• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović - N. Ginić

27.02.2015

11:17

NE DAJU NAM MIRA Novi američki udar na Srbiju

Politika

NE DAJU NAM MIRA Novi američki udar na Srbiju

Podeli vest

Interpol raspisao crvenu poternicu za generalom Momirom Stojanovićem, poslanikom SNS i čelnikom Odbora za bezbednost. Od Srbije se traže da Stojanovića uhapsi na osnovu lažnih optužbi Šiptara sa Kosova

 

Pritisak zapadnih centara moći na vlast u Srbiji svakim danom postaje sve žešći. Interpol je tako juče raspisao crvenu poternicu za generalom Momirom Stojanovićem, poslanikom SNS i predsednikom Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. Stojanović se, 16 godina posle rata na Kosovu, našao na poternici zbog navodnih ratnih zločina, a od srpskih vlasti se očekuje da uhapse generala Stojanovića, i to na osnovu lažnih optužbi Šiptara sa Kosova!?!

Jasan pritisak

Kako tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera, iza stavljanja Stojanovića na poternicu Interpola stoje Amerikanci koji na ovaj način pokušavaju da unesu haos u Srbiju i destabilizuju vlast Aleksandra Vučića (pogledajte tekst sa strane).

UTERUJU STRAH
Cilj poternice je da zaplaši ljude koji bi da se vrate na Kosovo
Momir Stojanović

Osim Stojanovića, koji je od 1993. do 1999. bio na čelu Prištinskog korpusa, optuženo je još 16 Srba iz Đakovice. Svi se oni, bez ikakvih konkretnih dokaza, terete za zločine nad civilnim stanovništvom.

- Te optužbe se temelje samo i jedino na lažnim svedočenjima Šiptara iz Đakovice i okoline. Nema apsolutno nijednog jedinog konkretnog dokaza protiv Stojanovića i ostalih optuženih. Pa, Momir je sve ove godine bio dostupan svim vlastima, svedočio je i u Hagu i niko se nikad nije setio tih nekih ratnih zločina sve do sada?! Ma, hajte molim vas, ovo je čista politika i nema nikakve veze sa pravom i pravdom - kaže sagovornik Informera iz samog vrha Vlade Srbije!

Guri: Ovo je nečuveno!

printscreen/beta

Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije, ocenjuje da je potez Interpola skandalozan.
- Nečuveno je da Interpol raspisuje crvene poternice na osnovu kosovskog zahteva! Pa, Kosovo nije priznata država! Stvarno strašno, pogotovo što poznajem čoveka... Ovo sigurno ima političke konotacije, bez toga ne može - uveren je Radosavljević.

Interpolova poternica za Stojanovićem raspisana je, inače, samo dve nedelje posle frapantnih optužbi Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića za ratne zločine. Slučajno? Malo verovatno!

Momir Stojanović juče je rekao da je optužnica protiv njega "čist politički pritisak". On je naglasio da očekuje adekvatnu reakciju države Srbije.
- Nadam se da iza sebe imam državu. Cilj poternice je da zaplaši ljude koji bi da se vrate na Kosovo, kao i da omogući da se njihova imovina razgrabi! Ovo je direktna posledica odluke UN da se formira sud za ratne zločine OVK na Kosovu - ističe Stojanović, i nastavlja:
- Miran sam i spokojan. Nemam razlog da se branim, ponosan sam na karijeru i sve što sam u životu uradio!

Komentarišući ovaj slučaj, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da se može uočiti podudarnost optužbi na račun srpskih generala sa pritiskom zapada na Prištinu da usvoji zakon o formiranju suda za zločine OVK.
- Sad se ta priča maskira lažnim optužbama na račun naših vojnika. Ono što je Stojanović radio na Kosovu svima je dostupno. Pošto je bio svedok Haškom tribunalu i o svemu je detaljno tamo ispitan, nije mi jasno šta sada sud u Đakovici pokušava da uradi? Ako je na slobodi jedan Ramuš Haradinaj, onda je veliko pitanje o čemu mi ovde uopšte pričamo! Prvo Diković, pa sad Stojanović, jasno je da neko moćan preokreće priču - naglašava Drecun, dodajući da optužnica mora biti oborena.

MRAČNE NAMERE
Prvo Diković, pa sad Stojanović, jasno je da neko jako moćan preokreće priču
Milovan Drecun

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je suludo da se poternica raspisuje na osnovu kosovskog zahteva, budući da to nije međunarodno priznata država:
- To nije moguće objasniti, osim da je reč o očiglednoj političkoj odluci i pritisku na Vladu. Srbija treba da reaguje i da se obrati međunarodnim institucijama, jer je ovo ozbiljan udar pred nastavak pregovora u Briselu!

Obračun sa Srbijom

I profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić uveren je da je reč o "klasičnoj političkoj igrariji".
- Poternica ima veze s formiranjem suda za zločine OVK. Još je pokojni Vladan Batić prikupio čvrste dokaze o ubistvima Srba na Kosovu, ali niko nikad nije procesuiran. S druge strane, ceo naš državni vrh je okrivljen pred Haškim tribunalom. Dakle, nema nikakve dileme, optužnica protiv Stojanovića je samo nastavak političkog obračuna sa našom zemljom! - zaključuje Dragišić.

 

Interpol odbio da goni Hašima Tačija

Pravni savet Interpola odbio je zahtev Srbije, koji je izdat još 1999, da se raspiše poternica za Hašimom Tačijem, osumnjičenim za više ubistava, kidnapovanja, razbojništava i drugih zločina na Kosovu.
Interesantno je da je odluka pravdana time što Tači ima diplomatski pasoš i da je funkcioner kosovske vlasti (!?!)

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 9 godina

Да се ја питам организовао бих митинге у знак протеста што су нас амери бомбардовали.Послушали су предлог подмуклог енглеза Блера и послали пилоте унуке спашених америчких пилота из времена Другог свецког рата да нас бомбардују?Такав суров чин који је испод сваке части није се десио од када је постала цивилизација на свету?Амери су летели из Италије преко Србије да бомбардују нафтна поља у Румунији која су држали немци.Унапред су знали да ако им авиони буду оштећени од против ваздушне одбране гледају да долете до Србије.СПАШЕНО ЈЕ 520 ЧЛАНОВА ПОСАДЕ И СВИ СУ СЕ ДОМОГЛИ СЛОБОДЕ!И како рекох,амери или ти Клинтон је послао њихове унуке да нас бомбардују?А ничим нисмо угрозили америчке интересе?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija