• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2015

13:39

VULIN: Mesečno 1,2 milijarde dinara za socijalnu pomoć!

Politika

VULIN: Mesečno 1,2 milijarde dinara za socijalnu pomoć!

Podeli vest

Svakog meseca se izdvoji 1,222 milijarde dinara samo za korisnike novčane socijalne pomoći, rekao je danas ministar rada Aleksandar Vulin, navodeći da u Srbiji ima 146.000 korisnika novčane socijalne pomoći koji su radno sposobni


Ponavljajući da nije smanjeno nijedno socijalno davanje, Vulin je istakao da se za prosečnu porodicu, koja se nalazi na režimu socijalne pomoći, za naše pojmove ne moze reći da nije zbrinuta.

- Nosilac novčane socijalne pomoći prima oko 8.000 dinara, svako punoletno dete blizu 3.000 dinara, svako maloletno nešto ispod 3.000 dinara. Ukoliko ima oblik invaliditeta tu je i dodatak za tuđu negu i pomoć, a on je i energetski zaštićeni korisnik, odnosno, ne plaća struju, vodu u određenom procentu - rekao je Vulin.

Kada je reč o roditeljima dece sa posebnim potrebama, ministar je naveo da oni jesu u velikom problemu, ali da se država trudi da pomogne. Ministar je istakao i da kriza porodice nije počela sada, već mnogo ranije, dodajući da je neophodno raditi i na edukaciji da abortus nije mera kontracepcije i ne sme da služi kao jedini način da se izađe iz problema.

Prema njegovim rečima, statistika kaže da žena u Srbiji prosečno rađa 1,43 deteta, a da 2,80 prekine trudnoću.

- To je zastrašujuć podatak. Tih 1,43 nije dovoljno ni za prostu reprodukciju - rekao je Vulin dodajući da to nije trend samo kod nas već i u mnogo bogatijim i uređenijim društvima.

Podsećajući da se menja porodični zakon ili bar neki njegovi delovi, on je istakao da je brak zajednica muškarca i žene i da se to neće promeniti. Kako kaže, postoje tradicionalne vrednosti, ne samo u narodu, koje treba da očuvaju porodicu kakva je bila i koja može da obezbedi reprodukciju.

- To je naš posao i zadatak. Zakonska rešenja će ići isključivo u tom pravcu - naveo je Vulin, ocenjujući da porodica kao zajednica više generacija jednostavno ne postoji i u savrmenom društvenom životu ona nije ni moguća.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragana

pre 8 godina

ostaje samo nejasno zašto se radon sposobnim osiobama ne obezbede uslovi za ostvarivanje osnovnog ljudskog prava na rad...možda ne razumem ali po mom dubokom uverenju to je obaveza ljudi koji se bave politikom I vode državu..

vitez

pre 8 godina

Kažite vi ministri koliko mesečno trošite na kojekakve banahalije. 1 500 000,00 din. mnogo bate, mnogo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17