• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Anđelković

02.02.2015

22:01

SLUČAJ "DIKOVIĆ" Tri puta već lagali, a sad bi da ga uhapse?!

Politika

SLUČAJ "DIKOVIĆ" Tri puta već lagali, a sad bi da ga uhapse?!

Podeli vest

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković nije počinio nijedan ratni zločin, a "najnovija otkrića" Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić samo su četvrta laž u nizu, tvrdi Dikovićev advokat Đuro Čepić.


Čepić za Informer kaže da predstavnici FHP neosnovanim tvrdnjama grubo povređuju čast i ugled generala Dikovića i progone ga već godinama unazad.

Niz neistina

Prema njegovim rečima, svi podaci koji su prošle nedelje "ekskluzivno" objavljeni na konferenciji za štampu FHP odavno su poznati i već su izvođeni pred Haškim tribunalom i našim tužilaštvom.

Tanjug

Utvrđeno je da Diković ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne zločine
Đuro Čepić, advokat

- Utvrđeno je da Diković ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne zločine - tvrdi Čepić i dodaje da su se tri dosadašnje optužbe Kandićkinog fonda pokazale kao lažne.

- Prvo su ga optužili da je 1995. godine bio komandant graničnog bataljona u Bajinoj Bašti i da je učestvovao u zločinu nad muslimanima koji su prelazili preko Drine ka Srbiji. Pokazalo se da je on tada bio na školovanju u Beogradu! Zatim su tvrdili da su pod njegovom komandom na Kosmetu 1998. godine izvršeni zločini. Diković, međutim, te godine nogom nije kročio na Kosmet, niti je uopšte imao dužnost komandanta - podseća Čepić, napominjući da je isti model primenjen i za 1999. godinu, kada su tvrdili da su pripadnici 37. motorizovane brigade pod Dikovićevom komandom počinili ratne zločine u Drenici.

- Te tvrdnje nemaju utemeljenje u dokazima ili bilo čemu drugom. To je potvrdilo i Tužilaštvo za ratne zločine. Sad ga, po četvrti put, lažno optužuju za komandnu odgovornost, a dokazano je da on tada nije komandovao na području Kosova. Zbog svih ovih navoda Diković je još u januaru 2012. godine podneo tužbu protiv Nataše Kandić i FHP - ističe advokat, uz opasku da će biti zanimljivo sledeće ročište, koje je zakazano za 18. februar.

Tužilaštvo: Diković nije odgovoran za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je još 25. januara 2012. godine da "ne postoji nikakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS generala Dikovića za ratne zločine":
- Ovo je utvrđeno na osnovu provere navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina. Da je postojala sumnja da je general Diković odgovoran za ratne zločine na KiM tokom 1998. i 1999. godine, Haški tribunal bi protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom.

- Moj klijent je najavio da će kompletnu sumu koju eventualno dobije u tom sporu uplatiti u humanitarne svrhe kako bi Fond za humanitarno pravo konačno opravdao svoje ime - podvlači Čepić.
Iz Tužilaštva za ratne zločine su nam poručili da ne mogu da komentarišu ovaj slučaj, jer se "nalazi u fazi predistražnog postupka".

FHP: Tužilaštvo ignoriše dokaze

Na drugoj strani, FHP se oglasio saopštenjem u kom se ističe da je Tužilaštvo za ratne zločine neprofesionalno postupalo u pogledu utvrđivanja činjenica koje su iznete u dosijeima "Rudnica" i "Ljubiša Diković".

- Nije bilo iskrene volje da se zločini ispitaju. Tužilaštvo se rukovodilo stavovima o nacionalnim interesima i očekivanjima najviših predstavnika vlasti, zanemarujući zakonsku obavezu izvođenja odgovornih pred lice pravde i zaštitu prava žrtava - zaključuju iz FHP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija