A
VUČIĆ KOD ERDOGANA GASI VELIKU ALBANIJU I UGOVARA TURSKI TOK! Priština i Tirana SRBIJU MOGU SAMO DA MRZE!
Turska bi mogla da promeni stav prema "Velikoj Albaniji" odnosno albanskim separatističkim i ekstremističkim idejama i prema bošnjačkom hegemonizmu, jer i jedno i drugo izaziva turbulencije na Balkanu, a turbulencije na Balkanu i izgradnja magistralnog gasovoda "Turski tok" ne idu zajedno. O tome će razgovarati predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan
Spotnjik 09. 07. 2017. 19:12
83
informer
VELIKOALBANSKA PRETNJA NEĆE PROĆI Poseta Aleksandra Vučića Turskoj od ključnog je značaja za Srbiju

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da će zvanični razgovori srpskog i turskog predsednika biti fokusirani na dve teme - ekonomsku saradnju i regionalnu stabilnost, odnosno mir na Balkanu i ulogu Srbije u tom procesu.

Stabilnost iznad svega

Na pomolu veliki srpsko-turski dil

Stabilizacije Balkana nema bez obuzdavanja velikoalbanskih pretenzija, odnosno bošnjačkog hegemonizma, jer to su generatori krize. Tako da se u kontekstu izgradnje gasovoda otvara mogućnost za dalju normalizaciju srpsko-turskih odnosa na geopolitičkim osnovama, a koje bi vodile smirivanju stanja na Balkanu i mislim da će to biti centralna tema iza kulisa sastanka, smatra Anđelković.

- Međutim, uz te teme opšteg tipa, koje se provlače u toj vrsti susreta, biće ipak važnije one koje će se podvući pod sve to, a to su teme vezane za izgradnju 'Turskog toka', odnosno 'Južnog toka'. Turska želi da to bude magistralni gasovod većeg kapaciteta, jer samim tim veća količina gasa dolazi u Tursku i ona je tranzitna zemlja sa geopolitičkim i ekonomskim potencijalom -  kaže Anđelković. 

I MAĐARI ŽELE TURSKI TOK: Budimpešta i Gasprom potpisali sporazum, gasovod dolazi preko Bugarske i Srbije!

Sa druge strane, dodaje on, i Srbiji je jako važno da taj gasovod ide dalje, i to preko naše teritorije, odnosno da se sam projekat realizuje. 

- Ako pričamo o realizaciji 'Turskog toka' i 'Južnog toka 2', onda možemo da shvatimo i zašto bi Turska mogla da promeni stav prema 'Velikoj Albaniji', to jest albanskim separatističkim i ekstremističkim idejama i prema bošnjačkom hegemonizmu, jer i jedno i drugo izaziva  turbulencije na Balkanu, a turbulencije na Balkanu i izgradnja magistralnog gasovoda ne idu zajedno - ocenjuje Anđelković. 

Vostok

Kako kaže, ako Turska želi da se izgradi značajan gasovod zajedno sa Rusijom, a koji bi snabdevao Evropu i koji bi postepeno prevazišao prvobitnu nameru da to bude samo "Turski tok", onda Ankara mora da da doprinos stabilizaciji Balkana.

ERDOGAN DISCIPLINUJE RAMU I TAČIJA: Velika Albanija - NE, TO JE LOŠE I NEPRIHVATLJIVO!

- Stabilizacije Balkana nema bez obuzdavanja velikoalbanskih pretenzija, odnosno bošnjačkog hegemonizma, jer to su generatori krize. Tako da se u kontekstu izgradnje gasovoda otvara mogućnost za dalju normalizaciju srpsko-turskih odnosa na geopolitičkim osnovama, a koje bi vodile smirivanju stanja na Balkanu i mislim da će to biti centralna tema iza kulisa sastanka - smatra Anđelković.

Informer.rs
PROPADA SAN O VELIKOJ ALBANIJI Srbiji, Turska i Rusija neće dozvolitio nikakve probleme na trasi gasovoda

Na pitanje da li se može očekivati da Turska na neki način pomogne Srbiji i učestvuje u izgradnji gasovoda koji bi išao kroz Srbiju, Anđelković kaže da ni tu mogućnost ne treba isključiti.

PAKLENI PLAN SAD! ZAEV DOVEDEN DA SRUŠI OSOVINU GRČKA - SRBIJA - RUSIJA: Cilj je sprečiti savez pravoslavnih i bratskih naroda!

- Moguće je da će Turska direktno učestvovati u finansiranju gasovoda, što bi za nas bilo dobro rešenje, ali pod uslovom da i Rusija bude u ceo proces ozbiljno uključena. Za nas je dobro vezivanje za Tursku, ali ne ekskluzivno vezivanje već u kontekstu rusko-turskih odnosa - objašnjava on.

Moguće je da će Turska direktno učestvovati u finansiranju gasovoda, što bi za nas bilo dobro rešenje, ali pod uslovom da i Rusija bude u to uključena

Turska koja je ruski partner, nastavlja dalje Anđelković, može da bude potpora i srpskim interesima, dok Turska koja samostalno nastupa može za nas bude opasna, jer ako Turci suviše ojačaju na Balkanu, a nalaze se van kontrole bilo koje druge sile, onda dugoročno ne znamo šta će biti. 

PUTIN OD SRBIJE PRAVI ENERGETSKOG MONSTRUMA, AMERI NAM OVO NEĆE OPROSTITI! Beograd, Beč i Budimpešta obnavljaju Južni tok!

- U svakom slučaju, sam razgovor Vučića i Erdogana ne treba posmatrati kao protokolaran jer mislim da kasnije itekako može da se pokaže od velikog značaja za našu saradnju sa Turskom i za rešavanje nekih važnih pitanja koja nam predstoje - napominje Anđelković. 

NATO i EU nisu u vezi

U kontekstu činjenice da su i Turska i Srbija kandidati za prijem u članstvo Evropske unije, Anđelković kaže da Turska za nas može biti primer koji treba da rashladi usijane evropljanske glave.

Printskrin

- Iako iskustvo Turske sa EU nije potpuno kompatibilno sa našim slučajem jer je reč o zemlji koja ima drugačiji geopolitički značaj, ekonomiju i civilizacijske zone, ono što je zajedničko nama i Turcima je da nas Evropska unija vrlo često ucenjuje. Bitno je da naučimo iz njihovog primera da otvaranje pregovaračkih poglavlja ne znači i zatvaranje, kao i da možemo da budemo u pregovaračkom procesu u naredne tri decenije i da nigde ne stignemo - ističe on i dodaje da je druga važna stvar da članstvo u NATO-u ne garantuje ulazak u EU. 

ŠTA GOD SRBIJA IZABERE, BIĆE U PROBLEMU: Americi se žuri da završi priču na Balkanu!

- To nam tako predstavljaju NATO lobisti, ali zapravo nije tako, a Turska je nabolji svedok. Mislim da sva ta iskustva treba da uzmemo u obzir, ali ipak i da budemo svesni da se razlikuje slučaj Srbije i Turske - zaključuje Sputnjik.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI83
OSTAVI KOMENTAR
Sloba09.07.2017. 19:28
Stabilizacija Balkana i energetska stabilnost mora da idu zajedno.
Odgovori
ina09.07.2017. 19:29
Mogu samo da nas mrze oni sto nas ne vole.
Odgovori
Vanja09.07.2017. 19:29
Velika Albanija bi samo prouzrokovala tenzije i sukobe kome nikom nisu potrebne.
Odgovori
marko09.07.2017. 19:30
Stabilizacije Balkana nema bez obuzdavanja velikoalbanskih pretenzija, odnosno bošnjačkog hegemonizma
Odgovori
peja09.07.2017. 19:30
Moramo biti fokusirani na ekonomsku saradnju i regionalnu stabilnost, odnosno mir na Balkanu i ulogu Srbije u tom procesu.
Odgovori
scot09.07.2017. 19:31
Nema velike Albanije, to je projekat koji nikada nece biti ostvaren
Odgovori
Aca09.07.2017. 19:32
Nije Erdogan promenio svoju politiku za dzaba, postoji tu veliki interes Turske u saradnji sa Srbijom, mi to moramo da iskoristimo i da ojacamo nasu saradnju sa Turskom
Odgovori
Filip09.07.2017. 19:33
Erdogan i Vucic su snazni i odlucni lideri, njihovi dogovori ce biti odlucni za Balkan i odnose u regionu
Odgovori
Hari09.07.2017. 19:38
Vucic se svim silama bori za ovu zemlju, zato je i izbor svih gradjana Srbije!
Odgovori
Eki09.07.2017. 19:41
Turska je ekonomski jaka, ova saradnja nam mnogo znaci.
Odgovori
Mirsad09.07.2017. 19:46
Turska se ponovo vraća na Balkan i to u velikom stilu.
Odgovori
nadja09.07.2017. 19:49
Siptarske vlasti nece doziveti Veliku Albaniju niti da KIM bude nezavistan ali zaista.
Odgovori
Toma09.07.2017. 19:50
Turski tok je projekat koji je ovom delu Evrope potreban i verujem da će se dogovor postići.
Odgovori
Branko09.07.2017. 19:50
Srbija je za dijalog uvek raspoložena, što se za Prištinu i Tiranu ne može reći.
Odgovori
Mara09.07.2017. 19:51
Два кључна питања за Србију: "Турски ток" и гашење Велике Албаније. Једна од најзначајнијих посета и договора за нас.
Odgovori
Lola09.07.2017. 19:51
Erdogan može značajno da utiče na normalizacju odnosa Prištine i Beograd i zaustavi antisrpsku kampanju albanskih separatista.
Odgovori
Dare09.07.2017. 19:52
Sa jačanjem ekonomske saradnje sa Turskom oslabiće pritisak Albanaca.
Odgovori
mina09.07.2017. 19:53
Svesni smo da sa njima nema suzivota ali to je njihov pogresan izbor.Izgubice sve.
Odgovori
Viki09.07.2017. 19:58
Dosta je bilo stranih lobista na Balkanu, koji su krojili sudbinu naroda na ovim prostorima vodjeni licnim interesima. Doslo je drugo vreme.
Odgovori
DarkoS09.07.2017. 20:00
Vazna poseta Vucica. Nadamo se unapredjenju saradnje kao i razgovoru o gorucim temama. Verujem da ce nakon ove posete Turska da promeni stavove o Velikoj Albaniji.
Odgovori
GoranT09.07.2017. 20:03
Stabilnost u regionu je u interesu svih. Juzni tok je nemoguce sagraditi ako postoji zariste na jugu Balkana.
Odgovori
Vrscanka09.07.2017. 20:04
Poseta Aleksandra Vucica Turskoj jeste prilika za nove dogovore i sirenje prijateljstva dve zemlje.
Odgovori
Jovana09.07.2017. 20:05
Bilo bi dobro ako bi Turska promenila mišljenje i time doprinela većem miru i stabilnosti u regionu!
Odgovori
Olivera09.07.2017. 20:08
Verujem da će se složiti Turska i da će zarad mira,bezbednosti i stabilnosti na Balkanu podržati Srbiju!
Odgovori
duca09.07.2017. 20:12
BITNO JE DA SE PROJEKAT REALIZUJE PREKO NASE TERITORIJE.
Odgovori
DacaH09.07.2017. 20:17
Ponosna sam sto u ime Srbije razgovara covek poput Vucica...
Odgovori
Higija09.07.2017. 20:17
Stabilizacije Balkana nema bez obuzdavanja velikoalbanskih pretenzija, odnosno bošnjačkog hegemonizma, jer to su generatori krize. Tako da se u kontekstu izgradnje gasovoda otvara mogućnost za dalju normalizaciju srpsko-turskih odnosa na geopolitičkim osnovama, a koje bi vodile smirivanju stanja na Balkanu i mislim da će to biti centralna tema iza kulisa sastanka. Turski tok će ojačati odnose Srbije sa regionom i EU.
Odgovori
Sanja09.07.2017. 20:22
Turci su se pokazali kao sjajni ekonomski partneri. Saradnja sa njima tek dozivljava procvat.
Odgovori
lejdi09.07.2017. 20:29
Oni sto nas mrze mogu samo da nam zavide i da budu ljubomorni.
Odgovori
goran09.07.2017. 20:35
Najzad je Turska uvidela s kom mora razgovarati o prblemima na Balkanu.
Odgovori
Nenad09.07.2017. 20:43
Velika Albanije ce ostati samo karikatura ideje i masta pojedinih Albanskih lidera koji samo gube vreme zagovaranjem neostvarivog.
Odgovori
Milka09.07.2017. 20:56
Dobri odnosi Srbije i Turske, za Srbiju mnogo znace !
Odgovori
marko09.07.2017. 21:08
Bravo za Predsednika Vucica ... samo napred ...
Odgovori
Lazar09.07.2017. 21:10
Veljika Aljbanija je samo nocna mora samih civsi !
Odgovori
mimi09.07.2017. 21:24
Verujem da ce se na ovom sastanku doneti mnoge vazne odluke za napredak
Odgovori
BorisDe09.07.2017. 21:38
Turska je ako ne znate prva odmah priznala Kosovo, Srbi samo cekamo na red, da odmah priznamo Kurdistan! Sve se vraca sve se placa. Karma se isto vraca kao bumerang, pa da i vi turcini vidite sta ste uradili nama.
Odgovori
mina09.07.2017. 21:48
Dobro je ako Turska promeni mišljenje o Prištini i Tirani
Odgovori
Saša09.07.2017. 21:54
Zna dobro Vučić da je najvažnija karika Erdogan i da se sa nim može postići jako dosta.Mislim da će ova poseta ovom forumu biti jako uspešna.
Odgovori
Ana09.07.2017. 22:00
Priština će uvek mrziti Srbiju.
Odgovori
Ana09.07.2017. 22:02
Priština nikad neće prihvatiti Srbiju.
Odgovori
Sava09.07.2017. 22:10
Turska neće zarad interesa terorista da pokvari odnose sa Rusijom i Srbijom.
Odgovori
Milunka09.07.2017. 22:13
Vučić je otvorio mnoga vrata Srbiji i svuda je rado viđen gost
Odgovori
ivanjan09.07.2017. 22:24
Turska je ekonomski jaka, ova saradnja nam mnogo znaci.
Odgovori
Olja09.07.2017. 22:29
Samo stabilan Balkan obezbedjuje svim zemljama u regionu da ekonomski jacaju i napreduju....Turska je posten i pouzdan partner nasoj zemlji.....I saradnja ce biti uspesna, jer obe strane su izistinski zainteresovane za to
Odgovori
Dragana09.07.2017. 22:38
Glavna tema dijaloga ce biti "Turski tok" i ocekujemo dobar ishod.
Odgovori
Goran09.07.2017. 22:58
Turci su ozbiljni poslovni ljudi. Neće dozvoliti da zbog Američkih i Albanskih igara rata propadnu veliki unosni poslovi.
Odgovori
ana09.07.2017. 23:00
Stabilizacija Balkana od kljucnog znacaja.
Odgovori
Mica09.07.2017. 23:22
Erdogan zna da je Srbija centar mira i stabilnosti u regionu.
Odgovori
jeca199509.07.2017. 23:26
Ovde ima mesta samo za jaku i veliku Srbiju i dobre odnose sa Turskom.
Odgovori
Goran4409.07.2017. 23:44
Od te sulude ideje o Velikoj Albaniji nema nista.
Odgovori
dJULE gUJA09.07.2017. 23:45
Siptarski ekstremisti su pretnja ne samo za Balkan nego i za celu Evropu.
Odgovori
xxxBaka09.07.2017. 23:46
Erdogan je pokazao koliko postuje Predsednika Vucica.
Odgovori
Miki5509.07.2017. 23:46
Srbija neguje dobre odnose sa svima koji zele normalnu saradnju.
Odgovori
Taki10.07.2017. 00:17
Srbija ima odlicne odnose sa Turskom koja je znacajan faktor za stabilnost na Balkanu.
Odgovori
Vlada10.07.2017. 00:24
Turska je ukazala pocast Srbiji lepim docekom,nadam se da ce ispracaj biti jos lepsi dogovorom oko Turskog toka.
Odgovori
sinisa10.07.2017. 00:45
TAko se to radi. Politički i bilateralni odnosi sa Turskom. Zašto da ne!
Odgovori
Milan10.07.2017. 03:37
Naši odnosi su dobri ali treba gledati i težiti ka tome da budu što bolji.
Odgovori
Ika10.07.2017. 03:40
Malo je državnika koji mogu da se pohvale da ga svuda u svetu ovako dočekuju, a Aleksandar Vučić može da se pohvali da ga svuda u svetu cene i dočekuju sa velikim poštovanjem.
Odgovori
Mikica10.07.2017. 05:08
Zato su ga geađani Srbije i izabrali za svog predsednika Srbije.
Odgovori
hhh10.07.2017. 06:31
Privredni razvoj Srbije zavisi od realizacije programa Turski tok.
Odgovori
Bubamarica10.07.2017. 06:45
Priština i Tirana nisu Srbiji ni do kolena niti će ikad biti!
Odgovori
ana10.07.2017. 06:46
Verujem da će Erdogan pomoći Srbiji u situaciji sa Albanijom!
Odgovori
mala10.07.2017. 07:35
Vucic je cenjen i postovan svuda u svetu.
Odgovori
mala10.07.2017. 07:36
Vucic ce obaviti vazan i kvalitetan razgovor i da ce doci do dogovora oko saradnje.
Odgovori
barba10.07.2017. 07:36
Mir , stabilnost i saradnja su ključ uspeha i napretka...
Odgovori
Sara10.07.2017. 07:41
Stabilnost Balkana i zemalja u regionu je prioritet,a samim tim se povećavaju uslovi za privredni i ekonomski napredak svih nas....
Odgovori
iankif10.07.2017. 07:50
veliku albaniju ,,,, kao prvo nije dozvolio Putin i to je vec dogovorio sa turcima,,,a nas ide da cuje tu novost,,,to sto mi nesto resavamo su price za malu decu,,,ne-znam samo dal, smo se zahvalili i kako Putinu na tom faktu,,,,toliko ,,,
Odgovori
Nenad10.07.2017. 07:57
Veoma bitna poseta Turskoj zbog sprecavanja nastavka price od strane Albanaca o Velikoj Albaniji i naravno isto tako bitan projekat Turskog toka.
Odgovori
Mihajilo10.07.2017. 08:09
Ozbiljan sagovornik za velike države, poput Turske, može da bude Srbija, a ne Priština, Tirana. Poseta Vučića Turskoj doneće dobro Srbiji.
Odgovori
Zoro10.07.2017. 08:20
Dil ovde, dil tamo, i eto napretka u odnosu sa svetom. Samo je vazno imati lidera zemlje koji uspeva da diplomatski vodi zemlju.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd -0o
-0 C
Beograd
 • Novi Sad
  0o
 • Niš
  0o
 • Subotica
  2o
 • Zrenjanin
  0o
 • Klek
  0o
 • Kula
  0o
 • Sombor
  0o
 • Vrbas
  0o
 • Vranje
  -2o
 • Prokuplje
  0o
 • Leskovac
  0o
 • Arilje
  -3o
 • Kraljevo
  -4o
 • Apatin
  0o
 • Vlasotince
  0o
 • Pirot
  0o
 • Ingija
  0o
 • Loznica
  -4o
 • Grocka
  1o
 • Kovin
  1o
 • Ruma
  0o
 • Kladovo
  3o
 • Novi Pazar
  -10o
 • Jagodina
  -4o
 • Ivanjica
  -3o
 • Titel
  0o
 • Ub
  -1o
 • Bor
  -3o
 • Nikinci
  0o
 • Batajnica
  0o
 • Surdulica
  -3o
 • Ralja
  -0o
 • Zlatibor
  -2o
 • Popinci
  0o
 • Kosjeric
  -3o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka