A
KOSOVO I RUSIJA: Vučić i Mekalister razgovarali o temama ključnim za napredak Srbije!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu
tanjug 12. 08. 2017. 17:01
26
tanjug
 

- Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek "izvuku- rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

- Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU- rekao je Vučić.

tanjug
 

- Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije- primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

"Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao: "Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

- Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi- rekao je Mekalister.

tanjug
 On je takođe rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati. „Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona", objasnio je Mekalister. 

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Sbriji, navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja. On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja. 

- Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja -  rekao je Mekalister. "Srbija dobro stoji", primetio je Mekalister i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas. 

- Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovem predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi.
tanjug
 

Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU", istrakao je Mekalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena. 

Izrazio je uverenje da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontingent. Kazao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost. 

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom. Rekao je da predsednik i vlada to znaju, ali da mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropskem komisije i Evropskog parlamenta. 

- Imam čast da sam od februara predsedavajući Komiteta za spoljna pitanja EP, ali ostao sam izvestilac za Srbiju, zato što želim da pokažem svoju ličnu posvećenost i uključenost u buduća dešavanja u vašoj velikoj zemlji kada je reč o evropskoj porodici naroda- poručio je on. 

tanjug
 

Podsetio je da je njegov izveštaj dobio široku podršku u EU, te da, iako se stranke ne slažu o nekim pitanjima, velika većina poslanika bez obzira iz kog su dela Unije, žele da daju političku podršku Srbiji. 

- Svaki put kada dođem u Srbiju pažljivo poslušam i uvek naučim nove stavri. Poredio sam Srbiju sa slagalicom od hiljada delova, a posle svake posete imam nove delove da sklopim- objasnio je on. 

Rekao je da kao Nemac ima veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj istoriji, dodajući da je istorija regiona veoma komplikovana. 

Dodao je i da je nemačka kancelarka Angela Merkel posvećena dešavanjima na Balkanu i da želi političku stabilnost i mir u regionu. 

Posebno je pohvalio predsednika Vučića za njegovu politiku stabilizacije, pomirenja, razgovora sa susedima, u nastojanju da pokuša da prevaziđe razlike i duboke podele, koje su donele toliko tužnih stvari. 

tanjug
 

Kazao je da je danas imao odlične razgovore sa Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ambasadorom Anom Hrustanović, dodajući da je proteklih godina upoznao Srbiju i zaista počeo da je voli, te da se Srbija uvek može pouzdati u njega da će je podržavati. 

- Zbog toga predsedniče, hajde da nastavimo našu saradnju- rekao je on dodajući da bi Srbija bez EU bila nepotpuna. 

Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta. 

Rekao je da mu, posle tri godine, pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike. 

Osvrnuo se i na otvranje robne kuće Ikea u Beogradu, rekavši da to pokazuje da se Srbija korak po korak sve više integriše u evropska i međunarodna tržišta. 

(FOTO) VUČIĆ I MEKALISTER se sastali u Vili Mir

tanjug
 

Vučić: Da sam neko iz EU želeo bih Srbiju u Uniji

 

Vučić je izjavio da se nada da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i većina zemalja EU, ipak želi Srbiju kao deo Unije, te da je Junkerova izjava na nije za žurbu po pitanju prijema zemalja Zapadnog Balkana ipak napredak u odnosu na raniju Junkerovu izjavu da ne očekuje dalje proširenje Unije.

- Nešto mi se čini da sam drugačije čuo (Junkera), ali i to je napredak u odnosu na njegovu izjavu od pre četiri, pet godina kada je rekao da ne očekuje dalje proširenje EU. Sada je bar rekao da treba da se ostavi perspektiva za proširenje- rekao je Vučić. 

- Verujem da evropska perspektiva postoji", rekao je srpski predsednik i da bi, da predstavlja neku od od zemalja EU, želeo Srbiju kao deo Unije. 

On je istakao da veoma poštuje Junkera i da je nedavno sa njim razgovarao. 

Kako je Mekalister pomenuo kancelarku Angelu Merkel, Vučić se "nadovezao" da je siguran da će ona ubedljivo da pobedi na izborima u Nemačkoj. 


- To će biti dodatno olakšanje za Evropu, a nadam se da će to značiti i dodatno ohrabrenje za evropski put Srbije, što iskreno želim i Merkel i Hrišćansko demokratskoj uniji, jer mislim da će to biti dobra vest i za Srbiju- rekao je Vučić. 

Naveo je da je to samo njegovo lično mišljenje. 

Dejvide, ne sekiraj se, to svi u Srbiji znaju, kada ja kažem da neko pobeđuje na izborima taj sigurno pobeđuje na izborima. To je sigurnije, nego bilo kakva kladionica i istraživanje. Znaju to svi ovde- rekao je Vučić. 

tanjug
 

Mekalister: Mesto 28 i 29 članice EU rezervisano za Srbiju i Crnu Goru 

 

Mekalister je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je 28 šefova vlada zemalja članica EU ponovilo svoje uverenje da svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evopsku perskektivu. 

Naveo je da je po tom pitanju Evropski parlament jasan, da je i Evropska komisija veoma aktivna 


- Oskar Benedikt iz Delagacije EU u Srbiji prati veliko interesovanje koje članovi Komisije pokazuju za dešavanja u Srbiji, kao i komesar Johanes Han, Federika Mogerini je intenzivirala svoje angažovanje- kaže Mekalister. 

Kada Srbija bude spremna, navodi Melakister, Srbija će moći da se pridruži EU. 

- To je naporan posao da se postane član EU, ali na kraju to donosi koristi i narodu, poslovnom okruženju, društvu i zemlju. Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna- poručio je Mekalister. 

Za Srbiju kaže da je sjajna evropska nacija, da je u poslednje tri godine mnogo pročitao i srpskoj istoriji, o tome kakav je veliki narod i kakav je vredan doprinos Srbija dala porodici naroda u okviru EU. 

Rekao je da duboko žali što Velika Britanija planira da napusti EU kada će u EU biti 27 članica. 

- Mislim da će mesto 28 i 29 biti rezervisano za Srbiju i Crnu Goru- istakao je Mekalister. 

 

SLIČNE VESTI
KOMENTARI26
OSTAVI KOMENTAR
Sloba12.08.2017. 17:20
Srbija se neće odreći Koosva niti dobrih i prijateljskih veza sa Rusijom.
Odgovori
deda Raša13.08.2017. 06:37
@SlobaZivi i zdravi mi bili. Videcete sta ce se desiti. Nece ni curan na svadbu. Vidi te li da sve ide kao kisa oko Kragujevca.
Odgovori
Lidija12.08.2017. 17:22
Moramo biti istrajni i strpljivi, verujem da če stvari doći na svoje mesto.
Odgovori
Vodolija12.08.2017. 17:23
Srbija je već učinila napredak pa tako ako hoćete da nas primite , primite nas a ako ne onda nam lepo kažite šta u stvari tražite od nas.
Odgovori
stefan12.08.2017. 17:28
Srbija nikada nece odustati od Kosova i ono ce uvek biti nase i uvek cemo se boriti za to. Nama je to glavni prioritet na putu ka EU.
Odgovori
roki12.08.2017. 17:29
Predsednik ima aposlutnu podrsku gradjana i svi ga podrzavaju u svemu sto je rekao.
Odgovori
miki delija12.08.2017. 17:35
zar ta banda okupatorska i americke sluge znaju za vladavinu prava=???, boze ovo je uzas sa kojima mi zelimo da idemo napred , a one sto nas pomazu uvek stavljamo po strani
Odgovori
Hemera12.08.2017. 17:36
Mekalister je upoznat sa vladinim rezulztatima vezano za ekonomiju, i rešavanje problema KiM. Jako je važno da Srbija ima podršku stranih zvaničnika.
Odgovori
Stefan12.08.2017. 17:41
Možda ne dele stav ali bitno je da idemo u dobrom pravcu.
Odgovori
kata12.08.2017. 17:42
Kljucno je da se resi pitanje Kosova pa sve ostalo dolazi u obzir.
Odgovori
kata12.08.2017. 17:44
Nema bitnije i prioritetnije stvari od Kosova, mi zelimo da sve bude kako treba i da Pristina zna da mi ne damo Kosovo njima.
Odgovori
srdjanmargulan13.08.2017. 00:17
Ма шта се више замлаћујете са ЕУ кад од тога нема ништа. И кад стигнемо до поглавлја 35 услов ће бити признаванје Косова ако га до тада не признате.Наведи те ми једну чланицу ЕУ која је задоволјна, таква не постоји. Многе желе да изађу из ЕУ називајући их четвртим рајхом (можда са правом) а ми им се додворавамо и никад нећемо да уђемо јер ће увек да нам поставе нови додатни услов.
Odgovori
steva13.08.2017. 00:18
Znaju oni da i mi znamo šta njima treba.
Odgovori
BIN13.08.2017. 08:48
Srbija ce uskoro u EU, gotovo sam sigurna u to!
Odgovori
nepoznati13.08.2017. 08:50
Vise je nego jasno  da od EU nema nista.nTe "evropske vrednosti" bi odmah imali i  ta poglavlja bi instant otvorili kada bi priznali Kosovo,uveli sankcije Rusiji,rasprodali prirodna bogastva i bili topovsko meso u nato paktu.Rumune i Bugare su primili u EU zbog Rusije a ne zbog njihovih "evropskih vrednosti".Vrlo je jasno sta njih interesuje,sve ostalo su price za malu decu.n
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 4o
4 C
Beograd
 • Novi Sad
  5o
 • Niš
  6o
 • Subotica
  4o
 • Zrenjanin
  5o
 • Klek
  5o
 • Kula
  2o
 • Sombor
  2o
 • Vrbas
  2o
 • Vranje
  8o
 • Prokuplje
  6o
 • Leskovac
  6o
 • Arilje
  3o
 • Kraljevo
  5o
 • Apatin
  1o
 • Vlasotince
  6o
 • Pirot
  6o
 • Ingija
  5o
 • Loznica
  5o
 • Grocka
  5o
 • Kovin
  5o
 • Ruma
  5o
 • Kladovo
  7o
 • Novi Pazar
  3o
 • Jagodina
  5o
 • Ivanjica
  3o
 • Titel
  5o
 • Ub
  3o
 • Bor
  5o
 • Nikinci
  5o
 • Batajnica
  5o
 • Surdulica
  3o
 • Ralja
  4o
 • Zlatibor
  1o
 • Popinci
  5o
 • Kosjeric
  3o
(FOTO) VASKRSNUĆE "BUBE"! Nećete verovati gde!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka