• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.02.2015

18:18

DAČIĆ U NJUJORKU Srbija je posvećena miru i poštovanju međunardonog prava!

Politika

DAČIĆ U NJUJORKU Srbija je posvećena miru i poštovanju međunardonog prava!

Podeli vest

Šef diplomatije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da se Srbija zalaže za jačanje uloge Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti i za poštovanje međunarodnog prava

- U osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava pre svega je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rešenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog -rekao je Dačić na otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN".

Jedna suverena država, prema njegovim rečima, ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge, a prava građana jedne zemlje ne smeju da budu ostvarena kroz kršenje prava drugih.

Dačić je istakao da Srbija podržava napore da se sagledaju i pronađu mogućnosti i načini unapređenja rada svih organa i tela UN, posebno na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i jedinstvenog reagovanja na najsloženije bezbednosne izazove i pretnje. 

On je naveo da zajednički cilj - učiniti svet boljim, razvijenijim i pravednijim - podrazumeva međunarodnu saradnju zasnovanu na načelima jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rešavanju sporova i međusobnom poštovanju. 

To su osnovni principi kojima se Srbija rukovodi i u svojoj spoljnoj politici i kao predsedavajući OEBS-u, naglasio je Dačić.

 
Tanjug

On je rekao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka. 

- Jedini put do mira i prosperiteta, u šta smo se uverili na našem primeru nakon teškog i izazovnog perioda tokom 1990-ih godina, a skorije i na prostoru Kosova i Metohije, jeste međusobna saradnja, uvažavanje i poštovanje - naglasio je Dačić.

- Tolerancija svake vrste, naročito verske, jeste ključ za prevazilaženje problema s kojima se moderan svet na sve suroviji način suočava - rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da prinudnim merama treba pribegavati samo kao krajnjem sredstvu i samo u slučajevima kada su međunarodni mir i bezbednost realno ugroženi ili povređeni. 

- Dijalog koji se upravo vodi pod pokroviteljstvom EU između Beograda i Prištine najbolje pokazuje u praksi našu rešenost i potpunu posvećenost normalizaciji odnosa i iznalaženju trajnog i održivog političkog rešenja za Kosovo - istakao je šef srpske diplomatije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija