• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.05.2015

09:30

VILHELM: Mora se rešiti pitanje Kosova!

Politika

VILHELM: Mora se rešiti pitanje Kosova!

Podeli vest

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da Nemačka želi da što pre budu otvorena pregovaračka poglavlja Srbije i da se mora rešiti pitanje Kosova

- Iz nemačke perspektive preduslov za otvaranje poglavlja je prvo da se otvori poglavlje 35, koje se odnosi na pitanje Kosova, a za otvaranje tog poglavlja preduslov jeste da se potpuno implementira Briselski sporazum - rekao je Vilhelm na TV Pink.

Ambasador Nemačke je ukazao da "tu još nedostaje osnivanje Zajednice srpskih opština i sada se s naporima vode razgovori na tu temu", a prema njegovim rečima, posle otvaranja poglavlja 35, mogla bi se se otvoriti i poglavlja 23 i 24.

- Što se tiče pregovaračkog procesa Srbije, imamo poseban problem da se pitanje Kosova mora isto tako rešiti - rekao je Vilhelm.

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose".

Vilhelm je ocenio da je poseta ministra za ekonomsku saradnju i razvoj u Vladi Nemačke Gerda Milera Srbiji bila važna i dobra i dodao da je Nemačka najveći bilateralni donator kako bi pomogla Srbiji da što pre stigne u EU.

On je istakao da Nemačka želi da se angažuje u oblasti dualnog stručnog obrazovanja i da učestvuje u revitalizaciji toplana.

Vilhelm je precizirao da je sada već 370 firmi sa nemačkim kapitalom aktivno u Srbiji, da će ih biti još više i da su to velika preduzeća koja se spremaju da ulažu u Srbiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 8 godina

Dragi Vilhelm - pitanje Kosova je rešeno još 1389. g. !!! Sve ostalo _ Vaša snoviđenja i svetske budalaštine !!! Marš u PM.!! Toliko, od mene....

STUDENT

pre 8 godina

Ma, da nam je da se Vas Nemaca - rešimo ! Lako bi mi za - Kosovo !!

Student

pre 8 godina

"Mora se rešiti pitanje Kosova","Mora se rešiti pitanje Kosova", " Mora se rešiti pitanje Kosova", "Mora se rešiti pitanje kosova"... i SVE tako dok ne priznate i POTPIŠETE - NEZAVISNOST !!!

Jovo

pre 8 godina

Da smo mi u poziciji Nemacke,Kako bih se mi ponasali ? ? ?

Pavle

pre 8 godina

Posle 2 svetska rata - pametno i odgovorno ...prema istoriji !

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Na pitanje o formulaciji "normalizacija odnosa sa Kosovom", Vilhelm je odgovorio da "normalizacija ne znači priznanje, nego da uspostavite dobrosusedske odnose". Добросуседски односи се успостављају између 2 суверене државе. Нити једној држави која је била у процесу кажимо пријема у ЕУ није постављено поглавље овог типа, а и ако јесте нешто слично као Кипру, оно је остављено као последње. Ствар је потпуно јасна, има да нас мрцваре исто као Турску једно 30-так година, чекајући да се појави нека влада која ће обавити признање, а у међувремену не би ме чудило да се ЕУ и распадне а признање тзв, КоСОВА остане као још један "споменик" наше историјске грешке. Биће прича, која би се могла свести на један графит: ЏАБЕ СТЕ КРЕЧИЛИ.

Pavle

pre 8 godina

Treba mu postaviti "trik" pitanje - "Ako Toma i Vučić sutra potpišu PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA" - da li bi po Vašem shvatanju Her Vili to značilo: konačno - REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA ? Baš me zanima šta bi Nemac odgovorio ?

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Мишљења сам да када би и сутра признали признали Косово као независну државу, не би прошло нити пола године, поставили би нови услов, ..., и нови услов,...., и нови услов. Игре без граница, а на крају те игре - остали би кратких рукава. ЕУ - не хвала. Auf Wiedersehen Deuschland!

Pavle

pre 8 godina

Normalizacija odnosa je floskula - koja formalno-pravno ne znači ništa!! Zato sa njome uporno se frljaju svaki put - da bi od nas isprovocirali "pravno tumačenje" - kojeg zapravo i nema !! Šta znači "normalno" ? Nešto što je za Vas normalno - meni recimo nije !! I obrnuto .... Za mene je normalizacija POTPUNO PRIZNANJE, ALI NE KOSOVA NEGO REZOLUCIJE 1244 UN. I TOGA SE VALJA DRŽATI DOK POSTOJI

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Потпуно си у праву. Али... формалним позивом ЕУЛЕКСУ, од стране последњег крватског бана Бориса Тадића, сами смо маргинализовали значај Резолуције, УН је бачена у други план, а снаге Еулекса (читај НАТО) су дошле само да доврше оно што су започели бомбардовањем 1999. године - створили су прву Нато државу. Резолуција никада и није спроведена до краја.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija