• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

06.02.2015

22:00

VELIKI AMERIČKI BRAT Bivši šef CIA kontroliše najviše medija u Srbiji!

Politika

VELIKI AMERIČKI BRAT Bivši šef CIA kontroliše najviše medija u Srbiji!

Podeli vest

Američki fond KKR, na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, za godinu i po kupio SBB, "Grand produkciju", internet izdanja "Blica", napravio TV N1... a sada preuzima i dnevne novine?!


Američki fond "KKR investment", na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, od oktobra 2013. do danas, za nepunih godinu i po dana, stavio je pod svoju kontrolu značajan deo srpskih medija.

Amerikanci su prvo kupili SBB, najveću mrežu kablovske televizije u Srbiji, zatim su postali većinski vlasnici "Grand produkcije" preko koje ostvaruju kontrolu i nad TV Prva, osnovali su TV N1, kupili akcije internet portala dnevnog lista "Blic", a nedavno su, tvrde odlično obavešteni, u najvećoj tajnosti dogovorili i preuzimanje tiražnog beogradskog dnevnog lista!

I zakon im ide naruku

U gotovo svakodnevnim napisima o kontroli medija i cenzuri redovno se napadaju vlast i tajkuni, a gotovo niko i nigde ne spominje činjenicu da KKR u ovom trenutku ima verovatno najveću medijsku moć u Srbiji.

ZABRANJENA TEMA
U gotovo svakodnevnim napisima o kontroli medija i cenzuri napadaju se vlast i tajkuni, a gotovo niko ne spominje činjenicu da KKR danas ima najveću medijsku moć u Srbiji

Fakat je da Amerikanci mogu preko najvećeg kablovskog operatera i svojih medija značajno da kontrolišu protok informacija, a preuzimanjem tiražnog dnevnog lista bili bi u poziciji da potpuno kreiraju javno mnjenje u Srbiji!
Kako saznajemo, "KKR investment" će u narednih nekoliko meseci i formalno preuzeti kontrolu nad dnevnim novinama u čije poslovanje su već upumpali znatna finansijska sredstva.
- Iako bi u ovom slučaju moglo možda da se govori o nedozvoljenoj koncentraciji ili čak o monopolu, Amerikanci opušteno prave aranžman o preuzimanju novina. Potpuno su, naime, uvereni da niko iz vlasti neće smeti da im zabrani preuzimanje još jednog medija... - kaže izvor Informera.

Slučajno ili ne, tek prošlogodišnjim promenama Zakona o informisanju omogućeno je jednom vlasniku da istovremeno ima i elektronski i štampani medij, što je ranije bilo zabranjeno da bi se obezbedio pluralizam medija.

Petreus voli žene, vojsku i novac

Pre nego što je došao na čelo "KKR investmenta", Dejvid Petreus je bio direktor CIA, i to od septembra 2011. do novembra 2012. Pre toga obavljao je dužnost komandanta međunarodnih snaga u Avganistanu i Iraku. U jednom trenutku u SAD je važio čak i za potencijalnog predsedničkog kandidata.
Međutim, Petreusova karijera u CIA okončana je zbog seks-skandala, kada je "provaljen" da je odavao službene tajne autorki svoje biografije Poli Brodvel, sa kojom je bio u vanbračnoj vezi.
Agenti su pronašli veliki broj poverljivih dokumenata na kompjuteru Brodvelove i u njenoj kući, a Petreus i Pola su se javno izvinili zbog ljubavne afere. Oni su rekli da su romansu počeli kada je otišao iz vojske i počeo da radi za CIA.
Petreus je trenutno u žiži javnosti u SAD jer se suočava sa mogućim podizanjem optužnice američkog ministarstva pravde zbog odavanja poverljivih informacija Brodvelovoj.

U Ministarstvu kulture i informisanja juče nisu hteli da komentarišu naša saznanja, već su nam samo kratko rekli da od 13. februara počinje upis u Registar medija po novim pravilima.
- On je zasnovan na Pravilniku o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija. Pravilnik nalaže obavezu prijavljivanja vlasničke strukture medija, što će doprineti transparentnosti vlasništva - istakli su u ovom ministarstvu.

Na drugoj strani, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović kaže za Informer da je ta komisija odobrila američkom KKR da preuzme SBB i da je tu sve urađeno po zakonu.
- Što se tiče "Grand produkcije", tu smo utvrdili da nije poštovano rešenje Komisije. Zato ćemo preduzeti odgovarajuće aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti kako bi se dosledno primenjivao Zakon o zaštiti konkurencije - ističe Obradović. Na naše pitanje da li su postojali slični problemi i kada je počela sa radom televizija N1, takođe u rukama KKR, Obradović priznaje da taj slučaj nisu ni proveravali.
- Posle vašeg poziva proverićemo da li je došlo do nekog kršenja zakona. To je naša zakonska obaveza - kaže Obradović.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović kaže da želi da veruje da su ekonomski razlozi glavni motiv za dolazak KKR na ovo tržište.
- Uvek me brine velika medijska koncentracija. Ona je prirodni neprijatelj slobode medija. Zato i postoje regulatorna tela koja o tome moraju da vode računa, pre svih Regulatorno telo za elektronske medije i Antimonopolska komisija, koji treba da utvrde da li ima propusta u konkretnim slučajevima - smatra Brajović.

Interes od 90 miliona evra

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Informer, nezavisno od pitanja cenzure i medijskih monopola, da nije dobro da Srbija ovako profitabilne sektore ustupa strancima.
- Američki KKR kupuje biznise koji donose veliki profit. Pored toga, tu je i interes da se ostvari veliki uticaj u ovom delu Evrope. Za nas nikako nije dobro što smo tako važnog kablovskog operatera prodali, a planiramo to da uradimo i sa "Telekomom". Molim vas, šta će nam ostati? Hoćemo li postati robovi u svojoj zemlji?! - pita se Savić.
Na kraju, borba za medijski prostor nije samo pitanje politike, već i milionskih profita. To, bez sumnje, potvrđuje i podatak da oglašivači u Srbiji na televizijske reklame godišnje potroše skoro 90 miliona evra!

Paukova mreža KKR u srpskim medijima

* Da su se Amerikanci baš nameračili na srpske medije bilo je jasno u oktobru 2013, kada je KKR investicionom fondu MEP platio neverovatnih 1,2 milijarde evra za kablovsku mrežu SBB.
* Samo nekoliko meseci kasnije, u februaru 2014, Petreus i njegov "KKR investment" kupuju 51 odsto "Grand produkcije". Cena nikada nije zvanično objavljena, ali je u medijima objavljeno da su vlasnici "Granda" Brena, Boba i Saša Popović dobili ukupno 15 miliona evra.
* Amerikanci su u oktobru 2014. lansirali i svoju TV N1, koja radi pod okriljem CNN.
* U leto 2014. KKR je kupio i paket akcija u švajcarskoj kompaniji "Ringijer digital AG". Kako je saopšteno, KKR je preuzeo 49 odsto akcija u ovoj firmi koja preko povezanih firmi kontroliše i internet portal "Blica" u Srbiji.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mali

pre 9 godina

Ocekujem od zastitnika gradjana da snazno digne svoj glas kako nebi potonuli u informativno ropstvo

DUSAN

pre 9 godina

I KAD NEKO KAŽE DA NISMO O........ I DA MOCNI STRANCI NE KOMANDUJU EVO IZ NOVINA SE VIDI DA SMO UPRAVU

Nataly

pre 8 godina

http://edition.cnn.com/2015/04/23/politics/david-petraeus-sentencing/ D . Petersona osudise zbog Bredlija u USA na 2 god uslovno i 100.000$ globe .Jos jedan osudjenik se bogati kod nas pored Stros Kana a i onog Tonija Blera....

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija