• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

02.01.2015

12:26

Željko Cvijanović: TRI SCENARIJA ZA 2015.

Politika

Željko Cvijanović: TRI SCENARIJA ZA 2015.

Podeli vest

Kome će prvom pući film? Vučiću sa ambasadorima, ambasadorima sa Vučićem ili narodu sa sirotinjom? Ambasadori i ekonomske ubice iz MMF našima otprilike kažu: možda ovo što tražimo i nije u vašem interesu, ali budite sigurni da, ako to nećete, možemo da vam napravimo da bude još mnogo manje u vašem interesu. Potpuno su u pravu, mogu

 

 

Ko zna šta će 2015. biti sa Srbijom taj zna kome će prvom pući film. Vučiću sa ambasadorima, ambasadorima sa Vučićem ili narodu sa sirotinjom.

Ko tvrdi suprotno - da nikom neće pući - taj zna što ja ne znam. Zna, na primer, kako ćemo srediti ekonomiju po receptu Pavla Petrovića i ostalih pulena MMF; zna kako će Devenport i Kirbi ubediti Srbiju da se zauvek odrodi od Rusa; otkrila mu je tajnu Kori Udovički kako da porodice pristojno žive sa 39.000 a ne odaju se kanibalizmu.

Ekonomske ubice
Nije tajna da Srbija vodi jednu iznuđenu ekonomsku politiku. Kako to izgleda? Ambasadori i ekonomske ubice iz MMF našima otprilike kažu: možda ovo što tražimo i nije u vašem interesu, ali budite sigurni da, ako to nećete, možemo da vam napravimo da bude još mnogo manje u vašem interesu. Potpuno su u pravu, mogu. Onaj ko prihvati takvu ponudu, prihvatio je igru u prvom delu mandata i, po pravilu, nada se nekom čudu u drugom.

FAKTOR RUSIJA
Srbi da se odreknu Rusa neće moći i da hoće. Neće moći čak ni ako se u to ime potuku međusobno, što ne treba isključiti

Problem takve ekonomije - nametali su je stranci mnogo puta na mnogo mesta - jeste u tome što ona ne računa mnogo sa narodom, uostalom tu su političari i mediji, i neka oni brinu o tome. Ukratko, pritisak na Srbiju biće preveliki - i ekonomija bazirana na štednji će pući. Naravno, nije tu problem sa štednjom - ko bi, recimo, mogao da bude protiv otpuštanja u javnim kompanijama - već s tim što se mera štednje ne određuje prema našim prihodima, već prema našim potrebama, koje uvek mogu biti manje, sve dok ne počnemo da se lečimo kod brice pijavicama.

Takva politika ovih dana raspada se u Grčkoj, gde će - iako su u nju utrpane silne milijarde, kojih za nas nema - pre proleća na vlast dovesti, na užas Angele Merkel, političke potomke komunističkog generala Markosa. Naravno, to zna i Vučić, sve manje očekujući čudo jer ne bi inače javno pozivao za savetnika Nebojšu Katića, retkog srpskog ekonomistu koji zna da se manje rizikuje igrajući protiv kazina Korleoneovih u Rinu nego po savetima MMF.

Srbija, dakle, u 2015. neće izdržati pritisak, ni sama ne znajući da li joj je to u isto vreme bolje ili opasnije. Sve smo probali sa EU i Zapadom i ništa nije upalilo, biće rečenica koja će obeležiti prvi scenario. Čuće se u 2015, taman u trenutku kad između lošeg - onog što nam sugerišu stranci - i goreg - onog čime nam prete ako ne poslušamo - razlika postane sasvim neznatna. Nije daleko.

Ko će je izgovoriti? Onaj ko shvati da u politiku mora da vrati narod, inače će u Srbiji doveka ambasadori menjati vlast. Onaj ko je izgovori dovoljno glasno da ga svi čuju i dovoljno moćno da je preživi, moći će sa Srbima da računa na duže vreme. Posebno ako nas Grci na proleće ubede da ima života i izvan evrozone, ako nam Viktor Orban pokaže da zemlja srednje veličine može da preživi ono što Mađarsku sa Amerima čeka i kad evropski glasovi protiv sankcija Rusiji postanu jači.

Ekonomija štednje jeste zahtev Zapada Vučiću, ali je, ne manje, i oružje protiv njega. Biće to posebno kad prođe grejna sezona, kad Ukrajinci budu orni za tuču, a Rusi očeličeni time što su preživeli zimu bez ementalera, španske šunke i mistrala.

Pitanje srpskog odnosa prema Rusiji tada će se za Vašington i Brisel naglo vinuti ka vrhu prioriteta i zaustaviće se odmah ispod Kosova. Srbi da se odreknu Rusa neće moći i da hoće. Neće moći čak ni ako se u to ime potuku međusobno, što ne treba isključiti. I to je scenario br. 2, to je ono kad Bojan Pajtić kaže da, nije da on baš to želi, ali eto desiće se da narod na ulici obori vlast.

SCENARIO 3: DA LEGNEMO I ČEKAMO

Sve ovo vam je mnogo mračno? Ne, sad ću vam reći šta je stvarno mračno. Treći scenario: da se ne dogodi ništa, da i narod i njegove vođe legnu pred ambasadorima na leđa, čekajući tako sudnji dan. Tad ćemo gledati kako nam iznad glava prolaze oblaci, verovaćemo da se to okreće Zemlja, a nećemo znati da se to Srbija otkinula od kopna i zaplovila Dunavom.

Tehnologija revolucija
Onaj ko kaže da je danas suviše malo Srba koji bi se tukli među sobom u pravu je, a bio bi i više kad bi znao dve stvari. Prvo, u tehnologiji uličnih revolucija nije više neophodno ono što se zove "kritičnom masom": u trenutku puča u Kijevu, duplo većeg od Beograda, na ulici nije bilo više od 20.000 ljudi, uz hiljadu njih sa dugim cevima. I, drugo, uz dnevnicu od 50 evra i sendvič iz ruku Viktorije Nuland, vitlanje oružjem po ulicama Beograda preko noći bi postalo najunosnija privredna grana.

Slatke duše koje veruju da će se podići narod željan slobode i hleba podsećam - to ne biva. Odnosno biva kad narod neko upotrebi, kao u prvom scenariju, ili zloupotrebi, kao u drugom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija