• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Ginić - N. Anđelković

22.03.2015

16:34

DOKUMENTA KOJA PAJTIĆ KRIJE: Kako su demokrate opljačkale RBV!

Politika

DOKUMENTA KOJA PAJTIĆ KRIJE: Kako su demokrate opljačkale RBV!

Podeli vest

Demokrate same sebi dale 360 miliona na dve menice i sa 1,4 odsto kamate, a pare nikada nisu vratili! DS od Razvojne banke Vojvodine, čiji je većinski vlasnik bila vojvođanska vlada Bojana Pajtića, bukvalno "na lepe oči" dobio milionski kredit

 

Demokratska stranka uzela je od Razvojne banke Vojvodine, čiji je većinski vlasnik bila pokrajinska vlada Bojana Pajtića, kredit od 360 miliona dinara s kamatom od samo 1,4 odsto mesečno bez devizne klauzule i gotovo bez ikakvih garancija!

KAMATA PRENISKA
Demokrate nisu dale kvalitetne garancije banci i zato je kamata trebalo da bude znatno veća od ove
Hasan Hanić, Bankarska akademija

Informer je uspeo da dođe do kompletne dokumentacije koju Bojan Pajtić panično već tri godine pokušava da sakrije od javnosti! Ugovor o kreditu dokazuje da je RBV demokratama dala tri miliona evra uz obezbeđenje od samo dve blanko menice?! Prevedeno na srpski, dobili su ogroman keš bukvalno na lepe oči!

Duguju još 47 miliona

Ugovor, koji je 8. juna 2012. potpisala tadašnja sekretarka DS Tamara Tripić, predviđao je da se kredit u vrednosti od 3,125 miliona evra otplati u roku od šest meseci.

Šta su založile demokrate

* Aleksandar Šapić, poslovni prostor

* Dragan Đilas, stan i 200.000E

* Dušan Elezović, stan

* Goran Elezević, porodičnu zgrada

* Lazar Dulić, zgradu

* Oliver Dulić, četiri stana i dva poslovna prostora

* Mira Brestovački, zgradu, pet pomoćnih zgrada i zemljište

* Dušan Senić, poslovni prostor, dva stana

* Branislav Vujović, stan

* Zoran Milešević sa porodicom 807.635E

* D. L. Divelopment doo, dva stana

U međuvremenu, Demokratska stranka je izgubila vlast na republičkom nivou, zapala je u velike dugove, a sa RBV su potpisana dva aneksa ugovora i urađen je reprogram duga (vidite okvir). Ipak, kredit ni do danas nije vraćen, a RBV je 2013. bankrotirala upravo zahvaljujući kreditima koji su odobravani po političkoj liniji i nikada nisu vraćeni.

Da bi spasli stranku od bankrota, funkcioneri DS Dragan Đilas, Aleksandar Šapić, Dušan Elezović i porodica Olivera Dulića stavili su hipoteke na svoje kuće, lokale i zgrade. Takođe, javnosti manje poznat finansijer DS Zoran Milešević iz Kikinde založio je čak 800.000 evra u kešu!

U vrhu DS niko od viđenijih funkcionera nije juče hteo da komentariše naša saznanja, a Bojan Pajtić je, kada smo ga konačno dobili na telefon, rekao da smo pogrešili broj!
 
Sekretar DS Milan Popović kaže da je njegova partija u stvari oštećena u ovom poslu?!
- Nemam saznanja o tome kako su se kretale kamate u tom periodu, ali čim je ugovor sklopljen, to znači da su takvi uslovi odgovarali obema stranama. Danas smo dužni RBV još 47 miliona dinara, i to na ime kamata. S naše tačke gledišta, to je sporna cifra jer je Ustavni sud prošle godine osporio pravo da se kamate računaju po metodu "kamata na kamatu". U dogovoru s bankom tražićemo da ovlašćeni veštak proceni kolike su zapravo naše obaveze... - tvrdi Popović, uz opasku da se nada da će dug prema RBV izmiriti u narednih nekoliko meseci.

REAKCIJE JEMACA

Aleksandar Šapić
Nisam o tome pričao ni kad sam davao jemstvo, pa neću ni sad.

Dušan Elezović
Ne razgovaram sa novinarima Informera.

Zoran Milešević
Obaveze prema nama izmirene su još pre godinu dana.

Njegova prethodnica Tamara Tripić juče se nije oglašavala ovim povodom. Do zaključenja ovog broja iz Razvojne banke Vojvodine u stečaju nismo dobili nikakav komentar.

Povlašćeni položaj

Na drugoj strani, profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić tvrdi da je DS dobio povlašćenu kamatu od RBV.


- Kamatna stopa koju su dobile demokrate bila je niža od tržišne, iako je na godišnjem nivou ona iznosila oko 20 odsto. Međutim, važno je uzeti u obzir šta je DS ponudio kao obezbeđenje za dobijanje kredita. Ovde nisu dali kvalitetne garancije banci i zato je kamata trebalo da bude znatno veća od one koju je banka dala - ističe Hanić.

Hronologija

* 8. 6. 2012. potpisan Ugovor o kratkoročnom dinarskom kreditu od 360.000.000 dinara

* 4. 3. 2013. banka pokrenula postupak prinudne naplate blokadom računa DS

* 29. 4. 2013. zaključen prvi aneks ugovora, rok otplate produžen na 18 meseci, unete dodatne garancije u vidu novčanih depozita i nekretnina

* 30. 4. 2013. banka deblokirala račun DS, naplaćeno 109.300.279 dinara

* 21. 5. 2013. zaključen drugi aneks ugovora

* 27. 1. 2014. RBV aktivirala namenski depozit, naplaćeno 96.757.277 dinara

* 25. 2. 2015. banka poslala opomene funkcionerima koji su kao garanciju dali nekretnine

* 20. 3. 2015. dug DS prema RBV iznosi još 47.560.413 dinara

Napomena: račun DS je u neprestanoj blokadi 288 dana, počev od 5. 6. 2014.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija