• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

29.05.2015

17:43

POPOVIĆ: Rusija da ostane gasni partner

Politika

POPOVIĆ: Rusija da ostane gasni partner

Podeli vest

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom"

- Očigledno je da je reč o izjavi koja je data sa namerom da se relaksiraju odnosi i omekša američka strana pred posetu Aleksandra Vučića Vašingtonu. Svima je jasno da se Srbija neće odreći strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom iz prostog razloga jer je Rusija jedini realan i siguran izvor gasa za potrošače u Srbiji - rekao je Popović za TV Rusija 24.

Prema njegovim rečima, građani Srbije su se u proteklom periodu naslušali raznih nerealnih obećanja o Nabuku, Južnom koridoru i drugim gasnim projektima iza kojih su stajale pojedine zapadne zemlje.

- Naravno, ti projekti nikada nisu realizovani. Izgradnja gasovoda je složen i skup kapitalni projekat i nemaju sve zemlje, posebno u ovom trenutku, kapacitet da jedan takav projekat realizuju - rekao je Popović.

Predsednik SNP je dodao da je Rusija sa gasovodom Severni tok, koji je već izgrađen, i koji preko Severnog mora isporučuje ruski gas potrošačima u Nemačkoj, pokazala da ima sredstva i kapacitet da realizuje izgradnju gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije do potrošača u Evropskoj uniji.

Naveo je da bi "na isti način bio realizovan i Južni tok da ga pojedine zemlje iz EU nisu politički blokirale, što je navelo Rusiju da odustane od ovog gasovoda i okrene se Tuskom toku".

- Premijer je danas rekao da Vlada Srbije misli pre svega na interese Srbije i njenih građana. Zbog toga sam siguran da strateško partnerstvo Srbije i Rusije u oblasti gasa nije ugroženo, naprotiv, ono će nastaviti dalje da se razvija jer je upravo to u najboljem interesu Srbije i njenih građana - rekao je Popović.

Predsednik SNP je dodao da su očekivanja Srbije "pre svega usmerena na Turski tok jer samo u okviru tog gasovoda, koji je sada jedini realan, Srbija može da obezbedi sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu".

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

AP je u intervjuu ocenio da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

Vučić je nakon te ocene AP u Beogradu juče naveo da Srbija nastoji da obezbedi gas i iz Azerbejdžana zato što 2019. godine neće imati gas koji preko Ukrajine dobija iz Rusije i da nije reč o nekakvom spoljnopolitičkom zaokretu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZeljkoR

pre 8 godina

Meni je jasno da mora da se nadju neki tokovi gasa i do nas, ali ne znam koja je to zemlja koja moze da zadovolji evropske i nase potrebe za gasom? Nema je, tako da ce Srbija sigurno ostati na putu ruskog gasa!

Milan Matović

pre 8 godina

To što Popović kaže da ovo nije prekig strateškog partnerstva sa Rusijom jeste samo odraz njegove želje da se odnosi sa Rusijom ne pokvare. I ne treba da se pokvare. Ali bojim se da vlast ne razmišlja tako, i da se polako okreće "prijateljima" sa zapada.

Drazen

pre 8 godina

Zapad nam je i uskratio juzni tok i sta sad hoce? Da vidim odakle ce da nam ga dovedu? Tako da se slazem sa ovim da ce Srbija dobijati gas iz Rusije.

Boško

pre 8 godina

Ako se posle one ispale za južni tok od strane evrope odreknemo i Rusa, onda ćemo stvarno ostati bez gasa

Zorica

pre 8 godina

Sigurno da Srbija mora trazi nacin da dobije gas zbog otkazivanja Juznog toka, zaslugama zapada. Ali mislim da je jedini nacin prikljucenje na turski tok, tj na ruski gas, jer se on gradi, a za ostale, ko zna kad ce to biti...

Zoran

pre 8 godina

Na kraju će nam ipak Rusi dati gas, a evropa neće ni prstom da mrdne

Preradović

pre 8 godina

Očigledno je da je izjava data kako bi se malo odobrovoljili Amerikanci. Svima je jasno da je Srbija oduvek dobro sarađivala sa Rusijom i da to neće sada da se promeni.

Aleksandar Marković

pre 8 godina

Rusija nam je najodaniji partner i najbolji saradnik kada je u pitanju energetska stabilnost, to je jasno. I to ne bi trebalo da se menja.

Bogdan Bogić

pre 8 godina

To što Amerika podržava neki gasovod ne znači da sve male zemlje treba isto to da podrže. Nama je najbolje da se držimo Rusa.

Hipokrizija

pre 8 godina

Kazu cike iz EU no-no za South Stream, i onda dovlaci preko pola sveta Srbo. Da su iskreni i posteni, imali bi mi mogucnost izbora, pa kako nam odgovara. I tako da vazi za sve, i velike i male zemlje, u relativnom smislu govoreci, naravno. Ovako, ovo je jos jedan pokazatelj kakav cemo polozaj imati u EU, ako ikad nekim cudom i udjemo u istu. Samo za potkusuravanje i eksperimente.

Brige

pre 8 godina

A kako je lepo voziti tu masinu koja se zove EU! Boli te cose, imas Severni tok, lepo saradjujes, a ovamo samo ucenjujes, rusis projekte, pravis stetu, uslovljavas. Tesko nama sa njima.

Matematika

pre 8 godina

Rusija ima gas, mi nemamo, komsiluk nema, Nemci nemaju, svima treba. Leci ce to sve na mesto, silom logike. Politicka trvenja su kratkog daha kada postane neisplativo. Zato molim samo bez naglih zaokreta.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija