• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2015

23:06

ĐURIĆ: Tači se plaši Specijalnog suda, jer će on da mu sudi!

Politika

ĐURIĆ: Tači se plaši Specijalnog suda, jer će on da mu sudi!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je da se neko od donosioca odluka u Prištini, "u političkom, a možda i u ličnom smislu", plaši osnivanja Specijalnog suda što je, kako je rekao, glavni razlog što u kosovskoj skupštini nema većine za njegovo osnivanje

- Sa druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja tog suda, jer verujemo da on može da doprinese ozdravljenju društva na KiM. Takav sud može da donese više pravde za one koji na obe strane već 15 godina čekaju na neku istinu i da, ako ništa drugo, oni koji su neposredno odgovorni za zločine, budu sklonjeni sa ulica", rekao je Ðurić za TV B92.

Na konstataciju da analitička struja u Prištini kaže da se Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriu Veseliu, žuri da se takav Specijalni sud osnuje, jer imaju potvrdu da oni neće biti izvedeni pred taj sud, Ðurić kaže da svaki zločin ima svoje ime i prezime i počinilac jeste ili mora da bude poznat.

Nažalost, naveo je, još ima hiljade nestalih ljudi o kojima se ništa ne zna, i njihove porodice znaju u kojim područjima su nestajali. 

- Zna se i ko je komandovao različitim paravojnim grupama OVK u tim zonama. Postoje različiti nivoi odgovornosti i siguran sam da ozbiljno organizovan, dobro finansiran i pravilno ustrojen sud može da pronađe krivce i to čak i u uslovima na KiM gde duže od decenije traje proganjanje, zastrašivanje, pa i masovno ubijanje svedoka tih zločina", rekao je Ðurić.

Tanjug

Ðurić je rekao da očekuje da će 23. juna biti održana runda dijaloga u okviru Briselskog sporazuma i da će se tada ozbiljno razgovarati i o Zajednici srpskih opština. 

On je rekao da je razgovor o tome vođen i nedavno u Briselu, uprkos tome što je vlada Kosova tvrdila da neće biti tih razgovora i poručio da je to signal i Prištini da je došlo vreme da se obaveze iz sporazuma poštuju.

- Sa naše strane, smatramo da nam je obaveza i odgovornost da razvijamo poštovanje Srba i Albanaca, bez obzira na neslaganja iz prošlosti i probleme u ovom trenutku. Spremni smo da radimo na tome, bez obzira što bi bilo popularnije da pozivamo na svađe i koristimo šovinističku retoriku", rekao je Ðurić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija