• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Rajić - B. Vukčević

13.02.2015

22:00

NOVE NEVOLJE ZA SRBIJU Putin pobedio, Amerikanci sada udaraju na Srbe?!

Politika

NOVE NEVOLJE ZA SRBIJU Putin pobedio, Amerikanci sada udaraju na Srbe?!

Podeli vest

Srbija, kao predsedavajuća zemlja OEBS, koji treba da sprovede mirovni plan u Ukrajini, naći će se već od ponedeljka u nezahvalnoj poziciji jer će i Zapad i Rusija očekivati da im držimo stranu. SAD će na primeru Srbije demonstrirati svoju moć: preko medija koje kontrolišu pokretaće nove afere, otvaraće nova krizna žarišta, tražiće od nas da jasno osudimo "rusku agresiju"...


Posle istorijskog dogovora o ukrajinskoj krizi koji su juče u Minsku postigli Rusija, EU i Ukrajina, čitav svet može da odahne jer je novi svetski rat bar za sada izbegnut. Srbija bi, međutim, već u ponedeljak mogla da se nađe u novim velikim problemima jer će kao predsedavajuća zemlja OEBS imati značajnu ulogu u sprovođenju mirovnog plana.

Svetski policajac

I Zapad i Rusija će, upozoravaju stručnjaci, očekivati od Beograda da se stavi na njihovu stranu, a Amerikanci će na primeru Srbije demonstrirati svoju moć "svetskog policajca".

Diplomatski izvori Informera kažu da Srbiju čeka "potencijalno jako težak period", pre svega zato što Amerikanci uopšte nisu oduševljeni sklopljenim dogovorom.
- Realno je očekivati da Srbija posluži kao poligon na kom će SAD demonstrirati koliko su moćne. Tražiće od Vučićeve vlasti da jasnije nego do sada osudi rusku agresiju, a preko medija koje kontrolišu u svakoj prilici će otvarati nove afere i krizna žarišta - procenjuje za Informer visokopozicionirani evropski diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Delikatan zadatak pred Srbijom

Tanjug

Diplomata Ivo Visković smatra da je pred Srbijom kao predsedavajućom OEBS izuzetno težak i delikatan zadatak od kojeg se ne sme odstupiti.
- Uloga koja je dodeljena OEBS, pa samim tim i Srbiji i Ivici Dačiću kao predsedavajućem otvara mogućnosti da se na nas vrše pritisci. Naša diplomatija i državno rukovodstvo znaju u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko je za Srbiju ovo delikatna situacija. Nadam se da će umeti i znati da se nose sa problemima koji su proizašli iz ukrajinske krize - kaže on, i dodaje da lični stavovi i interesi nikako ne smeju da preovladaju ispred interesa države

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić juče je optimistično dao punu podršku sporazumu iz Minska.
- Neumoran rad lidera Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine koji je rezultirao usvajanjem ovog paketa još jedan je podsetnik šta može da bude postignuto zajedničkim naporima - rekao je Dačić. On je, ipak, juče za Informer rekao da je položaj Srbije "umnogome specifičan u odnosu na druge zemlje".
- U nas će biti uperene sve oči i od nas će svi ponešto očekivati. Ne verujem da će biti velikih problema pošto znam da je želja za mirom u Evropi nikad jača - naglašava Dačić.

Na drugoj strani, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da predsedavanje OEBS-u u ovom trenutku predstavlja "vrlo vruć krompir za Srbiju".
- Srbija i Ivica Dačić kao predsedavajući biće u svojevrsnom sendviču između dve strane. Dačiću će na sto stizati sve primedbe sa obe strane o kršenju primirja i narušavanju statusa te demilitarizovane zone. Uloga OEBS je da sve te primedbe proveri... - objašnjava Jakšić.
Da će Amerika preko EU uslovljavati Srbiju smatra i politički analitičar Branko Radun
- Kijev je pod velikim uticajem SAD, a Amerika će pokušavati da uradi sve da se dogovor o miru ne ispoštuje. Srbija koja je na čelu OEBS koji opet treba da sprovede taj dogovor biće na velikim mukama! Teško je, ali moramo da se borimo... - navodi Radun.

Ostati neutralan

Na drugoj strani, bivši ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić navodi da će Srbija morati da pokaže ozbiljnost i ostane neutralna.
- Neće Srbiji biti lako, jer ovo jeste velika odgovornost. Kao predsedavajući OEBS moraćemo da budemo aktivni. Neće se od nas očekivati da stanemo na jednu ili drugu stranu, već da budemo neutralni i kontrolišemo da li se sporazum sprovodi. Ukoliko se dogovor ispoštuje dobro je za Srbiju, u suprotnom neće biti dobro... - navodi Lazić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija