• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

22.05.2015

18:33

DAČIĆ UVERAVA: Politika proširenja presudna za stabilnost EU

Politika

DAČIĆ UVERAVA: Politika proširenja presudna za stabilnost EU

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je danas u Tirani da politika proširenja predstavlja jedan od najznačajnijih instrumenata Evropske unije (EU) i to ne samo za obezbeđivanje stabilnosti regiona i njegov dalji ekonomski prosperitet, već i za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti čitave EU

- Glavni spoljnopolitički cilj Srbije ostaje nepromenjen, a to je, kao i do sada, članstvo u EU. Na putu ka ostvarenju ovog cilja, Srbija je demonstrirala svoju doslednost, kako kroz ostvarivanje ambiciozne reformske agende, tako i kroz konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom - izjavio je Dačić na na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

On je istakao da je Srbija završila proces skrininga sa najvišim ocenama i da je posle godinu i po dana nakon otvaranja pregovora o pristupanju, došlo vreme da se pređe na novu, zahtevniju fazu - da se otvore prva pregovaračka poglavlja.

Dačić je kazao da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana uspela da stabilizuje javne finansije, smanji fiskalni deficit, donese niz reformskih zakona i da su mere fiskalne konsolidacije stvorile osnove za završetak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i potpisivanje aranžmana iz predostrožnosti.

- Posebno bih želeo da istaknem i značaj prošlogodišnje posete predsednika Vlade Albanije Edija Rame Beogradu, za koju čvrsto verujem da je imala veliki uticaj ne samo na naše bilateralne odnose, već i na ceo region jugoistočne Evrope. Već naredne nedelje trebalo bi da usledi uzvratna poseta srpskog predsednika Vlade Aleksandra Vučića, što predstavlja samo još jedan dokaz uzlazne linije u međusobnim odnosima i opredeljenosti Srbije za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje - rekao je on.

On je Bugarskoj poželo uspeha povodom preuzimanja mesta predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija