• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.04.2015

08:48

ĐURIČ: Srbi neće da budu ikebana u kosovskim institucijama!

Politika

ĐURIČ: Srbi neće da budu ikebana u kosovskim institucijama!

Podeli vest

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je sinoć da Srpska lista nije u kosovske institucije ušla da bi bila "ikebana" i najavio da će se u njih vratiti onog momenta kada bude izgledno da u kosovskoj vladi neće biti dekoracija

Ðurić je podsetio da postoji koalicioni sporazum Srpske liste i da je dovoljno da u Prištini demonstriraju ono što su već preuzeli i da poštuju dogovoreno, naglasivši da Priština nikada neće odlučivati ko će da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ðurić je u intervjuu TV Most iz Zvečana rekao da izjave kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, koje se odnose na Civilnu zaštitu nisu tačne i objasnio da neće doći do njihove transformacije u bilo koje odeljenje oružanih snaga Kosova.

- Vlada Srbije je dobila i pisane garancije od NATO da neće dozvoliti da bilo kada, bez naše saglasnosti, na sever Kosova i Metohije dolaze bilo kakve tzv. oružane snage Kosova - rekao je on. 

Ðurić je dodao da na Kosovu mogu da budu samo dve oružane snage, a to su Kfor pod mandatom UN i Vojska Srbije uz odobrenje glavnokomandujućeg Kfora.

Istakao je i da niko ko sada radu u Civlnoj zaštiti neće ostati bez posla, već će se integrisati u institucije koje funkcionišu na Kosovu.

- Deo njih će raditi iste poslove koje danas rade u Civilnoj zaštiti u okviru Sektora za vanredne situacije na severu Kosova i Metohije, jedan deo će raditi u zatvoru, neki će raditi druge poslove ali niko neće imati manju platu - rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde i Vlada Srbije pripremaju poseban zakon kojim će biti uređen položaj sudija koji će raditi u pokrajinskim pravosudnim institucijama.

- Ti ljudi će imati zagarantovan položaj u okviru zdravstvenog i socijalnog sistema Srbije, primaće visoke nadoknade kakve su i do sada primali u dinarima od Srbije u drugoj formi, a primaće i plate od pokrajinskih institucija", rekao je on i dodao da će nosioci pravosudnih funkcija raditi za svoju državu kao što bi radili i da se sve ovo nije desilo u prethodnih 15 godina.

Eventualno usvajanje rezoluciji o genocidu Srba nad Albancima 1999. godine Ðurić je okarakterisao kao političku avanturu političkih avanturista kojima je verovatno nečista savest zbog sopstvene uloge u dešavanjima 1999. godine.

- Mislim da je veoma važno da se što pre osnuje Međunarodni sud koji će ispitati ulogu terorističke OVK u dešavanjima 1999. godine i da je zbog pomirenja srpskog i albanskog naroda veoma važno da oni koji su najodgovorniji za zločine koje je OVK nesumljivo počinila ovde na Kosovu i Metohiji budu izvedeni pred lice pravde - rekao je on.

Prema njegovim trečima, nije dogovoreno uklanjanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

- To nije dogovoreno. Dogovorili smo u avgustu prošle godine da se po pitanju uređenja tog dela Kosovske Mitrovice, koji se odnosi na most i na dva trga sa jedne i sa druge strane mosta na Ibru, dogovore dva gradonačelnika i kada se to dogodi, a tamo stoji da to rešenje mora da zadovolji interese i stavove građana severne i južne Mitrovice, tog trenutka može da se pristupi stvaranju tog rešenja - rekao je on.

Đurić je poručio da institucije Srbije neće na Kosovu postojati u manjem obimu nego što postoje danas.

- Finansije iz Beograda neće postojati u manjem obimu nego što je to danas i ni jedan dinar ulaganja neće biti manje. Mi smo naš deo, najteži deo sprovođenja Briselskog sporazuma završili, nemamo više nikakve obaveze, sem da stvaramo Zajednicu srpskih opština, da zapošljavamo nove ljude, da stvaramo uslove da neka nova privreda živne i to je jedini zadatak koji imamo - zaključio je Ðurić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija