A
STRUČNJAK IZ SAD RASKRINKAO VILIJAMA VOKERA: Gospodin Masakr je Najgori pokušaj da ne ličiš na špijuna!
Američki geopolitičar i kolumnista Džejms Džorž Džatras analizirao je u svojoj poslednjoj kolumni lažnu aferu 'Prisluškivanje', koju su zapadni mediji isforsirali u poslednjoj nedelji optužujući Rusiju da je prisluškivala razgovor predsednika SAD Donalda Trampa i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i povezao je sa događajima na Balkanu - konkretno delovanjem osvedočenog šiptarskog lobiste Vilijama Vokera
fsksrb.ru/informer.rs 19. 05. 2017. 21:16
9
print

Kolumnu uz redakcijsku opremu prenosimo u celosti...

Ove sedmice lažne vesti su naprosto preplavile Vašington. Nakon što je Donald Tramp u Ovalnoj primio ruskog Ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i druge američke i ruske zvaničnike, izgledalo je kao da je još uvek nova američka administracija najzad uhvatila korak i počela da se usredsređuje na nalaženje mogućnosti saradnje sa Moskvom protiv radikalnog islamskog terorizma, pogotovo u Siriji.

Medijski napadi

A onda je stigao kontranapad Duboke države i mejnstrim medija (MSM). Prvo su postavili pitanje zašto je fotografu ruskog TASS-a dozvoljen pristup sastanku, dok američkim sejačima lažnih vesti nije. Zatim su počeli da izražavaju sumnje da su možda Lavrov ili ruski ambasador Sergej Kisljak postavili prislušni uređaj u predsednikovu kancelariju.

Onda su optužili Trampa da je kompromitovao osetljive obaveštajne podatke (dobijene od Izraela) tako što ih je otkrio Rusima. Na kraju su optužili Trampa za opstruisanje pravde - što je podložno impičmentu - zato što je navodno sugerirao nedavno otpuštenom direktoru Ef-Bi-Aj-a Džejmsu Komiju da treba da odustane od istrage protiv njegovog prvog Savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, čiji je skalp bio prvi koji su Duboka država i MSM skinuli i okačili o zid.

Čitava anti-trampovska kampanja se zasniva na kriminalnim curenjima poverljivih ili privilegovanih državnih dokumenata. Međutim, još uvek nema nagoveštaja protivnapada.

Postoji mogućnost da je Ministar pravosuđa Džef Sešns tajno sazvao veliku porotu i uveliko sprema optužnice protiv izvora neovlašćenih curenja. No, pre će biti da se on više bavi prizemnijim stvarima, poput toga da li tužioci traže preblage kazne za teška krivična dela ili da li savezne države adekvatno sprovode savezne zakone o marihuani.

Tanjug/AP
NA METI ZAPADNIH MEJNSTRIM MEDIJA Donald Tramp i Sergej Lavrov

Jedini predah koji je Tramp dobio je kada je lansirao krstareće rakete protiv Sirije u znak odmazde za napad hemijskim oružjem koji su pod lažnom zastavom izveli džihadisti u Idlibu - i dobio aplauze od MSM i Dubokih državljana. Stoga postoji osnovana zabrinutost da će Tramp, pod uticajem savetnika čije se političke težnje ne razlikuju od težnji njegovih kritičara, možda odabrati put manjeg otpora i povući slične ratoborne poteze - u Koreji, protiv Rusije (npr. u Ukrajini) ili negde na Bliskom istoku.

A najavljeno je da će tokom predstojeće posete Saudijskoj Arabiji - koju je, pomalo nadrealno, Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster, javno istakao kao primer umerenog, tolerantnog i miroljubivog islamskog saveznika - Tramp objaviti koaliciju protiv Irana, koja će biti okarakterisana kao „arapski NATO". Kao da nam nije preko glave ni ovaj jedan NATO što postoji.

Krematorijum u Siriji

Šlag na torti predstavlja najnovija neosnovana optužba po kojoj sirijska vlada upravlja krematorijumom odmah pored zatvora Sajdnaja severno od Damaska, u kom se, prema zvaničniku Stejt departmenta Stjuartu Džounsu, spaljuje do 50 tela zatvorenika dnevno. No, čak i Džouns priznaje da ne može da potvrdi da je postrojenje o kojem je reč uopšte krematorijum.

A koje je „dokaze" ponudio za svoju pretpostavku? To da se na satelitskim snimcima sneg brže topio na krovu tog zdanja nego na okolnim krovovima…

No, to je bilo dovoljno za novi talas „holokaustovske" retorike i pornografije iskonstruisanih zverstava. Pretraživanjem Guglovih vesti pomoću ključnih reči Syria, crematorium, Holocaust dobija se preko 6.000 rezultata.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ovu nedokazanu optužbu odmah okarakterisala kao nešto što „podseća na najgore zločine protiv čovečnosti iz 20. veka".

A jedan izraelski ministar je čak pozvao na atentat protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Slučaj Račak

Što nas sve vodi na Balkan i Vilijama Vokera.

Printscreen You Tube
KREATOR SLUČAJA RAČAK Šiptarski lobista Vilijam Voker

Onima koji imaju dovoljno godina da se sete, ovo što čuju u vezi Sirije nije ništa novo. Umetnost i nauka manipulacije događajima i slikama radi „opravdavanja" napada na druge zemlje su možda imale svoje vatreno krštenje u Prvom zalivskom ratu („bebe iz inkubatora" u Kuvajtu), ali su one dostigle najviši nivo sofisticiranosti tokom raspada Jugoslavije: imali smo „logor smrti" u Omarskoj koji to nije bio, „genocid" u Srebrenici, „vagone" koji prevoze albanske civile (ali ne u logore smrti već izvan zone borbenih dejstava), lažni izveštaj o desetinama hiljada albanskih muškaraca zatvorenih na stadijumu u Prištini…

Šiptarski lobista

Jedan od najupečatljivijih slučajeva ove vrste je bio, naravno, „masakr u Račku" koji su navodno počinile jugoslovenske policijske snage nad albanskim civilima u januaru 1999.

Kao što sam napisao u jednoj analizi za rukovodstvo Republikanaca u američkom Senatu pet meseci pre događaja u Račku, administracija Bila Klintona je već bila donela odluku za napad i samo je čekala odgovarajući „okidač":

U vreme pisanja ove analize, planiranje za američki predvođenu NATO intervencije na Kosovu je uglavnom završeno, iako se Klintonova administracija iz nedelje u nedelju još uvek javno koleba. Izgleda da jedino još nedostaje neki događaj - praćen odgovarajućim, upečatljivim medijskim izveštavanjem - koji bi intervenciju učinio politički prohodnom, pa čak i imperativnom, na isti način na koji je neodlučna administracija konačno odlučila da interveniše u Bosni 1995. posle serije 'srpskih minobacačkih napada' u kojima je stradalo više desetina civila - napada koji su, kad se bliže ispitaju, mogli zapravo da budu delo muslimanskog režima u Sarajevu, kome je intervencija najviše i odgovarala… Sve je očiglednije da ova administracija čeka na sličan 'okidač' na Kosovu, što se vidi iz citata iz Vašington posta od 4.8.1998: 'Jedan viši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane koji je brifovao novinare 15. jula je rekao da „još uvek nismo ni blizu odluke o bilo kakvoj vojnoj intervenciji na Kosovu". Međutim on je naveo jednu stvar koja bi poslužila kao okidač za promenu politike: „Mislim da bi, ako bi zločini dostigli određeni nivo, to verovatno predstavljalo okidač." Nedavne, međusobno suprotstavljene izveštaje o navodnoj masovnoj grobnici koja sadrži (zavisno od izveštaja) više stotina ubijenih albanskih civila ili više desetina boraca OVK ubijenih u borbama, treba posmatrati upravo u tom svetlu." („Bosna II: Klintonova administracija na pravcu NATO intervencije na Kosovu", analiza Republikanskog političkog komiteta američkog Senata, avgust 1998.)

Ključna figura u javnom promovisanju okidača u Račku bio je, naravno, Vilijam Voker, vodeći kandidat za nagradu „Najgori pokušaj da ne ličiš na špijuna".

Kako su sve to opisali Mark Ejms i Met Taibi u svom članku „Upoznajte gospodina Masakr" („Meet Mr. Massacre"), objavljenom u nekadašnjem časopisu The Exile 10.2. 2000:

- Mnogo godina pošto se rat u Srbiji bude završio i prašina se slegla, istoričari će označiti 15. januar 1999. kao dan kada je američka Zvezda smrti (svemirska stanica i galaktičko superoružje koje se pojavljuje u popularnom filmskom naučno-fantastičnom serijalu „Ratovi zvezda", koja je mogla da uništi celu planetu jednim pucnjem iz svog super-lasera - prim. prev.) konačno postala u potpunosti operativna.

To je bio dan kada je američki diplomata Vilijam Voker doveo svoj tim OEBS-a za verifikaciju ratnih zločina u malo kosovarsko selo Račak radi istraživanja navodnog srpskog masakra nad etničkim albanskim seljacima. Pošto je kratko pregledao tih 40-ak izrešetanih leševa, Voker se obratio najbližoj televizijskoj kameri i suštinski opalio startni pištolj za rat.

'Na osnovu onog što sam video, ne ustežem se da opišem ovaj zločin kao masakr, zločin protiv čovečnosti,' rekao je on, 'niti se ustežem da optužim vladine snage bezbednosti za odgovornost.'

Svi znamo kako je Vašington reagovao na Vokerovu presudu; vrlo brzo je pokrenuo svoju vojnu mašineriju i krenuo da šalje preteće pozivnice svojim NATO prijateljima da se pridruže predstojećoj ratnoj žurci."

Voker se nedavno vratio na mesto svog ručnog rada iz 1999. godine, da bi promovisao ono što bi svako iole razuman shvatio kao poziv na stvaranje Velike Albanije:

Projekat na kojem radim je namenjen svim Albancima, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu, na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su pobedili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da ostvarimo ovo dostignuće.

printscreen
OSUDIO VOKEROVO DELOVANJE Aleksandar Vučić

Odgovor Beograda

Vokerove reči su čak iznudile glasnu reakciju inače pasivnih vlasti u Beogradu. Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić je osudio Vokerove reči i lažno predstavljanje dešavanja u Račku:

- To je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijama Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti čovek zbog koga su (NATO) sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti čovek! To je taj čovek koji se sada zalaže za 'Veliku Albaniju' i to otvoreno kaže. On to više i ne krije.

Voker, čiji spomenik danas stoluje nad Račkom, tvrdi da on ni na koji način nije propovedao Veliku Albaniju, s tim što se njegov demanti jednako mogao protumačiti i kao potvrda:

„Hteo sam reći da bi Albanci na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji bili u daleko boljem položaju kada bi zajednički radili."

On je takođe osnovao „Vokerovu fondaciju" na Kosovu, „da pomogne građanima Kosova da ostvare bolju budućnost". Ako je suditi po broju migranata koji sa Kosova (i iz Albanije) nadiru u Evropsku uniju, zajedno sa ljudima iz ratom zahvaćenih područja poput Sirije, Iraka i Avganistana, pred njim je težak zadatak.

U isto vreme, „Zvezda smrti" na čije su aktiviranje na Kosovu 1999. upozorili Ejms i Taibi je i dalje u potpunosti operativna. Njeni mediji i čuvari iz Duboke države posmatraju Trampa kao pretnju, i nastoje da ga prvo ukrote a zatim i uklone.

Kako stvari trenutno stoje, čini se da su u prednosti.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI9
OSTAVI KOMENTAR
Zivko19.05.2017. 21:41
Slucaj Racak je plan Kinton-1998 godine,Voker-Albanski i Kosovski placenik,NATO.Solana i izvrsen Genocid nad Srbijom i sada sa ovim dokazima Srbija mora da kod Medjunarodnog Suda tuzi sve ove aktere Genocida i da trazi odsteu kako za razorenu Srbiju tako i za ubijene nevine srbe i to Srbija nesme nikada da zaboravi zbog mladjih pokoljenja.
Odgovori
Kurjak19.05.2017. 22:09
Srbi moraju da budu pametni ,dobro naoruzani i da ne nasedaju na uspavanke "evropskih prijatelja " jer ako na Kosmetu izbije pozar trebace nam dobri vatrogasci i jaki prijatelji. Za Ruse ,kazu, da imaju dobre vatrogasne aparate ?!
Odgovori
ZN19.05.2017. 22:20
... "Vokerove reči su čak iznudile glasnu reakciju inače pasivnih vlasti u Beogradu." .... "inače pasivnih vlasti u Beogradu"... je nažalost u celoj ovoj priči najtužnija istina. Ono, istina je da mi nemamo fondove od droge i trgovine belim robljem i organima kao albanci, ali našlo bi se da se i mi malo oglasimo i da se čujemo. Prilažemo za puno toga, pa možemo i za lobiste u našu korist. Ovako ćemo dočekati da jednog dana u Beogradu osvanemo kao nacionalna manjina.
Odgovori
lavica19.05.2017. 22:37
Sve mi to znamo jer smo to doziveli a doziveli smo da i pored toga svog predsednika i svoje generale predamo tim zlotvorima.E,Srbijo nije sto si mala nego sto si izdajnik za svoje ljude i ko cete braniti vise..
Odgovori
Lala iz Banata19.05.2017. 23:09
Могао би ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ СРБИЈЕ да поднесе ОПТУЖНИЦУ против Вилијама Вокера...( није дипломата са имунитетом!) и да му се СУДИ за све: преваре и обмане...Доказе сада имамо...!! Кривично гоњење за дела почињена на нашој ТЕРИТОРИЈИ...и ПОТЕРНИЦА да се распише... Па ко га "доведе" пред српски суд - "ЖИВОГ ИЛИ МРТВОГ"... свеједно...!! Награда остаје... - иста...!!
Odgovori
jana19.05.2017. 23:11
Tramp nema mira dok ga gleda zmija sa zida
Odgovori
Lala iz Banata20.05.2017. 09:15
@janaНема он СТИДА, докле год држи "змију"... - са зида...!! Бомбардовао је Сирију (Асада!) већ два пута...на правди Бога...Може бити и гори од...."змије"....
Odgovori
Ljubo20.05.2017. 01:56
Najgore je kada nam sada i tudjinci i nasi pametnjakovici, a i izdajnici formulisu kako su nasi politicari krivi iskljucivo za sve sto se dogadjalo devedesetih i uoci napada na Srbiju i srpski narod .Znamo iz koje je kuhinje doslo i dolazi svo zlo ovog sveta .Nije srpski narod zaplatio samo ,setimo se od Severne Koreje ,Kambodze ,Vjetnama ,pa sve do danasnjeg dana...
Odgovori
ANTE BAN20.05.2017. 15:08
Komšije; ovo je još jedna vaša veličanstvena pobjeda!
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 6o
6 C
Beograd
 • Novi Sad
  7o
 • Niš
  6o
 • Subotica
  6o
 • Zrenjanin
  7o
 • Klek
  7o
 • Kula
  6o
 • Sombor
  6o
 • Vrbas
  6o
 • Vranje
  0o
 • Prokuplje
  6o
 • Leskovac
  6o
 • Arilje
  1o
 • Kraljevo
  0o
 • Apatin
  6o
 • Vlasotince
  6o
 • Pirot
  6o
 • Ingija
  7o
 • Loznica
  1o
 • Grocka
  7o
 • Kovin
  7o
 • Ruma
  7o
 • Kladovo
  6o
 • Novi Pazar
  -6o
 • Jagodina
  0o
 • Ivanjica
  2o
 • Titel
  7o
 • Ub
  5o
 • Bor
  0o
 • Nikinci
  7o
 • Batajnica
  7o
 • Surdulica
  -2o
 • Ralja
  6o
 • Zlatibor
  3o
 • Popinci
  7o
 • Kosjeric
  1o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka