• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2015

22:00

PRODAJA TV B92 I PRVA Ameri nude 100, Grci traže čak 200 miliona

Politika

PRODAJA TV B92 I PRVA Ameri nude 100, Grci traže čak 200 miliona

Podeli vest

Američki investicioni fond KKR, na čijem čelu je bivši direktor CIA general Dejvid Petreus, spreman je da za TV Prva i B92 plati 100 miliona evra, dok grčka "Antena grupa" za ove dve televizije traži duplo više, čak 200 miliona evra! Ovo je Informeru juče potvrđeno u više odlično obaveštenih izvora

Kako saznajemo, tajne pregovore o prodaji dve televizije u ime KKR vodi srpski biznismen Dragan Šolak, jedan od osnivača kablovskog operatera SBB koji je oktobra 2013. prodao Amerikancima, a sada se nalazi na čelu "Junajted grupe", ćerke firme KKR.

Obe strane ćute

"Junajted grupa" u Srbiji već upravlja poslovanjem SBB, "Grand televizije", "Grand produkcije" i TV N1, vlasnik je i osam TV kanala Sport kluba, kao i specijalizovanih kanala Ultra i Sinemanija.

To me ne čudi, jer KKR tako širi svoj uticaj u Srbiji!
Aleksandar Vlajković, UTE

Prema rečima našeg izvora, Amerikanci su spremni da za TV Prva i B92 plate i više od 100 miliona evra!

- Predstavnici porodice Kirijaku, koja je vlasnik "Antena grupe", muški su zacepili cenu i traže čak 200 miliona evra. Naravno, može se očekivati da Grci spuste tu početku cenu, kao i da Amerikanci podignu svoju ponudu... Ako tajni pregovori koji već izvesno vreme traju u Atini uspeju, dogovor bi mogao da bude objavljen već krajem meseca - ističe naš sagovornik. Zvanično, ovim povodom se juče nisu oglašavali ni predstavnici "Junajteda", kao ni "Antena grupe".

Profesor FPN Rade Veljanovski upozorava da se u slučaju kupovine ove dve televizije otvara pitanje "gomilanja moći".

- Regulatorna tela u takvim slučajevima treba da istraže da li neka politička opcija, grupa ili pojedinac dominiraju njihovim informativnim, ali i celokupnim programom. Formalno, po novom zakonu, kao nedozvoljena medijska koncentracija računa se udeo u gledanosti od 30 odsto, a ne broj TV i radio stanica. Zbog toga bi, ukoliko KKR kupi B92 i Prvu, bilo neophodno da se izvrši istraživanje koliki ukupni udeo u gledanosti imaju njihove televizije - objašnjava Veljanovski.

Gomilanje moći

S njim se slaže i predsednik Udruženja televizijskih eksperata Aleksandar Vlajković, koji kaže da KKR kupuje ove dve televizije ne da bi širio biznis, već da ih neko drugi ne bi zauzeo.

- To me ne čudi, jer tako šire svoju moć i uticaj. Pritom, KKR zahvaljujući monopolskom položaju SBB zarađuje i od svih kablovskih operatera, a nemaju nikakvu obavezu prema državi - upozorava Vlajković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PAVLE

pre 9 godina

DOBRO JE ZNATI - KO JE VLASNIK! I ŠTA NAM SE SPREMA.... TAKVA ĆE BITI I UREĐIVAČKA POLITIKA, ŠTO ZNAČI SNN SUTRA MOŽEMO GLEDATI I SLUŠATI (LAŽI) NA DOMAĆOJ FREKVENCIJI I BEZ PREVODIOCA! O HVALA LIBERALNOJ DEMOKRATIJI KOJA NAM PODARI TAKVE DUŠEBRIŽNIKE, KOJI ĆE NAS UČITI DOBRU I ZLU -A PALITI SVEĆU "MILOSRDNOM ANĐELU" ,ZA NAŠE DOBRO! KO ZNA ZAŠTO JE TO DOBRO? MOŽDA ĆEMO ONDA PROGLEDATI I SHVATITI - "ZNAKOVE POKRAJ PUTA" !?

super

pre 9 godina

jedva cekam. ionako ne gledam tv, ali tad cu bar imati razlog i da obrisem ta dva kanala!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija