• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2015

10:11

DAČIĆ: Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju, idemo u EU!

Politika

DAČIĆ: Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju, idemo u EU!

Podeli vest

Srbija nije promenila svoju spoljnu politiku - niti nas Rusija pritiska da odustanemo od EU, niti Zapad traži da se distanciramo od Moskve, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić

Dačić je u razgovoru za "Blic" dodao i da su strateški ciljevi Srbije nepromenjeni - EU, negovanje tradicionalnih odnosa s Rusijom i Kinom i regionalna stabilnost. 

- Mi se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU - naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je američkog državnog sekretara Džona Kerija pitao šta je mislio kada je rekao da je Srbija na liniji vatre između Istoka i Zapada i da mu je pojasnio da Rusija nikada nije od nas tražila da ne idemo u EU niti nas bilo čime ucenjuje. 

- Jednostavno rečeno, Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju. Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka - naglasio je Dačić.

Dačić je istakao i da Srbija produbljuje i popravlja odnose međusobnog poverenja i partnerstva sa SAD. 

- Da ne bude zablude, niti je američki državni sekretar nešto tražio od nas kao predsedavajućeg OEBS-u, niti to čini Moskva. SAD nisu za konfrontaciju već za deeskalaciju sukoba. Oko Ukrajine se konsultujem sa svima, i sa Moskvom i sa Kijevom i sa Vašingtonom i Berlinom. Srbija nikad nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan - rekao je Dačić.

Na pitanje da li Rusija zateže odnose sa Srbijom, s obzirom da je "Rusija danas" poslednjih dana prozivala Vladu u Beogradu, Dačić je odgovorio da se u spoljnoj politici ne može toliko polagati na jedan slučaj i da naši odnosi s Rusijom, koji su istorijski, nisu narušeni.

Upitan šta misli o ulozi bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika u Vladi, Dačić je odgovorio da zbog sastanaka vezanih za OEBS nije bio u zemlji i da nema informacije o tome.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija