• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

04.06.2015

16:10

GAŠIĆ: Nabavićemo nove vazduhoplove za VS

Politika

GAŠIĆ: Nabavićemo nove vazduhoplove za VS

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da je najveći izazov sa kojim se suočava Vojska Srbije kupovina novih aviona i helikoptera, kao i nabavka rezervnih delova za vazduhoplove, za koje je Vlada Srbije već izdvojila 600 miliona dinara

U intervjuu za Nedeljnik, Gašić je rekao da je drugi izazov sređivanje infrastrukture u objektima koji su napušteni do 2012. godine kako bi vojska mogla ponovo da zaposedne kasarne u Pirotu, Surdulici i Sjenici koje su joj potrebne.

- Ove godine sredili smo objekte u Zrenjaninu i Požegi da budu uslovni za vojsku, a sređujemo i Leskovac. Pogledajte kakve su nam kasarne u ovom trenutku. Pogledajte Bubanj Potok kako je sređen posle 15 godina. Pogledajte kasarne u Zrenjaninu, Kruševcu, Somboru, Garda u Beogradu, kako su sređene uz pomoć lokalnih samouprava - rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, treći izazov i prioritet u funkcionisanju oružanih snaga je poboljšanje socijalnog statusa pripadnika VS.

Govoreći o istraživanju koje je pokazalo da bi većina mladih u Srbiji želela da se vrati redovno služenje vojnog roka, Gašić je ukazao da je za tako nešto potrebno više stotina miliona evra, kako bi se sredile kasarne u kojima je sve "uništno i rastureno", a da svi koji žele da služe vojsku ili rade u njoj i sada za to imaju priliku.

- U Vojnoj gimnaziju sada imamo 12 kandidata na jedno mesto. Na Vojnoj akademiji deset na jedno mesto. Nikad više stranih studenata nismo imali u poslednjih 15 godina nego što imamo sada. Takođe, veliko je interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka i prijem profesionalnih vojnika, a posebno mi je drago što se i devojke sve više opredeljuju za vojničku karijeru. VS je od 2011. godine profesionalna, a svako ko želi može dobrovoljno služiti vojni rok ili se prijaviti za posao profesionalnog vojnika - rekao je Gašić.

Uz ogradu da za Nedeljnik poslednji put govori o padu helikoptera Mi-17, u kojem je poginulo sedam članova posade i putnika, Gašić je rekao da je u tom slučaju postupio kao roditelj i kao čovek, iz čisto moralnih razloga i želje da spasi jedan ljudski život.

- Odluku sam doneo kao ministar odbrane, a na osnovu propisa koje je potpisao bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Ni ja, ni general Diković, ni general Bandić, ni četvorica pilota, ne bismo mogli da izađemo pred narod Srbije da to nismo uradili. To bi bio dovoljan razlog da podnesem ostavku da to nisam naložio i da nismo pokušali da spasemo to dete - rekao je Gašić.

On je rekao da se ne protivi zahtevima da se obrazuje anketni odbor u Skupštini Srbije o padu helikoptera ali je dodao da ima apsolutno poverenje u 22 člana vojnih komisija koji su pisali izveštaje o tom događaju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Obzirom na stanje u Budžetu - kupićemo za početak, 2 paraglajdera !!!

Serbijanac

pre 8 godina

Vojsku Srbije je urnisao,za vreme Cvetkoviceve vlade,Sutanovac,koji je,jelte,bio ministar odbrane.Sutanovac spada i u one clanove Djindjiceve vlade,koji su ekonomski ruinirali Srbiju.Sada se pojavio kao vlasnik onoliko imovine po BGD.Odakle?Sa misnistarskom platom to nije mogao da kupi.Naravno,sudski organi nista ne preduzimaju.Kad su u pitanju ex ministri,onda nista,za njih zakon ne vazi.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija