• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2015

19:58

BAKIĆ: Ne rasturam DS, ona je već rasturena!

Politika

BAKIĆ: Ne rasturam DS, ona je već rasturena!

Podeli vest

Sociolog Jovo Bakić izjavio je danas, povodom optužbi da rastura Demokratsku stranku zbog toga što piše program za struju koju predvodi Borislav Stefanović, da bi optužbe bile na mestu da ta stranka nije već odavno rasturena

Bakić je u emisiji "Pravi ugao" RTV Vojvodine rekao da ga ne interesuju komentari Dragana Šutanovca, koji je, kako tvrdi, sa Balšom Božovićem, Slobodanom Milosavljevićem i "jednom galerijom likova" gotovo uništio DS. 

DS bi mogla te ljude da marginalizuje, ali ako su im oni potpredsednici i članovi vlade u senci, članovi Izvršnog i Glavnog odbora, onda ta stranka nema budućnosti, ocenio je Bakić.

- Ako to ne vide, moje suze im ne mogu pomoći, a onda neka ne optužuju mene, nego treba sobom da se pozabave - poručio je on i dodao da mu nije na umu cepanje DS, pogotovo ne pred izbore, već da ga je Stefanović zamolio da napiše program koji bi odneo pred Glavni odbor DS.

Bakić ističe da DS nije stranka levog centra, nego ublažena neoliberalna desnica, te da ona ima veze samo sa socijaldemokratijom sa početka 20. veka koja je od 70-ih godina 20. veka, a pogotovo posle sloma socijalizma, otišla na desnicu. 

Bakić je dodao da Stefanović "nije uporediv sa Šutanovcem, koji ima grdne kvadrate na Vračaru". 

- Šutanovac se u životu nije bavio ničim drugim do politikom, a otkud mu onda ti kvadrati? Da li mu je ministarska plata bila dovoljna - upitao je on.

Govoreći o demokratskoj alternativa vlasti, Bakić smatra da treba oformiti jednu ozbiljnu levičarsku stranku ili pokret, a da je slobodarska levica pravi odgovor na hiperoligarhijski kapitalizam koji je zavladao ovim prostorima. 

Bakić je rekao i da kao novi pokret, koji bi sproveo drastičnu promenu političkog sistema, vidi slobodarsku levicu koja počiva na sekularizmu i demokratiji, na antikapitalizmu i internacionalizmu, a koji je protiv NATO.

On kaže da se to što sada Sirizi u Grčkoj "lome kičmu" ne dešava tek tako, već da kapitalisti ne smeju da dopuste "da se antiakpitalistički virus raširi Evropom", i dodaje da 10 miliona Grka ili sedam miliona Srba ne mogu da "razbucaju" kapitalizam, ali da dok ne dođe do jačanja levice u drugim država, a prvenstveno u Nemačkoj, taj poredak neće moći ozbiljnije da se uzdrma. 


Bakić je u antikapitalistički front pozvao sve trockiste, marksiste, staljiniste i anarhiste, i rekao da će te snage ponuditi raskid sa sistemom koji je "protivstav umu". 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boban

pre 8 godina

Ja bih s tobom Bakicu ali smeta mi u toj prici Borko... Moze li ta prica bez Borka? Bakicu imas dosta pametnih ljudi koji isto misle ali nece da prljaju ruke... Oni su ti potrebni... Ali nemoj ''istaknute'' levicare koji su od 80-tih prosli sve partije na vlasti pa bi sada opet na levo.... More Bakicu ne treba ti ovo sve...

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija