• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.04.2015

22:30

OTKRIVAMO Đinđićev telohranitelj UHAPŠEN U LIBIJI!

Politika

OTKRIVAMO Đinđićev telohranitelj UHAPŠEN U LIBIJI!

Podeli vest

Srđan Babić, nekadašnji član obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, uhapšen pod misterioznim okolnostima u libijskom gradu Mizrata. Babića privele lokalne vlasti zbog problema sa agencijom za obezbeđenje za koju je radio


Bivši telohranitelj Zorana Đinđića Srđan Babić uhapšen je pod misterioznim okolnostima u libijskom gradu Mizrata zbog navodnih problema sa francuskom firmom u kojoj je radio kao obezbeđenje, saznaje Informer.

Babić nam se javio u subotu, posle prvog hapšenja, ali su ga ponovo priveli u nedelju. Radimo sve da ga oslobodimo
Oliver Potežica,
ambasador Srbije u Libiji

Babića, koji je bio uz Đinđića u trenutku atentata (pogledajte okvir), privele su regularne libijske vlasti pod optužbom da njegova agencija za obezbeđenje nije radila u skladu sa zakonom i on se trenutno nalazi u pritvoru u Mizrati. Lokalne vlasti ne daju nikakve detalje o ovom hapšenju, a cela istraga vodi se u najstrožoj tajnosti.

Mutna posla

Kako saznajemo, Babić je hapšen čak dva puta, a jedan je od četvorice radnika ove francuske firme koji su i dalje u pritvoru, pošto su svi ostali pušteni.

Lekari u Sirtu dobro

Srpski lekari koji su pre dve nedelje dobrovoljno ostali u bolnici u gradu Sirtu, gde rade za ekstremiste Islamske države, dobro su i nemaju nikakvih problema, potvrdio nam je ambasador Oliver Potežica.
Što se tiče Dalibora Savičića, Srbina iz Beča kog je oteo ISIS, naša ambasada o njemu nema informacija jer je on austrijski državljanin.

- Srđan Babić je u Libiji radio za jednu francusku agenciju za obezbeđivanje ljudi, a tamo se našao pod vrlo kontroverznim okolnostima. Zna se da je u Srbiji, pored toga što je radio u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića, bio povezan i sa nekim bezbednosnim službama. Tim kanalima je i otišao u Libiju, gde se bavio onim što najbolje zna - obezbeđivanjem - kaže naš sagovornik upućen u detalje Babićevog hapšenja.

Prema njegovim rečima, niko ne zna zašto je tačno Babić uhapšen i kakve to probleme ima njegova firma.
- Po njega su u subotu došli pripadnici regularne libijske policije i uhapsili ga. Navodno, njegova firma ima probleme sa papirologijom, ali je vrlo verovatno da se iza toga krije nešto krupnije. Ispitali su ga pa pustili, ali je u nedelju ponovo priveden. U međuvremenu je uspeo da kontaktira našu ambasadu u Tripoliju, ali mu to nije mnogo pomoglo. Od 13 njegovih kolega koliko je uhapšeno, u zatvoru je zadržano samo četvoro, on i još trojica. Niko ne zna kad će biti pušten i šta će s njim dalje biti... - priča naš sagovornik, vrlo zabrinut za Babićevu sudbinu.

Obaveštena ambasada

Kako smo saznali, Srđan Babić je zatražio pomoć od srpske ambasade već nakon prvog informativnog razgovora, na koji je pozvan u subotu pre podne u libijsku policiju. Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica uverio nas je da naši zvaničnici čine sve da se Babić što pre nađe na slobodi.

Bio sa premijerom u
trenutku atentata

Srđan Babić je bio deo obezbeđenja ubijenog premijera Zorana Đinđića, a nalazio se ispred zgrade Vlade u trenutku kada je izvršen atentat na njega 13. marta 2003. godine. Pojedini mediji su, pišući o atentatu, naveli da je Babić bio zadužen za obezbeđivanje lokalnih zgrada i da nije primetio otvoren prozor i postavljeno ćebe u zgradi u Ulici admirala Geprata, iz koje je Zvezdan Jovanović pucao na premijera Đinđića.
Babić je poslednjih godina vodio privatnu firmu koja se bavila obezbeđenjem, a u Libiji je sve do hapšenja sarađivao sa misijom Evropske unije.

- Prvi put su ga priveli u subotu i on nas je odmah obavestio. Svega 24 sata kasnije pozvali su ga da se ponovo javi u libijsku policijsku stanicu. Od tada užurbano radimo da ga što pre oslobode. Ipak, ne možemo da garantujemo da će to biti za dva ili pet dana - istakao je Potežica.

Ambasador potvrđuje naša saznanja da je Babić u ćeliji sa trojicom kolega koji su takođe strani državljani.
- Zajedno sa Babićem privedeno je deset Libijaca iz iste francuske firme, koji su odmah po obavljenom ispitivanju pušteni na slobodu. Međutim, Babić je sa trojicom stranaca još uvek tamo - objašnjava Potežica.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je zbog izuzetno komplikovane situacije u Libiji reč o veoma delikatnom slučaju, zbog čega ne mogu da otkriju detalje hapšenja.
- Tačno je da je Srđan Babić uhapšen, međutim otkrivanje detalja istrage može samo da naškodi naporima naše države da on bude oslobođen - kratko su poručili u resornom ministarstvu.

Borbe ISIS i libijskih snaga u Mizrati

Mizrata se nalazi oko 825 kilometara istočno od Tripolija i oko ovog grada se poslednjih dana vode velike borbe regularnih libijskih snaga i ekstremista Islamske države. Pre dve nedelje u žestokim sukobima poginulo je dvadesetak boraca, ali se grad i dalje nalazi pod vlašću Libijaca, koji odolevaju napadima islamista.
Inače, Mizrata je praktično poslednjih godina neprekidno u ratnom stanju, pošto su se oko nje najpre vodile žestoke borbe pobunjenika i pristalica svrgnutog predsednika Muamera Gadafija, a sada ovaj grad regularne libijske vlasti brane od džihadista.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 9 godina

Zadrzani su, nisu uhapseni, ali im je ograniceno kretanje. Inace je firma za koju rade jedina strana firma u Libiji koja jos uvek pruza fizicko-tehnicko obezbedjenje stranim ambasadama i diplomatskom koru, kao i obezbedjuje strane radnike na naftnim postrojenjima. Sve ostale strane (i izvikano profesionalne) firme su odavno pobegle jedino je Argus ostao. A to zadrzavanje je u cilju zastrasivanja stranih kompanija za obezbedjenje kako bi lokalne "milicije" preuzele njihov posao, pre svega oko obezbedjivanja naftnih postrojenja. To je sustina, samo novac.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija