• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.01.2015

13:38

BRUKA I SRAMOTA Oliver Ivanović već godinu dana čami u kosovskom pritvoru!

Politika

BRUKA I SRAMOTA Oliver Ivanović već godinu dana čami u kosovskom pritvoru!

Podeli vest

Tačno godinu dana proteklo je od hapšenja lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a sudski proces koji se vodi protiv njega je tek na početku


Lider SDP Oliver Ivanović već godinu dana boravi u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, zbog optužbi da je učestvovao u ratnom zločinu nad Albancima aprila 1999. godine.

Iako je Ivanović uhapšen još 27. januara 2014. godine, sudski proces koji se vodi protiv njega je na samom početku i do sada su saslušana samo tri svedoka tužilaštva koji ga terete za događaje kada su u Mitrovici ubijena četvorica Albanaca.

Podnećemo zahtev da se u doglednoj budućnsoti pritvor protiv Ivanovića zameni kućnim pritvorom

Ljubomir Pantović, advokat Olivera Ivanovića

Ivanovićeva odbrana smatra da se već nakon saslušanja tri svedoka tužilaštva javljaju prve pukotine u optužnici međunarodnog javnog tužioca koji je Ivanovića optužio za krivično delo ratnog zločina.

Advokati smatraju da su izjave protivurečne, da je drugi svedok tužilaštva diskreditoivao prvog, inače krunskog svedoka, a treći svedok da je dao nekoliko različitih izjava.
- Ako možemo mi iz odbrane da kažemo nešto, to je da za sada postupak, po našoj oceni ide prilično dobro i u korist Olivera Ivanovića - rekao je advokat Ljubomir Pantović koji je dodao da šanse da se Ivanović brani sa slobode postoje.

- Šanse da se Oliver brani sa slobode postoje, koliko su velike i da li su realne videćemo nakon što bude saslušan još jedan broj svedoka javnog tužioca. Mi verujemo da takve šanse postoje i podnećemo zahtev da se u doglednoj budućnsoti pritvor protiv Ivanovića zameni sa kućnim pritvorom - poručio je Pantović, uz opasku da je teško reći kada treba očekivati završetak sudskog procesa koji se vodi protiv Ivanovića i još četvorice Srba, jer će u februaru, martu i aprilu biti održano 16 radnih dana suđenja.

Podsetimo, nakon hapšenja pre godinu dana Ivanović je posle više od mesec dana provedenih u pritvoru u Prištini oko nedelju dana štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u pritvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

Ivanović je jedan od pritvorenih Srba na Kosovu i Metohiji za koje je Vlada Srbije dala garancije da će u slučaju da mu se dozvoli odbrana sa slobode biti u svakom trenutku dostupan ovdašnjem pravosuđu.
Događaji za koje se Ivanović tereti su već bile predmet UNMIK pravosuđa na Kosovu, 2001. godine, kada je suđeno Igoru Simiću za događe od 14. aprila 1999, a 2003. suđeno je Stevi Žigiću za događaje od 3. februara 2000. godine.

U oba slučaja sud je doneo oslobađajuće presude, u oba slučaja je saslušano mnogo svedoka koji su detaljno govorili o tome šta se tada dešavalo, ali nije bilo onih koji su teretili Olivera Ivanovića.
Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.
Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija