• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2015

18:49

VILHELM PORUČIO: Ne tražimo od Srbije da bira između Rusije i EU!

Politika

VILHELM PORUČIO: Ne tražimo od Srbije da bira između Rusije i EU!

Podeli vest

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da niko ne traži od Srbije da bira između EU i Rusije, precizirajući da se od Beograda kao kandidata za članstvo traži da uskladi spoljnu politiku sa EU, "ali postepeno"

- Mi znamo i cenimo to što Srbja ima dobre odnose sa Rusijom i uvek ih je imala. To je normalno i bilo bi čudno da ova jaka veza između Srbije Rusije ne postoji. To moze biti prednost, niko ne traži od Srbije da se opredeli - rekao je Vilhelm gostujući u emisiji Pravi ugao na RTV.

Komentarišući činjenicu da Srbija nije stala na stranu EU kada su u pitanju sankcije Rusiji nemački ambašador je rekao da to "nikada nije ni traženo". 

Cenimo dobre odnose Srbije i Rusije. To može biti prednost, niko od vas ne traži da birate

Hajnc Vilhelm

Vilhelm je negirao i da EU vidi kao problem to što će predsednik Nikolić prisustvovati paradipovodom Dana pobede u Moskvi 9. maja.

- Nemamo nikakav problem sa tim sto predsednik Srbije ide u Moskvu. Nemačka kancelarka ide 10. maja u Moskvu - rekao je on. 

Kada je reč o usklađivanju politike Srbije sa spoljnom politikom EU Vilhelm je precizirao da to treba da dođe postepeno.

- To treba da dođe postepeno. Srbija u ovom trenutku nije u obavezi da se složi sa svim stavovima EU - rekao je nemački ambasador.

On je pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-om.

- Mislim da rade dobar posao, teško je vreme i što se tiče ukrajinkse krize, ali dobro se nose s tim -zaključio je Vilhelm. 

Nema novih uslova

Govoreći o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Vilhelm ponovio da nema novih nemačkih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, ali je rekao da je potrebno učiniti više u primeni Briselskog sporazuma koji je ključan za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu, na kome Nemačka insistira kao na jednom od prvih koja treba otvoriti. 

On, ipak, nije isključio mogućnost da prvo poglavlje bude otvoreno u junu.

Insistiramo na punoj primeni Briselskog sporazuma


- Mi mislimo da poglavlje 35 o Kosovu mora biti jedno od prvih poglavlja koja se otvaraju zajedno sa poglavljima 21 i 23. Bilo bi dobro da srpska vlada postigne dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), jer će to omogućiti otvaranje poglavlja - rekao je Vilhelm. 

Ambasador je podsetio da je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer prošle nedelje jasno rekao da nema novih uslova za otvaranje poglavlja (35) od strane Nemačke. Jedini uslov je normalizacija odnosa sa Prištinom, odnosno primena Briselskog sporazuma, ponovio je Vilhelm gostujući u emisiji Pravi ugao na RTV. 

- Naš ministar je rekao da postoji interesovanje da prvo poglavlje bude otvoreno što pre, ali naravno postoje uslovi. To, međutim nisu nemački uslovi - precizirao je Vilhelm, napominjući da otvaranje poglavlja 35 traže sve članice EU. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEMCI SU MALO VECI RUSI OD NAS

pre 8 godina

Umesto gospodina Konuzina sada gospodin Hainc izlazi i govori sta su srpski interesi jer se vise od spinova i lazi ne moze ziveti. Hvala Nemcima!!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija