• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2015

16:44

FARSI NEMA KRAJA! Šef Euleksa: Ivanović ostaje u pritvoru

Politika

FARSI NEMA KRAJA! Šef Euleksa: Ivanović ostaje u pritvoru

Podeli vest

Šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavio je da nema uslova da Oliver Ivanović bude pušten iz pritvora da se brani sa slobode, dok ne budu saslušani svi svedoci.

- Taj proces je tek počeo, saslušan je 21 svedok, ostalo je još 38. Sudija je odlučio da, dok se svi ne saslušaju, nema uslova da osumnjičenog pusti da se brani sa slobode. Sudija je sudija, i on odlučuje da li su garancije dobre. Nije na šefu misije (Euleksa) da o tome odlučuje - rekao je Meuči za RTS. 

Meuči je, odgovarajući na pitanje zašto ne prihvataju garancije Vlade Srbije za puštanje Ivanovića iz pritvora, za razliku od procesa u kojima su okrivljeni Albanci, naveo da ima slučajeva koji su otišli dalje - svedoci su saslušani i nema tehničkih opasnosti za dokaze. 

- U takvim slučajevima ih obično puste - rekao je šef Euleksa, ističući da su Euleksove sudije i tužioci nezavisni i da donose odluke po savesti. 

Meuči je, povodom toga što je otvoren konkurs za srpske sudije na Kosovu i Euleks prikuplja prijave i selektovaće kandidate, rekao da je Euleks spreman da pružio pomoć Beogradu i Prištini u sprovodenju dogovora koji postignu. 

- Šta je sadržaj tog dogovora, uključujući i uslove za sudije, to nije do nas. Mi smo tu da asistiramo stranama. Za sada dogovor nije konačan - rekao je on. 

Pre desetak dana nezavisni izvestilac Žan-Pol Žake predao je svoj izveštaj o optužbama za korupciju u Euleksu. 

- Sa olakšanjem mogu da kažem da izveštaj pokazuje da su optužbe za korupciju neosnovane. U izveštaju piše da Misija nije radila protivzakonito, da nije pokušavala da spreči objavljivanje optužbi i da su interne istrage otvorene pravovremeno. Tužilac koji je izneo slučaj pred medije nije bio žrtva diskriminacije - naveo je Meuči. 

Tanjug



Na konstataciju da se izveštaju previše često koristi reč "neuspeh" kada se govori o Misiji Euleksa, Meuči je rekao da je "izveštaj pravljen ne samo zbog optužbi za korupciju, već i da sagleda situaciju oko implementacije mandata". 

- A mandat nam je da omogućimo da kosovske institucije izgrade pravni sistem koji je potpuno nezavisan od politike i drugih pritisaka. I efikasan - primetio je Meuči. 

Prema njegovim rečima, budući da je korupcija vrlo zastupljena na Kosovu uopšte, Misija EU treba da napravi neki set pravila prema kojima će se upravljati u budućnosti.

- Mislim da to pokušavamo da uradimo i ponekad mi se čini da smo poput lekara u bolnici. Da li krivite lekare za, recimo, epidemiju gripa - primetio je Meuči i dodao da se sistem menja, iako ima mnogo primedbi. 

Prema njegovim rečima, primedbe su sve bolje argumentovane, što znači da postoji spremnost da se bore za bolje pravosuđe na Kosovu, "što pruža veću nadu" uz napredak koji se vidi svakodnevno. 

- Ako posmatramo policiju i to kako se ona sada odnosi prema ljudskim pravima i s koliko profesionalizma rešava teške situacije, onda je pomak ogroman. Ako gledamo krivične procese, tu ima mnogo slabih tačaka. Što se tiče optužbi iznesenih u izveštaju Dika Martija, njima se neće baviti Euleks već novouspostavljeno pravno telo - naveo je Meuči. 

Na konstataciju da je u fiokama Euleksa mnogi nerešeni slučajevi zločina nad Srbima, Meuči tvrdi da "svi slučajevi mogu biti ponovo otvoreni, i biće ponovo otvoreni kada se pojave novi dokazi i novi svedoci".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 8 godina

euleks direktno podrzava terorizam,na srpskoj okupiranoj teritoriji pod njihovom kontrolom borave teroristo i izvode teroristicke akcije na teritoriji drugih drzava.sude ljudima koji nemaju veze sa zlocinima a zlocince salju po europskim gradovima da pregovaraju u ime terorista.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija