• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

08.03.2015

13:27

EVO ŠTA NAJMOĆNIJE ŽENE U SRBIJI kažu o 8. martu i rodnoj ravnopravnosti!

Politika

EVO ŠTA NAJMOĆNIJE ŽENE U SRBIJI kažu o 8. martu i rodnoj ravnopravnosti!

Podeli vest

Da li je za njih Dan žena samo običan dan ili nešto više od toga, da li im stvarno 8. mart predstavlja borbu za ravnopravnost žena ili tog datuma samo očekuju poklone? Evo šta o svemu tome kažu najmoćnije žene u Srbiji...


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović koju mnogi Srbi vide kao najmoćniju damu trenutno u Srbiji i koja kada premijer Vučić i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić nisu u zemlji vlada državom kaže za Telegraf.rs da žene u Srbiji više neće sedeti u ćošku već će preuzeti život u svoje ruke i da joj je 8. mart važan datum.

- Ne samo u Srbiji već i u bilo kojoj državi u svetu svi pokušavaju da rodnu ravnopravnost podginu na viši nivo. Daleko od toga da je Srbija najgora u tom smislu, kod nas su žene u političkom životu zastupljene u parlamentu, a delom i u vladi - četiri žene su ministarke - istakla je Mihajlović, koja je i potpredsednica naprednjaka i dodaje :

- Kada se žene uključe u politički život onda se čuje njihov glas i mogu da utiču na određene odluke u društvu, a neka istraživanja pokazuju da se tamo gde su žene u javnoj administraciji bolje upravlja resursima -  kaže ona.

Tanjug

Sudbinu srpskog dinara, a samim tim i ekonomije Srbije u rukama drži jedna žena - guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kaže za Telegraf.rs da za nju Dan žena znači jedno podsećanje da treba da sačuvamo radost života i strast za radom i učenjem.

- 8. mart je simbol da je uloga žena u životu kroz istoriju do danas jako specifična. Ovaj praznik je podsećanje da treba da sačuvamo otvoreno srce, čak i kada je prepuno zakrpa i čvorova. Da verujemo u sebe i ljudsku dobrotu, čak i kada nam se učini da imamo sve manje razloga za to. Da se naučimo strpljivosti , da ne ćutimo kada boli jer se bol deljenjem umanjuje - kaže Tabaković.

Tanjug

Žena koja komanduje Skupštinom Srbije i koja je odmah ispod predsednika Srbije po hijerarhiji Maja Gojković kaže da je Dan žena veoma važan praznik i da Narodna skupština smatra snaženje žena i rodnu ravnopravnost bitnim ciljevima i poručila da bez žena nema ni razvoja ni napretka.

- 2000. godine je u Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo samo 20 narodnih poslanica, dok ih danas ima 84, što je više od trećine ukupnog broja narodnih predstavnika. To parlament Srbije svrstava ispred parlamenata zemalja u regionu ali i nekih zemalja članica EU. Na petom smo mestu u Evropi i na visokom 23. mestu u svetu - istakla je Gojković dodajući da su žene na poziciji predsednika parlamenta i generalnog sekretara, a takođe i da su predsednice u osam od ukupno 20 skupštinskih odbora.

Srbiju će u EU uvesti žena, a na toj, veoma važnoj poziciji i s tim ciljem u Vladi Srbije sedi funkcioner SNS-a Jadranka Joksimović, mnogi je zovu "čeličnom i oštrom" zbog svoji stavova koje tako iznosi da retko ko može da je nadgovori.

- Nemam poseban odnos prema tom prazniku. Ipak on jeste simbol tekovine - borbe za ravnopravnost žena i baš zbog toga meni dragim damama poklonim neku sitnicu - kaže ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.

Još jedna dama je Vučićev potpredsednik u Vladi Srbije i ministar lokalne uprave i državne samouprave, a to je Kori Udovički, dama koja se redovno nalazi na svim spiskovima najmoćnijih žena u Srbiji, a ona za Telegraf.rs o Danu žena kaže:

- Svake godine vidim kako se žene raduju ovom prazniku i to je lepa prilika da se dame istaknu u ovom društvu. Žene i dalje nose veći teret porodice, a pokazuju jednaku požrtvovanost i odlučnost u poslu koji obavljaju. Mada, moram pohvaliti i muškarce koji sve više uviđaju prednosti preuzimanja obaveza prema deci i domaćinstvu.

O poljoprivredi Srbije i zaštiti životne sredine, jednom od najvažnijih žila svake zemlje, a u Vladi Aleksandra Vučića brigu brine jedna dama - funkcioner SPS-a i ministar Snežana Bogosavljević Bošković, kaže za naš portal da je Dan žena važan praznik i da se damama u Srbiji mora posvetiti više pažnje.

- Ručak sa prijateljicama je jedan od načina na koji s vremena na vreme obeležim 8. mart. U svakom slučaju bilo bi lepo da se ženama pruža pažnja svakog dana u godini, baš onako kako i zaslužujemo, s obzirom na ulogu koju imamo u porodici i društvu uopšte.

Tanjug

Treba istaći i tu činjenicu da se sve više žena u Srbiji nalazi na visokim i jako odgovornim pozicijama, te tako na mestu šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU sedi takođe dama - Tanja Miščević, na mestu prvog čoveka Službenog glasnika je Jelena Trivan, dok je direktor vladine kancelarije za EU Ksenija Milenković, a generalni sekretar Skupštine Srbije je Jana Ljubičić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija