• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.01.2015

17:43

PATRIJARH IRINEJ: Hvala Bogu, Srbija se vraća običajima

Politika

PATRIJARH IRINEJ: Hvala Bogu, Srbija se vraća običajima

Podeli vest

Bogoslovski fakultet u Beogradu danas je svečanom akademijom obeležio školsku slavu Sveti Sava. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je na svečanosti da je ovo veliki dan i da se Srbija vraća običajima kada su sve škole proslavljale Svetog Savu kao svoju slavu

 

- Mi smo se vratili našem duhovnom korenu. Sve što je bilo vredno počelo je sa Svetim Savom. On je srpskom narodu darovao vizantijsku kulturu. Hvala Bogu, slavimo ovaj dan i čestitam svim školama - rekao je patrijarh na ceremoniji.

Mi smo se vratili našem duhovnom korenu. Sve što je bilo vredno počelo je sa Svetim Savom

Patrijarh Irinej

Prema patrijarhovim rečima, danas škole obeležavaju slavu u duhu tradicije, sečenjem slavskog kolača i da je to veoma dobro i utešno jer se, kako je istakao, Srbija vraća svetosavskom putu i duhu, za koji je rekao "da je duh jevanđelja".
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se studentima citirajući Svetog Savu:
- Priklonite bogoljubivo srca svoja da čujete reči svetih istina, da ih stavite u srca svoja, u svest duša svojih, pred oči uma svoga, te da ih razumete. Imajte veru čistu i molitvu čestu istinu pri svemu, telesnu čistotu i duševno uzdržanje..."
Akademiji su prisustvovali gosti sa Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Ljubljani, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i sa Bogoslovskog fakulteta u Foči, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.
Priređen je kulturno-umetnički program, a svečanost je završena intoniranjem Himne Svetom Savi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija