• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2015

12:04

NIKOLIĆ PORUČIO: Nećemo priznati nezavisno Kosovo zbog EU (VIDEO)

Politika

NIKOLIĆ PORUČIO: Nećemo priznati nezavisno Kosovo zbog EU (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da misli da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da Srbija to neće učiniti jer na takav uslov ne bi pristao ni jedan narod

- Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu - rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU, dodao je on.

- Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi - rekao je predsednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

- Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa Evropskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU!

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim evropskim zvaničnicima svoj stav da se u ovom trenutku ne slaže sa uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, biće u obavezi da vodi zajedničku spoljnu politiku.

- Za sada nismo članica EU, i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama - naglasio je Nikolić.

Ipak, objasnio  je Nikolić, problem Kosova i Metohije je pitanje koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU, i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države.

- Konkretno, jedan od ovih uslova je da potpišemo međusobno obavezujući sporazum. Iako EU govori da u procesu pregovora sa Srbijom ostaje neutralna po pitanju statusa Kosova, glavno je da su najuticajnije zemlje EU već priznale nezavisnost Kosova i Metohije - rekao je on.

On je podsetio da radi stupanja u EU zemlje moraju da ispunjavaju 34 kriterijuma, i tako je bilo za sve sadašnje članice EU, ali u slučaju Srbije, postoji još jedan kriterijum, i to upravo nerešen problem Kosova i Metohije.

- Mislim da prvo treba da se pokrene upravo ovo pitanje, kako bi smo razumeli kako evropske i nacionalne institucije vide odnose između Beograda i Prištine i koje postupke očekuju od Srbije u ovom kontekstu. Za sada se govori samo o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci sa strane Prištine se ni ne pominju - zaključio je Nikolić.

Pre 70 godina savladali smo veliko zlo!

Nikolić je uoči odlaska u Rusiju u izjavi za Tanjug istakao da je godišnjica pobede nad fašizmom veliki dan za sve građane sveta, a ne samo za građane Srbije. To takođe treba da znači mnogo i za sve državnike sveta, ne samo za mene - pre 70 godina savladali smo jedno veliko zlo, istakao je predsednik.

- Mnoge države nisu toliko aktivno učestvovale u borbi protiv fašizma, ali Srbija jeste. U skladu sa svojim mogućnostima, svojom snagom, Srbija je dočekala jedinice Crvene armije sa već organizovanom vojskom koja je četiri godine ratovala protiv fašizma i nacizma. Tako da proslaviti Dan pobede znači proslaviti dan uništavanja velikog svetskog zla i na taj način se obavezati da se to zlo nikada više ne ponovi - istakao je Nikolić.

Nikolić smatra da mnogi državnici u svetu "nisu svesni ludila koje je pomalo uhvatilo svet i nisu svesni toga da nas uvode u situaciju iz koje je proistekao Drugi svetski rat".

- Ja ne mogu da sudim o tome ko će doći na proslavu Dana pobede, ko neće, zašto neće... Svako ko vodi državu ima pravo da odlučuje na način za koji smatra da je najbolji za njegove građane i državu - rekao je Nikolić.

Ističe da proslava pobede nad fašizmom nije bila prilika za svađu, već za pomirenje.

- Srbija nema neprijatelja, nema s kim da se miri, ali naši veliki prijatelji su počeli da se svađaju i to nikad nije dobro donelo, nijedna svađa u kojoj učestvuje više država u Evropi nije protekla bez rata i oni to treba da znaju - objasnio je predsednik.

Kako kaže, ostaje gorak ukus da su se zemlje pobednice udružile sa zemljama koje su izgubile rat i čiji su predstavnici učinili veliko zlo u svetu.

- Ujedinila ih je želja da ne uveličaju proslavu na Crvenom trgu koja je imala priliku da bude svetska proslava. Ne znam zašto Pariz, London, Berlin i Rim nisu organizovali proslavu, Moskva jeste i trebalo je tamo da se prisustvuje - zaključio je Nikolić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija