• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2015

21:05

KOSMAJAC PLAĆA 1.500 EVRA kirije da bi živeo u svojoj kući!

Politika

KOSMAJAC PLAĆA 1.500 EVRA kirije da bi živeo u svojoj kući!

Podeli vest

Dragoslava Kosmajca posle 94 dana u ćeliji ispred CZ sačekao sin Lazar i odvezao pravo u oduzetu vilu na Zvezdari. Porodica Kosmajac državi plaća kiriju od 184.500 dinara mesečno


Dragoslav Kosmajac juče je, posle 94 dana provedenih u pritvoru, pušten iz Centralnog zatvora da se brani sa slobode.

Ako osumnjičeno lice želi da ostane da živi u svojoj kući ili stanu, država to može da omogući, ali uz obavezu plaćanja naknade
Đorđe Simić, branilac Dragoslava Kosmajca

Dan ranije njegovi advokati su u sudski depozit uplatili kauciju od 200.000 evra u kešu, a Kosmajac pored toga državi svakog meseca plaća i 1.500 evra kirije da bi sa porodicom živeo u svojoj "privremeno oduzetoj vili" na Zvezdari.

Kao pecaroš

Kontroverzni biznismen kog je premijer Vučić prošle godine označio kao najvećeg narko-bosa na Balkanu uhapšen je 9. novembra prošle godine zbog utaje poreza, a juče iz pritvora izašao zarastao u bradu i sa pecaroškim šeširićem natučenim do očiju.

Brojne novinare i foto-reportere koji su ga čekali ispred zatvorske kapije nije čak ni pogledao. Sin Lazar došao je "golfom" po njega i odvezao ga kući.

Marinković: Otkud Kosmajcu 200.000 evra u kešu?!

Darko Cvetanović

Direktor Poreske uprave Marko Marinković rekao je juče da je indikativno to što je Kosmajac kauciju platio u kešu.
- To što neko ima toliko novac u gotovini, to mi je krajnje indikativno... Ali možda čovek ima ušteđevinu ili je zaradio, stvarno ne znam čime se on bavi profesionalno, čuo sam za njega samo iz medija - poručio je Marinković.
Direktor Poreske uprave je, inače, juče najavio i da će od švajcarskih vlasti tražiti podatke o tome ko sve od srpskih državljana ima tajne račune u tamošnjim bankama.

Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Dejan Carević objašnjava za Informer da mesečno održavanje Kosmajčeve vile i imanja na Zvezdari košta više od 300.000 dinara. To je jedan od osnovnih razloga zbog čega je Kosmajcu dozvoljeno da uz plaćanje kirije nastavi da živi u oduzetoj vili.
- Pored troškova održavanja od skoro tri hiljade evra, tu su i troškovi čuvara koji bi čuvao imovinu, vanredne popravke, iznošenje i čuvanje nameštaja i slično. Da bi izbegla sve te troškove, Direkcija je odlučila da u skladu sa zakonom porodica Dragoslava Kosmajca ostane u kući, ali kao zakupac - navodi Carević i ističe da u slučaju da sud donese odluku o vraćanju imovine Kosmajcu, država ima obavezu da pored imovine vrati i ukupan iznos zakupnine koju je porodica plaćala.

- Na drugoj strani, u slučaju da sud donese odluku o trajnom oduzimanju imovine, država će pored imovine trajno oduzeti i zakupninu koju je zakupac plaćao - zaključuje Carević.

Sve po zakonu

Prema rečima Kosmajčevog advokata Đorđa Simića, u ovom slučaju je sve urađeno po zakonu.
- Takva procedura prilikom oduzimanja imovine jeste uobičajena i po zakonu. Ukoliko osumnjičeno lice želi da ostane da živi u svojoj kući ili stanu, država to može da mu omogući, ali uz obavezu plaćanja naknade - pojašnjava Simić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija