• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2015

13:15

PAPA U SRBIJI Od Tomislava Nikolića zavisi Franjin dolazak u Beograd!

Politika

PAPA U SRBIJI Od Tomislava Nikolića zavisi Franjin dolazak u Beograd!

Podeli vest

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel kaže da su vatikanskoj diplomatiji važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego “pogodovanje jastrebovima u Zagrebu”, te se može očekivati da papu Franju pre vidimo u Beogradu nego u Zagrebu.

Treba, kaže, sačekati susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića I pape Franje, koji je iz tehničkih razloga, kvara aviona, odložen za septembar. 

Povodom najava kardinala Angela Amata da će Alozije Stepinac biti kanonizovan do kraja ove godine, Pilsel kaže da o tome odlučuje papa.

- A papa je jasno dao do znanja da želi dijalog i hrvatskoj predsednici je rekao da neće doći u Hrvatsku u skorije vreme. Pre ćemo ga videti u Beogradu nego u Zagrebu, ako ne ode u penziju sa 80 godina, što takođe najavljuje kao mogućnost- rekao je Pilsel u intervjuu novosadskom Dnevniku.

Govoreći o kardinalu Stepincu, koga pravoslavci smatraju zločincem, a katolici herojem, Pilsel kaže da se lično isključivo bavi dokumentima koji ukazuju na to da je “Stepinac izgubio kompas”, kao I neki, kako je rekao, hrvatski biskupi, koji su sekundirali Franji Tuđmanu. 

Na opasku da je glavna prepreka papinog dolaska u Srbiju poklonjenje u Jasenovcu I na pitanje može li najavljeni dijalog dveju crkava predstavljati realnu osnovu za pripremu te posete, Pilsel kaže:

- Teško da ćemo videti papu, koji god to bio, u Jasenovcu dokle god se u Gradini bude na službeni način ''lupalo'' s cifrom od 700.000 ubijenih Srba- rekao je Pilsel I dodao da će to biti proces na osnovu činjenica.

Sabor SPC je na prolećnom zasedanju odlučio da formira Komisiju, koju je će predvoditi mitropolit zagrebački Porfirije, a koja će zajedno sa komisijom katoličke crkve pokrenuti dijalog o Stepincu.

Pilsel kaže da ga raduje pomak u ekumenskom dijalogu I žarko želi da dočeka dan kada će jedan papa ući u hram Svetog Save u Beogradu, a do tada Vatikan će, prema njegovim rečima, nastaviti da "hoda kao po jajima”.

- U Vatikanu su shvatili da ne smeju popustiti pritiscima Zagreba da Stepinac bude kanonizovan pošto-poto, pa su ceo proces stavili na čekanje. Recimo, tek će se 24. novembra ove godine u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije održati simpozijum o odnosima Stepinca i pravoslavaca, a, s druge strane, videće se i kako će uznapredovati pomenuti ekumenski dijalog, kojim će rukovoditi novi zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije- naveo je Pilsel.

Ipak, Pisel kaže da ne vidi da će u skoroj budućnosti članovi Hrvatske biskupske konferencije prihvatiti kritički pogled na Stepinca niti da će episkopi SPC odustati od kritike Stepinca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Dalje Antihrista od Beograda!! Srpski Patrijarh - da se pita !! Ne dozvolimo - Antihristu da opogani srpsku zemlju lažnim predstavljanjem dobročinitelja, sa iskrenim namerama! Dokle god - blagosilja koljače iz Stare Gradiške i Jasenovca, nema šta da traži na srpskoj strani !! Tomislav Nikolić - bolje da podnese ostavku, pre nego sa Antihristom uđe u kolo !? Moglo bi se dogoditi - da "Avion stvarni padne"...!!! Nikakav ekumenizam - sa Vicarius Filii Dei, i što dalje od Srbije !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17