• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2015

10:35

MSP HRVATSKA TUŽBA ODBAČENA SRBIJA NIJE KRIVA za genocid

Politika

MSP HRVATSKA TUŽBA ODBAČENA SRBIJA NIJE KRIVA za genocid

Podeli vest

Međunarodni sud pravde odbacio je u celini tužbu Hrvatske protiv Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. Sud je odbacio i kontratužbu Srbije iako je prethodno saopšteno da je ona osnovana. Predsednik suda Petr Tomka, smatra da ni Hrvatska ni Srbija nisu uspele da dokažu da je druga strana počinila genocid.

 

- Hrvatska nije dokazala tvrdnje da je postojala zavera da se počini genocid. Tužba Hrvatske je odbijena u celini - navedeno je u presudi koju čita predsednik tog suda Petr Tomka.

Tomka je rekao da Hrvatska nije uspela da dokaže da je jedini zaključak koji se može izvući iz ponašanja JNA i srpskih snaga na teritoriji Hrvatske da je postojala namera da se unište Hrvati kao grupa.

- Dela nisu počinjena sa izričitom namerom da bi se to okarakterisalo kao genocid - rekao je Tomka, podsetivši da Haško tužilaštvo nikada nikoga nije optužilo za genocid na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Tomka je ranije tokom čitanja presude rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, zbog toga što je SRJ tek tada postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Presuda je obavezujuća, konačna i bez prava žalbe.

- Sud ne može pre tog datuma smatrati Srbiju odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9 - naveo je Tomka.

Kako je rekao Tomka, MSP smatra da je srpska protivtužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, što znači da su dela počinjena 1995. godine, tokom Oluje, obuhvaćena Konvencijom.

Tomka je, međutim, naveo da čak i da se dokaže da je postojala namera hrvatskih lidera da se istera srpsko stanovništvo sa teritorije Hrvatske, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva.

- Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije - rekao je Tomka.

Presuda MSP je konačna i obavezujuća za sve članice UN, države su u obavezi da po njoj postupe i na nju nema žalbi.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji prisustvuju izricanju presude, poručili su da će obe zemlje poštovati odluku MSP, "kakva god da bude".

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija