• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

07.03.2015

12:26

DAČIČ: Podrška EU za brzo otvaranje poglavlja

Politika

DAČIČ: Podrška EU za brzo otvaranje poglavlja

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je danas ministre spoljnih poslova članica EU i kandidata za članstvo na sastanku u Rigi da podrže što skorije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i Unije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija put ka članstvu u EU, što je i njen prvi strateški prioritet, sagledava kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, u skladu sa evropskim vrednostima i standardima.

- Veoma sam ohrabren što je EU utvrdila novi pravac delovanja prema balkanskom regionu, i što je cilj tog pravca jačanje povezanosti, pre svega na ekonomskom i infrastrukturnom planu i privlačenje investicija, koje su ključ razvoja - dodao je Dačić.

On je, povodom predsedavanja Srbije OEBS ove godine, kazao da je njegovom "agendom dominirao i nastavlja da dominira konflikt u i oko Ukrajine".

- Preko milion ljudi je raseljeno, više od pet i po hiljada ubijeno i preko 12.000 ranjeno. Krajnje je vreme da se mir ustali - naglasio je on ističući da "paket mera dogovorenih u Minsku 12. februara predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koja vodi smirivanju na istoku Ukrajine".

Šef srpske diplomatije je ocenio da se primirje postignuto sredinom februara uglavnom poštuje, ali da su još potrebni dodatni napori svih strana da bi ono postalo održivo i trajno i da bi se omogućilo povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta.

-Trilateralna kontakt grupa i Specijalna posmatračka misija konstatovale su izvestan napredak u pogledu povlačenja teškog naoružanja, ali dosad nije bilo prilike da se to verifikuje, jer je za to neophodan potpuno neometan pristup čitavoj teritoriji i pojedinim lokacijama, uključujući zgrade. Takođe i mandat misije ističe 21. marta, a mi vodimo pregovore o njegovom produženju. Postoji načelna saglasnost da mandat bude produžen za 12 meseci, ali su još uvek otvorena neka pitanja u vezi sa finansiranjem - dodao je Dačić.

On je, takođe, rekao da će Specijalna posmatračka misija OEBS nastaviti da patrolira na lokacijama na ukrajinskoj strani granice, ali je ukazao da će te aktivnosti zavisiti od bezbednosne situacije na terenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija