OVO JE NEČUVENO. FRANCUZI STIDITE SE. SRAM VAS BILO. DA JE VAŠE UBIJAO VEĆ BI GA STRELJALI. VI STE BRUKA LJUDSKOG RODA
Odgovori
Danilo27.04.2017. 15:13
veliki poraz demokratije i pravde danas!Francuska pokazala svoje pravo lice i licemerje
Odgovori
ceca27.04.2017. 15:14
Poslati francuskog ambasadora nazad kuci...ovo je licemerje najvece!Poraz Francuske !Sramota
Odgovori
Ivana27.04.2017. 15:33
Zaista sramotno. Po toj logici treba osloboditi i teroriste koju su izvrsili teroristicka dela u Nici, Parizu jer im je sigurno tesko.
Odgovori
Bane27.04.2017. 15:33
Srbija bi posle ovoga trebala da oslobodi osudjene za ubistvo Tatona jer im je sigurno veoma tesko u zatvoru.
Odgovori
Ivanitza27.04.2017. 16:02
Ovi sudovi kako reče Palma su samo zbog Srba!Jer evidentno je da nam se nanosi napravda uvek!
Odgovori
NOLAN BILAN27.04.2017. 16:03
DOZOVITE SE LJUDI VISE PAMETI, PREKINITE SVE PREGOVORE SA FASISTICKOM EVROPSKOM UNIJOM , UDJITE U SAVEZ SA RUSIJOM I KINOM  !!!  DANAS FASISTICKU EVROPSKU UNIJU PREDVODE JUNKER, INACE HITLEROV VOZAC TENKA, I NJEMU SLICNI OLOS . SAD SE VIDI DA NIJE POKOJNI PREDSEDNIK MILOSEVIC BIO PROBLEM, NJIMA TREBAJU SLUGE POPUT DOSMANLIJA,PATKASA I SLICNE BAGRE DA BI MOGLI U SRBIJI DA RADE STA HOCE. USTASKI I SIPTARSKI ZLOCINI ZA NJIH NE POSTOJE JER SU IH ONI SPONZORISALI I SA NJIMA SARADJIVALI, NE OCEKUJETE OD NJIH DA IH HAPSE. n
Odgovori
niki28.04.2017. 06:30
@NOLAN BILANNolan Bilan@Ovi sto ti dadose minuse su nedostojni da se zovu Srbi ali nazalost mi nikada necemo biti saglasni sami sa sobom.Znaju to nasi neprijatelji a kad neki Srbi ovako odgovaraju dodju veci neprijatelji nego iko drugi.
Odgovori
Axax27.04.2017. 16:12
Ako Haradinaj nije kriv onda iz inata treba pustiti na slobodu one sto su osudeni za ubistvo Tatona. Obrazlozenje treba da bude da je on namerno skočio, a da se ovi nelagodno osećaju u zatvoru. Nama Francuski zivot vredi 240 godina zatvora, a Francuzima Srpski zivoti ne vrede nista. n
Odgovori
zoran27.04.2017. 16:18
Obrazlozenje francuskog suda o odluci za Haradinaja sigurno je politicke prirode i nema veze sa pravom.
Odgovori
Kata27.04.2017. 16:29
Mogli su Francuzi da smisle malo pametniji odgovor ovo je sarkazam.
Odgovori
Jovana27.04.2017. 16:30
Bile bi teške posledice jer bi odgovarao za najveće zločine.
Odgovori
Masa27.04.2017. 16:36
Super, mi saljemo rodoljube u Hag a Evropa oslobadja koljaca. Mislim koliko glupi treba da smo da shvatimo da je evropa stvorila ustase , balije i slinave siptare samo da Srbija ne bi stala na noge .
Odgovori
jelenalela27.04.2017. 16:41
Haradinaj francoskom sudu važniji od nevino pobijenih žrtava velikog krvoloka.
Odgovori
bubasvaba27.04.2017. 16:44
OČEKIVANO ali sad oni njih terorišu jer ih oni i štite pa se zato po evropi stalno održavaju neke eksplozije i dani želosti ,
Odgovori
Ljubo27.04.2017. 16:47
Nema slobode ni pravde ,nikome ,od Albanije do Australije dok briselska sotona kroji i premesta vojsku svuda po svetu .Pa zar je neko ocekivao nesto povoljnije ,pravednije ,...
Odgovori
Vrscanka27.04.2017. 18:20
Sramna i protivpravna odluka Francuske da oslobodi jednog ratnog zlocinca.
Odgovori
Cile27.04.2017. 18:21
Ova presuda i obrazlozenje je zaista tuzno i smesno, pa ovo nema ni na crtanom filmu.
Odgovori
Rasa27.04.2017. 18:30
Godinama nas ponizavaju u svakom pogledu al nasi politicari i dalje prvaju istu pesmu EVROPA nema alternativu ,da da da nije zalosno bilo bi jako smesno !
Odgovori
Hrvocid27.04.2017. 18:37
Ovome i ne treba komentar, ovo je dno dna moralnopolitičkog.
Odgovori
majka27.04.2017. 18:47
Zar nam je Francuska i dalje prijatelj?!? Zar nam je EU i dalje prijatelj?!? Zasto trcimo Rusima samo kad nas Zapad razocara a sve dotle se dodvoravamo tom istom Zapadu?!? Molim odgovor od nadleznog!
Odgovori
kneginjica27.04.2017. 18:50
Uvek sam tvrdila da nam francuzi nikad nisu bili prijatelji. Naseg ambasadora treba povuci, njihovog proterati I zapecatiti saradnju sa njima.Sta mi da trazimo medju fasistima? Vazno je da smo mi izrucili Inase nevine ljude na milost I nemilost zlocincima. Stalno sam se pitala sta Srbija trazi medju tim zlikovcima?
Odgovori
Zivko27.04.2017. 19:11
Srbija treba da zali zbog politicke odluke o oslobadjanju Haradinaja jer u svakom zlu ima mnogo vise dobroga i Srbija treba i mora da veruje Vucicu-Geniju 21-og veka jer je on od svih njih i pametniji,strucniji,mudriji i on ce se uvek boriti za mir i stabilnost u regionu jer to je naj jace oruzje u borbi protiv zapadnih stranih i domacih tajkuna ,TVN1,B92,TVS od 1-5 kanala,nevladinih organizacija kojima treba zabraniti rad u Srbiji,a o poltronskoj stampi necu ni da pisem jer nepostuju novinarski kodeks.
Odgovori
mala27.04.2017. 19:16
Odluka o pustanju Haradinaja je vise nego sramna i za svaku osudu. Nadam se da nece biti posle posledica..
Odgovori
mala27.04.2017. 19:17
Nadam se da ce nas premijer reagovati mirno i stalozeno.
Odgovori
Jovan27.04.2017. 19:21
Trebali bi da se sramote, narucito jer oni sami imaju problema sa teroristima...
Odgovori
Lun27.04.2017. 19:23
Šta reći na ovakvu odluku, ti francuzi kao da ne znaju za zločine, i sad su pokazali kakvi su. Treba biti mudar u ovakvoj situaciji, a to je naš premijer Vučić
Odgovori
Sasa27.04.2017. 19:32
Pa vise nikoga ne izrucivati toj zemlji prokletoj i gotovo...kratko glasno i jasno...braco Srbi...pljackajte obijajte kradite varajte...i vratite se sa parama u Srbiju ovde ih trosite...malo da uzivamo konacno kao 90 ih (imam i FR drzavljastvo)
Odgovori
Marko27.04.2017. 19:53
Naravno da smo svi razočarani odlukom francuskog suda. Nažalost da je Tito živ on bi to rešio drugačije i Haradinaj bi ostao u Francuskoj ali u kovčegu. Treba reagovati i kritikovati takvu odluku suda, ali ipak mislim da je u ovom trenutku važnije da se spasu životi Srba na Kosovu jer bi izručenjem Haradinaja Srbiji,životi Srba u toj pokrajini bili ugroženi a crkve spaljene. Bilo bi najbolje kada bi Haradinaju sudio Specijalni međunarodni sud koji se formira.
Odgovori
Dragan27.04.2017. 20:03
Sramota je načinjena francuskom slobodarskom narodu ,jer je odluka njihovog suda stavila njihovu zemlju na listu zemalja koji podržavaju zločin i zločince !!
Odgovori
Daxa27.04.2017. 20:18
Ovo je tragikomicno, pravda mora biti zadovoljena dovesti i to vreme.
Odgovori
marko27.04.2017. 20:27
Jevreji su uzeli pravdu u svoje ruke, pa je institut Simon Vizental gonio naciste posle rata. Samo kazem.
Odgovori
dejan27.04.2017. 21:05
Bruka i sramota pa zar nisu mislili kako je teško palo svim onim ljudima koji su jadni mučeni.
Odgovori
Darko27.04.2017. 21:07
Pa nije ni čudo što ISIS napada Francusku i Ameriku. Kozna koliko puta se još igrali sa pravdom.
Odgovori
Hole27.04.2017. 21:40
Francuska nije postupila po zakonu i po pravdi!
Odgovori
Serpikus28.04.2017. 01:07
Sram je odlika evropejstva i ovo sada je samo jos jedna kap u kubicima vode kojom evropa davi Srbiju. Sada barem znamo na cemu smo i kojim putem da idemo. Sta moze lose da se desi osim jos jednog 5. oktobra ako se Srbija i Srpski politicari ohlade od jEvrope i okrenu srpskim interesima gde god oni bili - mozda u Madjarskoj, mozda u Ukrajini, mozda u Tunguziji - ali ulizivanje onima koji nemaju ni gram postenja prema Srbima je bezpredmetno lose i ne treba se vise primenjivati. Moramo krenuti novim kursom jer ovaj do sada je los i boguban po Srbiju. Rezulucija 1244 u UN-u a ne u Briselu, Kragujevacka rezolucija koju jos i nemamo i kasnimo ne 150 vec 1500 godina (povratak okupiranih teritorija na teritoriji sadasnje Grcke, Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Bugarske-ko prati duze istoriju zna o cemu zborim). Ovo su pocetne smernice a za ostalo ce se vec neko potruditi da sprovede.
Odgovori
miki delija28.04.2017. 04:47
to nije njihova odluka da se razumemo zna se cije su oni englezi i nemci cije su sluge okupator sveta ubica amerika neda da on bude izrucen jer su ga oni i nagovarali na zlodela da radi i cini srpskom narodu a neka vucic i dalje ide ka njima
Odgovori
Majstor28.04.2017. 07:35
E, braco i sestre kako ne kapirate, pare vrte dje burgija nece...
Odgovori
aleksa28.04.2017. 07:51
Gospodine Vucicu. Svedoci smo o dvostrukim pravima. Vas smo izabrali jer ste najbolji. Okanimo se vise te iluzije o ulasku u Evropu Netreba nam Sorosova evropa. Sada je Mkedonija na udaru, sutra smo mi. Nastavite sa reformama i pravim zakonima zbog nas.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 6o
6 C
Beograd
 • Novi Sad
  6o
 • Niš
  6o
 • Subotica
  6o
 • Zrenjanin
  6o
 • Klek
  6o
 • Kula
  6o
 • Sombor
  6o
 • Vrbas
  6o
 • Vranje
  9o
 • Prokuplje
  6o
 • Leskovac
  6o
 • Arilje
  4o
 • Kraljevo
  6o
 • Apatin
  6o
 • Vlasotince
  6o
 • Pirot
  6o
 • Ingija
  6o
 • Loznica
  4o
 • Grocka
  6o
 • Kovin
  6o
 • Ruma
  6o
 • Kladovo
  7o
 • Novi Pazar
  3o
 • Jagodina
  6o
 • Ivanjica
  4o
 • Titel
  6o
 • Ub
  5o
 • Bor
  5o
 • Nikinci
  6o
 • Batajnica
  6o
 • Surdulica
  4o
 • Ralja
  6o
 • Zlatibor
  2o
 • Popinci
  6o
 • Kosjeric
  4o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka