• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.04.2015

17:38

POČINJE "BEOGRAD NA VODI"! Mali: Prva faza gotova do 2019. godine!

Politika

POČINJE "BEOGRAD NA VODI"! Mali: Prva faza gotova do 2019. godine!

Podeli vest

Profit od prodaje stanova izgrađenih u prvoj fazi biće uložen za gradnju novih projekata u "Beogradu na vodi"... Od 3,5 milijardi evra ukupnih investicija Srbija će uložiti 270 miliona

Prva faza projekta "Beograd na vodi" biće gotova do 2019. godine i tada će biti izgrađeni glavna kula, dva stambena kompleksa, poslovni i tržni centar, kao i hotel!

Gradnja počinje već na leto, čim se obavi eksproprijacija zemljišta
Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

Ovo je za Informer potvrdio gradonačelnik srpske prestonice Siniša Mali, napominjući da će u taj deo izgradnje biti uloženo 300 miliona evra. 

Mali je objasnio da će preostale dve faze biti finansirane od novca koji će biti zarađen prodajom stanova iz prve faze, a plan je da kompletan projekat na kraju bude vredan 3,5 milijardi evra!

Od te sume Srbija će uložiti 270 miliona evra.

Sve isplanirano

Prvi čovek Beograda kaže da je kapitalni prestonički projekat podeljen u tri glavne faze.

Ovde ubaci tekst

- Eksproprijacija zemljišta treba da bude gotova za dva do tri meseca, a odmah potom kreće gradnja. U prvoj fazi će se graditi dve stambene kule, tržni centar, velika kula, poslovni centar i hotel. Investitor daje 300 miliona evra početnih investicija i to je dovoljno za 300.000 kvadrata. Sve to bi trebalo da bude gotovo do 2019. godine. Od profita koji bude usledio kreira se novi kapital i nove investicije u drugoj i trećoj fazi. To je dovoljno, a ukoliko se ne obezbedi, opet će investitor dati novac - istakao je Mali.

tanjug/beta

"Beograd na vodi" u brojkama

3,5 milijardi evra vredeće ceo projekat
300 miliona evra ulaže se u prvoj fazi
270 miliona evra uložiće Srbija ukupno u "Beograd na vodi"
2 miliona kvadrata će ukupno biti izgrađeno
32 odsto profita od prodaje nekretnina imaće Srbija

On je, međutim, dodao da ne može precizno da se kaže šta će se tačno raditi u ostalim fazama rada projekta.

- Kako se budu raščišćavali delovi Savskog amfiteatra, tako će se ići u gradnju drugih faza projekta. Ono što je važno jeste da je izmeštanje Železničke stanice predviđeno do 2019. godine i sa tim se otvara prostor za gradnju svih ostalih objekata - kaže Mali.

"Beograd na vodi" po fazama
 

1. faza
Do 2019.

Biće završeni
* velika kula
* dva stambena kompleksa
* poslovni centar
* tržni centar
* hotel
* izmeštanje Železničke stanice

2. faza
Do 2035.
Biće završeno 50% radova
* preostali stambeni i poslovni kompleksi
* zelene površine
* škole i vrtići

3. faza
Do 2045.
Završetak svih preostalih radova

 

 

Predviđeno je da u periodu od 20 do 30 godina Srbija uloži ukupno 270 miliona evra, uz to što obezbeđujemo i zemljište na kojem će se graditi.

- Princip je da onaj ko ulaže zemljište dobija 20 do 30 posto profita. Mi smo dobili više od toga, 32 odsto. Važno je da tu zemlju nismo prodali, dali smo je pod zakup na 99 godina. Postoji mogućnost raskida ugovora ukoliko investitor ne uradi 50 odsto projekta u narednih 20 godina. Dakle, ne postoji rizik i tada se zemljište vraća nama - naveo je Mali.

Novo iskustvo

Ekonomista Dragovan Milićević ističe da je ovo prvi projekat ove vrste koji se radi u Srbiji.

- U tom smislu mi nemamo mnogo iskustva sa tim koliko bi dugo trebalo da se radi i koliko obično koštaju ovakva ulaganja. Postavlja se pitanje koliko će tačno finansijsko ulaganje Srbije biti i koliki je rok povraćaja novca - smatra Milićević.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mitar

pre 8 godina

"3. faza Do 2045. Završetak svih preostalih radova." Ja ću umreti do tada... :(

stanko

pre 8 godina

kad si ekonomski zavisan od drugih padas i u politicku Sinisa Mali

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija