• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.01.2015

21:42

ŽESTOKI SUKOBI U PRIŠTINI U sukobima demonstranata i policije desetine povređenih

Politika

ŽESTOKI SUKOBI U PRIŠTINI U sukobima demonstranata i policije desetine povređenih

Podeli vest

U Prištini su danas održane višečasovne antivladine demonstracije, tokom kojih je došlo do žestokih sukoba učesnika i policije, sa više desetina povređenih, a kosovske vlasti su ocenile da je to bio pokušaj nasilnog rušenja vlasti


Na početku protesta generalni sekretar Pokreta "Samoopredeljenja" Dardan Molićaj dao je ultimatum policiji da u roku od 15 minuta ukloni metalne barikade postavljene oko zgrade kosovske vlade, rekavši da su ovo mirni protesti i da barikade nisu potrebne, a pošto organi reda nisu reagovali, okupljeni su krenuli prema zgradi vlade.

Policija je na to reagovala i uz suzavac, vodene topove i gumene metke počela da rasteruje demonstrante, koji su ih gađali kamenicama, drugim tvrdim predmetima i molotovljevim koktelima.

U opštem haosu i nasilju, koje je potrajalo šest sati, više desetina demonstranata i policajaca je povređeno. 

Tanjug/AP



Tokom sukoba na Trgu Skenderbega i okolnim ulicama u centru Prištine oštećene su mnoge zgrade i demolirana vozila.

Direktor policije Kosova Špend Madzuni kasno popodne je izjavio da je u nasilnim protestima u Prištini povređeno 56 policajaca, od kojih dvojica teško, i da je do sada privedeno više od 100 lica.

- Jednom policajcu je teško povređena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po telu - rekao je Madzuni na konferenciji za novinare, zajedno sa glavnim tužiocem Sule Hodžom.

UMNIK JE ZABRINUT

Tanjug/AP

UNMIK je izrazio zabrinutost zbog nasilnih događaja u centru Prištine tokom protekla dva dana, ocenjujući da takvi postupci "nemaju ništa sa izražavanjem demokratskog prava na iskazivanje legitiminih pritužbi", rekao je portparol UNMIK-a Brenden Varma.

- Odgovornost kosovske policije je da osigura javnu bezbednost i preduzme odgovarajuću akciju protiv pojedinaca koji zloupotrebljavaju bitno pravo na mirni protest čineći dela nasilja i vandalizma za koja nema opravdanja -, rekao je Varma.

- Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu Farid Zarif pohvalio je uzdržan i odgovarajući odgovor kosovske policije na bezakonje pojedinaca među demonstrantima i pozvao stanovnike Prištine da sarađuju sa policijom u nastojanju da se uspostavi red i mir - istakao je portparol UNMIK-a.


Direktor Urgentnog centra Basri Lenjani rekao je da je pomoć zatražilo 29 demonstranata, a kod nekih je intervenisala Hitna pomoć.

Među učesnicima protesta su bili i lideri "Samoopredeljenja" Albin Kurti, koji je, kako se tvrdi, povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj. 

Premijer i zamenik premijera Kosova, Isa Mustafa i Hašim Tači, ocenili su da su protesti u Prištini napad na kosovske institucije i pokušaj da se vlast preuzme nasiljem.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Mustafa je rekao da se vlast dobija glasovima, a ne nasiljem na ulici.

Upitan da li će smeniti ministra Aleksandra Jablanovića, kosovski premijer je rekao da razlog za današnje proteste nisu ni Jablanović ni Trepča, naglašavajući da su danas pozivi demonstranata bili za rušenje vlade, a ne Jablanovića. 

Mustafa je naveo da niko nema pravo da ugrožava ustavni poredak i da je pitanje Jablanovića samo izgovor za planirane scenarije. Tači je rekao da je danas bio pokušaj opozicionih političkih subjekata da nasiljem preuzmu vlast.

Prema njegovim rečima, slike koje idu u svetu danas iz Prištine su veoma loše za Kosovo i nanose štetu Kosovu u svakom smislu.

Po okončanju demonstracija, oko 18.30 sati, oglasile su se opozicione stranke, koje su i organizovale demonstacije, najavljujući nastavak protesta.

Pokret Samoopredeljenje je preko visokih zvaničnika najavio da će se demonstracije nastaviti sve do ispunjenja svih zahteva. 


 

Tanjug/AP


Haradinaj je preko Fejsbuka poručio da ne moze policija da reši nagomilane probleme koje su stvorili lideri vladajuće većine Isa Mustafa i Hašim Tači i da se neće prestati sa protestima do potpunog ispunjenja zahteva.

Inicijativa za Kosovo Fatmir Limaja pozvala je vladu Kosova da ne zloupotrebljava policiju za pokrivanje svojih neuspeha, tvrdeći da spremnost građana da protestuju ne moze niko zaustaviti.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija