• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.05.2015

10:49

KIDNAPOVAN JAVNI SERVIS Žuti Bujke sprema čistku na RTS!

Politika

KIDNAPOVAN JAVNI SERVIS Žuti Bujke sprema čistku na RTS!

Podeli vest

Prvi na udaru "Bujketove čistke" naći će se urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović, za koga novi direktor kaže da je "previše blizak SNS"... Iz istog razloga sa ekrana sklanja Vesnu Damjanić Branković, Ivanu Čkonjević, Oliveru Jovićević i Gorislava Papića

Dragan Bujošević, koga je Upravni odbor RTS u utorak izabrao za novog generalnog direktora Javnog servisa, formalno još nije preuzeo funkciju, ali već uveliko sprema čistku "nepodobnih kadrova" u Informativnoj redakciji državne televizije.

Nema sumnje da je, u trenutku kad traje rat zapadnih sila i vlasti oko uticaja na medije, izbor Bujoševića na čelo nauticajnijeg srpskog medija više po volji prvih nego drugih
Željko Cvijanović

Bujošević je deklarisani pristalica Demokratske stranke i dugogodišnji porodični prijatelj Čedomira Jovanovića, a na čelo RTS izabrali su ga članovi Upravnog odbora koji su takođe neskriveni dugogodišnji simpatizeri i saradnici DS (pogledajte tekst u okviru).

Novi direktor je probranim novinarima i urednicima na Javnom servisu već u utorak uveče i tokom jučerašnjeg dana telefonirao i poslao SMS poruke u kojima ih obaveštava o svojim kadrovskim rešenjima!

Podobni i nepodobni

Informer je juče imao uvid u neke od tih poruka, a razgovarali smo i sa više novinara i urednika RTS koji se slažu da će se prvi na udaru "Bujketove čistke" naći glavni i odgovorni urednik Nenad Lj. Stefanović, za koga novi direktor procenjuje da je "previše blizak SNS"?!

Bujoševićeva lista za čistku

Nenad Lj. Stefanović
Vesna Damjanić Branković
Ivana Čkonjević
Olivera Jovićević
Gorislav Papić

Bujoševićevi "favoriti"

Nataša Mijušković
Jelena Obućina
Olivera Kovačević

- Žuti Bujke je, po svemu sudeći, rešio da od RTS napravi žutu televiziju! Iako je u prvim izjavama za medije više puta ponovio da zasad neće ništa menjati u uređivačkoj politici, on zapravo već sprema veliku čistku. Pored Stefanovića, teško da će na svojim pozicijama ostati Vesna Damjanić Branković, Ivana Čkonjević, a verovatno će se ekrana nestati i Olivera Jovićević i Gorislav Papić. Za sve njih Bujke kaže da su "previše bliski SNS i Vučiću! - prenosi naš sagovornik, inače visoko pozicioniran urednik Javnog servisa. Prema njegovim rečima, Bujošević je već napravio spisak svojih "favorita"...

- Kod Bujketa se najbolje kotiraju Nataša Mijušković i Jelena Obućina - tvrdi naš izvor.

Političari, novinari i medijski eksperti sa kojima smo juče razgovarali slažu se u oceni da su izborom Dragana Bujoševića za generalnog direktora RTS pale su u vodu sve teorije o navodnoj cenzuri i "apsolutnoj kontroli medija" koju navodno sprovodi premijer Aleksandar Vučić.

Delio otkaze po političkoj liniji

public/tanjug

O načinu rada Dragana Bujoševića svedoči i predsednica UNS Ljiljana Smajlović, koja se priseća da je mnogo novinara imalo loše iskustvo sa njim.
- Za njegovog mandata u "Politici" odlični novinari su oterani ili su dobili otkaz pod političkom prinudom. Moja je obaveza da se solidarišem sa njima - objašnjava Smajlovićeva.

Bivši direktor RTS, glavni urednik "Pečata" Milorad Vučelić smatra da je "nepetljanjem u rad članova UO RTS" ova vlada pokazala da je potpuno opredeljena ka evropskim integracijama.

- Bujoševića su izabrali žuti. Javna je tajna da u UO RTS sede skoro isključivo ljudi bliski demokratama. Smatram da je izbor Bujoševića novi uspon žutog sektora u javnom i političkom životu - naglašava Vučelić.

Slično misli i glavni urednik "Večernjih novosti" Ratko Dmitrović, koji izbor Bujoševića na čelo Javnog servisa ocenjuje kao povratak miljenika demokrata i LDP na javnu scenu i preuzimanje ključnih funkcija u kulturi i informisanju.

 

- Vrlo je interesantno šta o Bujoševiću piše u depešama američke ambasade koje je objavio Vikiliks, a odnose se na vreme kada je on bio na čelu "Politike". Tu leži odgovor na pitanje ko je i zbog čega izabrao novog direktora RTS. Nemam nikakvu dilemu oko toga kako će ovo da se završi - direktan je Dmitrović.

Novinar Željko Cvijanović takođe smatra da je na izbor Dragana Bujoševića za direktora RTS veliku ulogu odigrala međunarodna zajednica, odnosno zapadne sile.

- Nema sumnje da je, u trenutku kad traje rat zapadnih sila i srpske vlasti oko uticaja na medije, izbor Bujoševića na čelo nauticajnijeg srpskog medija više po volji prvih nego drugih. Izbor Bujoševića bitno smanjuje mogućnost otpora srpske vlade zahtevima zapadnih sila, u vreme kada treba da se donesu više nego važne odluke o Kosovu, NATO i Rusiji - kaže Cvijanović.

Kriju protivkandidate

Predsednik UO RTS Zoran Popović za Informer kaže da je izbor za generalnog direktora RTS prošao uspešnije nego što je očekivao, ali nije želeo da otkrije ko su sve bili kandidati u užem krugu izbora.
- Na konkurs se prijavilo 26 kandidata, ali je proveru konkursne dokumentacije i ostale uslove konkursa zadovoljilo njih jedanaest. Oni su članovima UO RTS izložili svoje programe i planove za vođenje ove medijske kuće. Pošto su članovi UO dobro proučili njihove programe i sabrali utiske posle intervjua koji su obavljeni sa svakim kandidatom pojedinačno, pristupilo se glasanju - objašnjava Popović. 

Blizak sa svima?

Na drugoj strani, politički analitičar Branko Radun smatra da je Bujošević "prihvatljivo rešenje" za vlast, ali i za opoziciju.

- Ime čoveka koji je izabran na čelo Javnog servisa nije iznenađenje, jer je Bujošević poznati novinar i urednik. Mislim da je blizak sa svima. On je izabran jer predstavlja prihvatljivo rešenje za žute, ali u isto vreme vrlo lepo pravi balans i sa političarima vladajuće većine. Dobro je što je na čelo RTS došao čovek koji ume da pravi kompromis - ocenjuje Radun.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da je u izbor novog direktora Javnog servisa umešana politika.

- Siguran sam da je njegov izbor bio politički motivisan, mada mi je teško da poverujem da je postavljen mimo volje vlasti. Bez obzira na to, od svih predloženih imena Bujošević je bio najozbiljniji kandidat - objašnjava on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BUJOSEVIC KONTRAOBASTEJAC

pre 8 godina

Ja se nadam da smo i mi Srbi odskolovali jednog dvostrukog agenta i dobrog kontraobavestajca. Ako ne bude tako ima svi urednici i TV voditelji da dobijaju batine cim se zavrsi TV dnevnik :)

OBUCINA JE OGAVNA

pre 8 godina

Zena bez dikcije sa akcentom koji je neprimeren provincijskoj televizoji negde u dijaspori!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boban

pre 8 godina

Dabogda uredjivao kucu onom ko je dozvolio da ga izaberu mi nemamo vlast nego one koji slusaju ambasade a ovog mi necemo da placamo znamo njegove emisije antidrzavne i kome je prosledjivao podatke zuti kabadahija.Srbijo srami se kad nemas vlast.

Boža prorok

pre 8 godina

Mislim da će da napravi veliku bruku smenom Nenada Stefanovića .Čovek je gospodin novinar ,nepristrasan leži mu taj posao .Možda je bilo pametno njega staviti na čelu RTS a .Bujeke je vrdelamast ali nek mu je Bog u pomoć .RTS je napravio veliku glupost ,što nije uzeo da odradi kablovsku ,već dopustio da to dobioje SBB.

aa

pre 8 godina

stefanovica niko i ne smenjuje, njemu je jos u novembru istekao drugi mandat. jedino ako moze da se kandiduje i treci put

Netgazda

pre 8 godina

ne možete biti blizu SNSA ako želite da budete reporter, to nije fer. TV novinar mora biti nepristrasan, i jednostavno predstaviti novosti. Ako želite da gledate SNS simpatizere, gledajte TV Pink.

PAVLE

pre 8 godina

NIJE ON BAŠ TOLIKO "ŽUT", VIŠE MU DOĐE KAO "ŽUTO TREPĆUĆE"!

siniša

pre 8 godina

ŠTA RADI SINDIKAT ? ŠTA RADI UDRUŽENJE ? NEMA SOLIDARNOSTI - ZNAČI NISTE DOSTOJNI PROFESIJE KOJU - OBAVLJATE !!! HOĆETE ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO - NI ŠTRAJK NE ZNATE DA - ORGANIZUJETE !!! ( PRVO UPOZORENJA - NARAVNO!)

Srki

pre 8 godina

Ovom prilikom zelim da izjavim iskreno saucesce RTS-u!Uvek mi je bio antipatican,kao i njegov kucni prijatelj Ceda...Ceda voli belo,Bujke zuto...opasan tandem...\n

stanko

pre 8 godina

dobio je partijski zadatak , mora da ga izvrsi , kakav javni servis EVROPSKE SRBIJE !

Mile

pre 8 godina

Žutog Bujketa je UDBA po nalogu CIA dovela na RTS. Sad kad Bujošević udri u Orvelovsku prpagandu o katoličkoj Uniji Vatikana. Mi ćemo preskočiti i Vatikan, NATO i Brisel i uskočićemo u ledene vode Atlantika kao Titanik kad su potopili sve vatikanske protivnike. UDBA je dovela u RTS po nalogu CIA. RTS je bezimeno antisrpsko zlo od osnivanja 1958 g. To bezimeno katoličko zlo Srbiju drži u mrklom mraku i ruga se svemu što nam je sveto i što je srpsko! Doživeću, daće Bog gospod, da dočekam i pored toga što imam 82 g. da srpski sokolovi i zadnji kamen RTS-u izčupju iz zemlje, a ja ću doneti glogov kolac da ga da zabijem u zemlju!

srbenda iz backe topole

pre 8 godina

..Znaci Srbi nemaju vise pristupa RTS.u.. Jednoga dana treba da namirimo racune...................... NEMA NAM DRUGE.!!

Laki

pre 8 godina

Sta se drugo ocekivalo od bracnog para Light-Nikolic! RTS brisem, pocecu da gledam Nacionalni dnevnik (kakav dalekovidi naslov).

PAVLE

pre 8 godina

ŠTA JE TO, MALO, ŽUTO - I IDE TAKOVSKOM, GORE-DOLE ?

SAS

pre 8 godina

I,, kako da ja sada placam neku tv predplatu ili taksu zutacima, a jedva smo ih se resili, sramota,....i po cemu ce to biti javni servis, kako vidim bice zuti javni servis,,,,,ne zelim da me predstavlja zuti servis, dosta su nas unistavali, sutanovac, i onaj oljin svaler koji ne vodi politikum vec je po zanimanju mrzitelj premijera, pa kakav god da je taj premijer.....

stanko

pre 8 godina

Sad ste totalno zagulili stvar. Sa ovakvim prenosom parade u Moskvi bio bi red da neko podnese ostavku, kao ako nikako drukcije , moralni cin , pa da vidimo jeste li samo zuti ili ste pocrneli od bruke.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija